Αρχική Eπικαιρότητα Απόψε το βράδυ η «Πανσέληνος της Φράουλας»

Απόψε το βράδυ η «Πανσέληνος της Φράουλας»

Η πρώτη πανσέληνος της θερινής περιόδου θα εμφανιστεί απόψε το βράδυ πιο κοντά στη Γη. Στο Βόρειο Ημισφαίριο, αναφέρεται ως Hot Μoon (καυτό φεγγάρι), δηλαδή καλοκαιρινό, ενώ όσοι το προτιμούν, μιλούν για την υπερπανσέληνο της φράουλας, όπως έλεγαν οι Ινδιάνοι, επειδή συμπίπτει με τη συγκομιδή του κόκκινου φρούτου.

Πάντως οι ειδικοί την περιγράφουν ως πορτοκαλί σφαίρα που σταδιακά θα κιτρινίζει και όταν ανέβει ψηλά θα είναι ως και 30% πιο φωτεινή αλλά ίσως και υπερβολικά θολή.

Θα φαίνεται επίσης ως και 14% μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως για αυτό χαρακτηρίζεται και υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί και σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), εφευρέθηκαν από τον αστρολόγο Richard Nolle.

Είναι η τελευταία του 2021 και είχαν προηγηθεί οι υπερπανσέληνοι της 27ης Απριλίου και της 26ης Μαΐου.

Καθώς η ελλειπτική τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη αυξομειώνει την απόσταση μεταξύ των σωμάτων, υπερ-πανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης. Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο). Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί. Ο όρος, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle
το 1979.

Μια πανσέληνος στο περίγειο, καθώς είναι πιο κοντά σε μας, φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια πανσέληνο στο απόγειο. Επίσης μια υπερ-πανσέληνος είναι περίπου 7% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο.