Αρχική Eπικαιρότητα Άνοιγμα νέων δραστηριοτήτων – Τι αλλάζει από το Σάββατο

Άνοιγμα νέων δραστηριοτήτων – Τι αλλάζει από το Σάββατο

Το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία των εμποροπανηγύρεων από αύριο, 19 Ιουνίου, καθώς και για το άνοιγμα κλειστών κινηματογράφων, παιδότοπων, λούνα παρκ, θεραπευτικών λουτρών και υπηρεσιών μασάζ έδωσε χθες, Τετάρτη 17/6 o υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, λόγω της συνεχώς βελτιούμενης επιδημιολογικής εικόνας.

Τι θα ισχύσει για την είσοδο στη χώρα

Η περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρων, όπως ήταν επόμενο, οδήγησε την Επιτροπή που συνεδρίασε χθες Πέμπτη, 17/6, να αποφασίσει ομόφωνα ότι θα επιτρέπεται η είσοδος με αρνητικό rapid test για τουρίστες από τις πράσινες χώρες. Αναλυτικά:

• Θα επιτρέπεται πλέον η είσοδος με αρνητικό rapid τεστ από τις πράσινες χώρες.
• Τα ανήλικα συνοδευόμενα κάτω των 12 ετών θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα άνευ απαίτησης τεστ πριν την αναχώρησή τους από χώρες που βρίσκονται στην πράσινη κατηγορία. Για τις χώρες που βρίσκονται σε πορτοκαλί και κόκκινη κατηγορία, τα ανήλικα συνοδευόμενα να εισέρχονται στη χώρα άνευ απαίτησης τεστ κάτω των 6 ετών.
• Από τις υπόλοιπες τρίτες χώρες θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα σύμφωνα με τη σήμανση της κάθε χώρας σε πράσινη, πορτοκαλί και κόκκινη. Για τις πράσινες να ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες. Για τις πορτοκαλί χώρες να επιτρέπεται η είσοδος σε άτομα, που είναι σωρευτικά εμβολιασμένα (με τα αναγνωρισμένα -από τη χώρα μας- εμβόλια) και έχουν πραγματοποιήσει τεστ PCR 72 ώρες πριν την αναχώρησή τους. Εξαιρούνται της πρόβλεψης αυτής πολίτες από χώρες, οι οποίες είναι στην κόκκινη λίστα και για τους οποίους συνεχίζει να ισχύει η πρόβλεψη για καραντίνα 7 ημερών.
• Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε τομείς του Τουρισμού (Ξενοδοχεία, Ταξιδιωτικά γραφεία, υπηρεσίες Ξεναγών, υπηρεσίες ενοικίασης αυτοκινήτων, εστίαση, κ.ά.) να υποβάλλονται σε έλεγχο με αυτοδιαγνωστικό test 2 φορές την εβδομάδα, με δαπάνη της Πολιτείας για το πρώτο test και με επιβάρυνση του ιδιοκτήτη της επιχείρησης για το δεύτερο.

