Αρχική Eπικαιρότητα Αυτός είναι ο «γιατρός» πίσω από τις θεωρίες συνωμοσίας για τα εμβόλια...

Αυτός είναι ο «γιατρός» πίσω από τις θεωρίες συνωμοσίας για τα εμβόλια (φωτο)

Το άρθρο που έκανε την εμφάνισή του στο Διαδίκτυο στις 9 Φεβρουαρίου άρχιζε με μία φαινομενικά αθώα ερώτηση για τον νομικό ορισμό των εμβολίων.

Ήταν πολύ εύκολο να αποδείξει κανείς ότι οι ισχυρισμοί αυτοί ήταν αβάσιμοι. Αλλά αυτό δεν είχε καμία σημασία. Μέσα σε λίγες ώρες το άρθρο μεταφράστηκε από τα αγγλικά στα ισπανικά και στα πολωνικά. Εμφανίστηκε σε δεκάδες blogs και υιοθετήθηκε από αντιεμβολιαστές, που άρχισαν να επαναλαμβάνουν τους ψευδείς ισχυρισμούς online. To άρθρο έκανε την εμφάνισή του και στο Facebook, όπου έφτασε σε 400.000 χρήστες.

Πίσω από όλη αυτή την προσπάθεια ήταν ένας άνθρωπος: Ο Τζόζεφ Μέρκολα. O 67χρονος οστεοπαθητικός γιατρός έχει εδώ και καιρό βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής και των ρυθμιστικών αρχών για την προώθηση με αποδεδειγμένων ή μη εγκεκριμένων θεραπειών. Αλλά πιο πρόσφατα ασχολήθηκε με κάτι άλλο: ανέλαβε να ηγηθεί της εκστρατείας παραπληροφόρησης στο Διαδίκτυο.

Ο Μέρκολα είναι πολύ καλός γνώστης του ίντερνετ και απασχολεί δεκάδες υπαλλήλους. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 600 άρθρα στο Facebook, που σπείρουν την αμφιβολία για τα εμβόλια από τότε που ξέσπασε η πανδημία, εξασφαλίζοντας ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό από ό,τι οι περισσότεροι αντιεμβολιστές. Οι ισχυρισμοί του αναπαράγονται συνεχώς στο Twitter, το Instagram και το YouTube.

Ο Μέρκολα φιγουράρει στην κορυφή της λίστας των 12 ανθρώπων, που φέρουν την ευθύνη για το 65% του συνόλου των μηνυμάτων κατά των εμβολίων στα social media σύμφωνα με το Center for Countering Digital Hate. Η λίστα περιλαμβάνει επίσης τον Ρόμπερτ Φ. Κένεντι και την Έριν Ελίζαμπεθ, ιδρύτρια της ιστοσελίδας Health Nut News, που τυγχάνει να είναι και σύντροφος του Μέρκολα.

«Ο Μέρκολα είναι πρωτοπόρος του αντιεμβολιαστικού κινήματος» λέει ο Κολίνα Κολτάι, ερευνητής τσο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον που μελετά θεωρίες συνωμοσίας. «Είναι μάστερ στην εκμετάλλευση εποχών αβεβαιότητας, όπως είναι αυτή της πανδημίας, προκειμένου να αναπτύσσει το κίνημά του».

Η επίσημη αγγλόφωνη σελίδα του Μέρκολα στο Facebook  έχει περισσότερους από 1,7 εκατομμύρια ακολούθους και η ισπανόφωνη επιπλέον 1 εκατομμύριο. Οι NYT εντόπισαν τουλάχιστον 17 άλλες σελίδες του Facebook, που είναι υπό δικό του έλεγχο.

Το κοινό του μεγαλώνει συνεχώς. Δεν έχει όμως απαντήσει πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει το ακόλουθο. Περισσότεροι το 97% των ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύονται σήμερα στις ΗΠΑ είναι ανεμβολίαστοι, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDCP).

Πηγή: Money Review