Αρχική Eπικαιρότητα Βασιλακόπουλος: Για ποιους λόγους μπορεί κάποιος εμβολιασμένος να νοσήσει σοβαρά

Βασιλακόπουλος: Για ποιους λόγους μπορεί κάποιος εμβολιασμένος να νοσήσει σοβαρά

Για τις περιπτώσεις που εμβολιασμένοι νοσούν σοβαρά με κορωνοϊό μίλησε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ειδικότερα, μιλώντας στο Mega και ερωτηθείς για το 8% των εμβολιασμένων που βρίσκονται διασωληνωμένοι, ο καθηγητής είπε: «όταν εμβολιάζομαι αποκτώ αμυντικά όπλα, όταν εμβολιαζόμαστε δεν κάνουμε όμοια ανοσολογική απάντηση. Αν κάνω μικρή ανοσολογική απάντηση και παράλληλα εκτεθώ σε πολύ μεγάλο ιικό φορτίο, είναι πιθανό να νοσήσω και να νοσηλευτώ σε ΜΕΘ. Μπορεί και να πεθάνω. Αλλά στις ΗΠΑ σε 166 εκατ. εμβολιασμένων έχουμε 1.500 θανάτους. Στον ελληνικό πληθυσμό, σε 10 εκατ. εμβολιασμούς θα είχαμε 90 θανάτους. Αν εμβολιαζόμασταν όλοι ο ιός δεν θα κυκλοφορούσε σε μεγάλα ιικά φορτία και δεν θα κινδύνευαν οι εμβολιασμένοι που δεν έκαναν μεγάλη ανοσολογική απάντηση να νοσήσουν σοβαρά».

«Αν κάποιος δουλεύει σε covid κλινική και δεν είναι εμβολιασμένος κινδυνεύει ο ίδιος και η οικογένειά του. Εκτός από το ατομικό δικαίωμα, υπάρχει και η προστασία της κοινωνίας. Δεν γίνεται σαν κράτος να πούμε “είσαι ανεμβολίαστος, πήγαινε να δουλέψεις σε κλινική covid”», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών.

«Αν είμαι εμβολιασμένος η πιθανότητα να κολλήσω κορωνοϊό είναι πολύ πολύ μικρότερη. Αν κολλήσω θα νοσήσω πολύ πιο ελαφριά, θα έχω τον ιό μέσα μου σε πολύ μικρότερη συγκέντρωση και λιγότερο χρονικό διάστημα άρα και η πιθανότητα να το μεταδώσω είναι πολύ μικρότερη», εξήγησε και έδωσε ένα παράδειγμα με το κράνος στους οδηγούς μηχανής. «Κανείς δεν μας υπογράφει ότι αν φοράμε κράνος στα σίγουρα δεν θα πάθουμε τίποτα, αλλά η πιθανότητα να μην χτυπήσουμε σοβαρά το κεφάλι μας αν πέσουμε κάτω φορώντας κράνος είναι πολύ μεγαλύτερη», είπε συγκεκριμένα.

Αναφορικά στις αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, διευκρίνισε ότι αν κάποιος υγειονομικός έχει νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο δεν μπαίνει σε αναστολή.

Τι είπε για τον εμβολιασμό των παιδιών

Μιλώντας για τα παιδιά σημείωσε ότι δεν υπάρχει τρόπος να ανοίξουν τα σχολεία με απόλυτη ασφάλεια «αν δεν εμβολιάσουμε τα παιδιά μας». «Κάθε βδομάδα υπάρχει και ένα παιδί που νοσηλεύεται διασωληνωμένο. Τι ψυχική ταλαιπωρία είναι και για το παιδί και για την οικογένεια να βρίσκεται διασωληνωμένο στο νοσοκομείο;» υπογράμμισε κλείνοντας.

Προηγούμενο άρθροΜας είπε «αντίο» ο σπουδαίος Μίκης Θεοδωράκης
Επόμενο άρθροΜίκης Θεοδωράκης: Κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος ο Κυριάκος Μητσοτάκης