Αρχική Eπικαιρότητα Μονή Πετράκη: Στον εισαγγελέα ο ιερέας για την επίθεση με βιτριόλι –...

Μονή Πετράκη: Στον εισαγγελέα ο ιερέας για την επίθεση με βιτριόλι – Ποια η κατάσταση των τραυματιών

Τον γύρο του κόσμου κάνει η πρωτοφανής επίθεση με καυστικό υγρό εναντίον έξι Μητροπολιτών από ιερέα μέσα στην Ιερά Σύνοδο ενώ επικύρωναν την ήδη ειλημμένη απόφαση καθαίρεσής του πριν περίπου δύο χρόνια για υπόθεση ναρκωτικών.

Δράστης 37χρονος ιερέας από τη Βέροια που επιτέθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης  και ο οποίος συνελήφθη. Κρατείται στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και αναμένεται να προσαχθεί στον Εισαγγελέα προκειμένου να του απαγγελθούν κατηγορίες ενδεχομένως για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, καθώς το Τμήμα Ανθρωποκτονιών έχει αναλάβει την υπόθεση.

Από την επίθεση τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται με οφθαλμολογικά προβλήματα οι Μητροπολίτες Κηφισιάς, Γουμένισσας, Κονίτσης και Κασσανδρείας στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς», ενώ οι Μητροπολίτες Γλυφάδας και Ζακύνθου έλαβαν εξιτήριο από το ΚΑΤ όπου παραμένει μόνο ο Γραμματέας των Συνοδικών Δικαστηρίων στην Πλαστική Χειρουργική, χωρίς να κρίνεται ανησυχητική η κατάστασή της υγείας του. Εξιτήριο έλαβε και ο Μητροπολίτης Άρτας Καλλίνικος.

Πολύ ελαφρείς τραυματισμούς υπέστησαν και οι δύο συνήγοροί του καθώς και ο αστυνομικός φρουρός που έσπευσε να τον σταματήσει.

Αίτημα ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης γνωστοποίησε στην ΕΡΤ ότι θα καταθέσει ο συνήγορος του δράστη λέγοντας ότι είχε κανει απόπειρα αυτοκτονία πριν απο 1,5 μήνα.

Την άποψη αντέκρουσε ο Μητροπολίτης Άρτας -που τραυματίστηκε ελαφρά- λέγοντας επίσης, πως ουδέποτε στη διάρκεια της υπόθεσής του επικαλέστηκε ζήτημα ψυχικής υγείας. “Δεν είναι αυτονόητο ότι δεν υπήρξε κίνδυνος ζωής και ότι σκοπός του ήταν απλώς οι βλάβες”, τόνισε στην ΕΡΤ ο κ. Καλλίνικος, δεδομένου ότι ο δράστης είχε μαζί του δύο μεγάλες φιάλες με το καυστικό υγρό.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Αγίας Βαρβάρας στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας που είχε μεταχθεί ο δράστης, ακόμη και μετά την επίθεσή του, συνέχισε να απειλεί τη ζωή του τοπικού ιερέα, ενώ είχε προειδοποιήσει ότι θα κάνει κακό και στην ιεραρχία, εν αναμονή της χθεσινής διαδικασίας στη Μονή Πετράκη.

Ως ένα άνθρωπο που είχε εγκληματική συμπεριφορά περιγράφουν οι κάτοικοι της Αλεξάνδρειας Ημαθίας τον ιερομόναχο που χθες επιτέθηκε με καυστικό υγρό στους εφτά μητροπολίτες στη Μονή Πετράκη.

Για τον δράστη της επίθεσης μίλησε στην ΕΡΤ και ο δημοσιογράφος Ζήσης Πατσίκας, εκδότης της ιστοσελίδας veriotis.gr. “Ο παπά που λειτουργούσε στην Ημαθία είχε δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην περιοχή. Στην Αγία Βαρβάρα είχε χωρίσει το χωριό σε δύο στρατόπεδα. Κατέληξε στο Καλοχώρι Ημαθίας. Πρόκειται για μια προβληματική περίπτωση. Σύμφωνα με πληροφορίες ο συγκεκριμένος παπάς είχε έρθει στην περιοχή μετά από παράκληση άλλου δεσπότη. Του δόθηκαν προφανώς αρκετές ευκαιρίες για να συνεχίσει να λειτουργεί και τελικά, το 2018, είχαμε το περιστατικό»

Σε τι υποθέσεις είχε εμπλακεί ο ιερωμένος

Σύμφωνα με τον κ. Πατσίκα ο κληρικός εκτός από την γνωστή περίπτωση για κατοχή ναρκωτικών ουσιών «καταγγέλλεται και για χειροδικία πιστών καθώς και για ατασθαλίες, δίχως όμως να έχει αποδειχθεί. Το βέβαιο είναι ότι είχε συλληφθεί το 2018 με μικροποσότητα ναρκωτικών στο Πλατύ και έκτοτε ξεκίνησαν οι διαδικασίες καθαίρεσής του και φτάσαμε στην χθεσινή ημέρα όπου του ανακοινώθηκε ότι θα καθαιρεθεί οριστικά από ιερωμένος και έκανε αυτό για το οποίο συζητάμε».

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων της εκπομπής «Από τις Έξι» ο κ. Πατσίκας τόνισε ότι στις εκκλησιαστικές υποχρεώσεις του ήταν συνεπής, αλλά ως προσωπικότητα ήταν, όπως τον χαρακτηρίζει, “προβληματικός».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Μητροπολίτης Βεροίας, από το 2018 που ενεπλάκη η αστυνομία κίνησε όλες τις διαδικασίες για την καθαίρεση του ιερωμένου. «Στην επιτροπή, στην Μονή Πετράκη, θα συμμετείχε και ο Δεσπότης Βέροιας, αλλά λόγω εντοπιότητας, τη γλίτωσε…».

«Ως ένα άνθρωπο με ζητήματα εθισμών» περιγράφει, τέλος, ο κ. Πατσίκας τον δράστη της χθεσινής υπόθεσης με καυστικό υγρό, ο οποίος τον τελευταίο καιρό έκανε συνεχώς αναρτήσεις, δείχνοντας έναν άνθρωπο που είχε σοβαρά προβλήματα.

Στο πλευρό των τραυματισμένων ιεραρχών από την πρώτη στιγμή ο Αρχιεπίσκοπος και ο Υπουργός Υγείας που τους επισκέφθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ με τον κ. Ιερώνυμο επικοινώνησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός και ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκφράζοντας τον αποτροπιασμό και την συμπαράστασή τους.