Οι αλλαγές στο λιανεμπόριο

• Τα μέλη της επιτροπής αποφάσισαν τη μείωση της αναλογίας των πελατών από 1 άτομο ανά 25 τ.μ. σε 1 άτομο ανά 16 τ.μ. από 19 Ιουνίου, με σκοπό την αποφυγή των ουρών εκτός καταστήματος, ειδικά όπου υπάρχουν περισσότερα του ενός καταστήματα και οι ουρές συμπλέκονται με υποχρεωτική χρήση μάσκας εντός των καταστημάτων.
• Λειτουργία των εμποροπανηγύρεων με το πρωτόκολλο λειτουργίας των λαϊκών. Εξαιρείται ο περιορισμός της ελάχιστης απόστασης ενός μέτρου μεταξύ των πάγκων πώλησης όταν αυτοί είναι μέρος συνεχούς κατασκευής στην οποία οι πάγκοι των πωλητών διαχωρίζονται μεταξύ τους με ελαφρά χωρίσματα.
• Επανέναρξη λειτουργίας των παιδοτόπων σε υπαίθριο χώρο με υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για όλους τους εργαζόμενους και ενηλίκους πελάτες σε όλα τα σημεία.
• Επαναλειτουργία Luna Parks από 19 Ιουνίου, με τις κάτωθι προϋποθέσεις:
1. Αποστάσεις τουλάχιστον τεσσάρων μέτρων μεταξύ των μηχανημάτων, έτσι ώστε να υπάρχουν μεγάλοι διάδρομοι κυκλοφορίας.
2. Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για εργαζόμενους και πελάτες.
3. Διαθεσιμότητα αντισηπτικού στην είσοδο κάθε παιχνιδιού.
4. Μετά το πέρας κάθε κύκλου παιχνιδιού απολύμανση όλων των σημείων επαφής των παικτών με το παιχνίδι.
5. Δωρεάν διάθεση μασκών σε όλους τους παίκτες.
6. Απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων μεταξύ των κερματοφόρων ατομικών παιχνιδιών.
7. Διαγραμμίσεις για την τήρηση τουλάχιστον 1,5 μέτρου απόστασης όπου υπάρχει ουρά αναμονής.
8. Διαρκής υπενθύμιση της τήρησης των μέτρων προστασίας / υγιεινής από τις μικροφωνικές εγκαταστάσεις της επιχείρησης.
9. Αποφυγή συνωστισμού στα παιχνίδια με αυξημένη ζήτηση, με ευθύνη του επιχειρηματία.
Τι ισχύει για τις υπηρεσίες ευεξίας
Μεταξύ των μέτρων για την επαναλειτουργία της αγοράς που ανακοινώθηκαν, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία των υπηρεσιών Ευεξίας από 19 Ιουνίου δεδομένου ότι πρόκειται για δραστηριότητες υποστηρικτικές του τουρισμού και είναι απαραίτητο να ανοίξουν παράλληλα με τις υπόλοιπες υπηρεσίες ευεξίας που είναι ήδη σε κανονική λειτουργία με τις κάτωθι υπηρεσίες:
• Υπηρεσίες εκμετάλλευσης λουτρών
• Υπηρεσίες θεραπευτικών λουτρών και ιαματικών πηγών
• Υπηρεσίες μασάζ.

Οι αλλαγές σε σινεμά και ορχήστρες

Σε θέματα του υπουργείου Πολιτισμού, τα μέλη της Επιτροπής τάχθηκαν ομόφωνα υπέρ για:
• Την λειτουργίας των κινηματογραφικών αιθουσών (κινηματογράφων 12μηνης λειτουργίας) από 1η Ιουλίου με το 50% της δυναμικότητάς τους, με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικό self-test και την καθολική υποχρεωτική χρήση μάσκας με παράλληλη υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου για διευκόλυνση ενδεχόμενης ιχνηλάτησης, ενώ απευθύνουν και σύσταση για την εγκατάσταση φίλτρων HEPA.
• Τη δυνατότητα κατά τη διάρκεια των προβών/γυρισμάτων, παραστάσεων και συναυλιών, οι μουσικοί των εγχόρδων, ακολουθώντας το παράδειγμα των ορχηστρών των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, να μπορούν να έχουν απόσταση μεταξύ τους 1 μέτρο, φορώντας τη μάσκα τους και χρησιμοποιώντας ο καθένας το δικό του αναλόγιο.

Σε θέματα της γενικής γραμματείας Αθλητισμού, τα μέλη της Επιτροπής τάχθηκαν ομόφωνα υπέρ της δυνατότητας εκγύμνασης σε γυμναστήρια χωρίς μάσκες μόνο για εμβολιασμένους με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Προηγούμενο άρθροΤη σκότωσε σε 5 λεπτά – Καρέ καρέ το χρονικό της φρίκης! Ολα όσα συνέβησαν από τις 00.15 μέχρι και τις 06.00 το πρωι της μοιραίας νύχτας
Επόμενο άρθροΚαταμετρήθηκαν 469 κρούσματα σε 24 ώρες – 307 διασωληνωμένοι – 20 νέοι θάνατοι