Αρχική Eπικαιρότητα Απολύσεις στα Jumbo

Απολύσεις στα Jumbo

Με εξόρμηση στην επιχείρηση «Jumbo» κατήγγειλε τις απολύσεις έξι εργαζομένων, Ομάδα Γυναικών Ηρακλείου της ΟΓΕ.

Όπως τονίζει η Ομάδα Γυναικών, «η εργοδοσία προέβη σε έξι εκδικητικές απολύσεις λίγες μέρες πριν την πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 10 Ιούνη, τη μαζικότερη των τελευταίων χρόνων ενάντια στο νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο, την κυριακάτικη αργία και που δίνει ακόμα περισσότερη δύναμη στους εργοδότες να ξεμπερδεύουν με τους εργαζόμενους που σηκώνουν κεφάλι μέσα στο χώρο δουλειάς. Μάλιστα, μία εργαζόμενη δουλεύει στην εν λόγω επιχείρηση 10 χρόνια, είναι μητέρα μονογονεϊκής οικογένειας με 2 παιδιά. Όλο το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι στο “Jumbo” οργάνωσαν τις διεκδικήσεις τους, για μισθό και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για όλους τους συναδέλφους, μέσα από το Σωματείο τους».

Αναλυτικά η ανακοίνωση-καταγγελία:
«Η ΟΓΕ καταγγέλλει τις απολύσεις 3 εργαζομένων από την επιχείρηση Jumbo. Μάλιστα μία εργαζόμενη δουλεύει στην εν λόγω επιχείρηση 10 χρόνια, είναι μητέρα μονογονεϊκής οικογένειας με 2 παιδιά. Όλο το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι στο Jumbo οργάνωσαν τις διεκδικήσεις τους, για μισθό και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για όλους τους συναδέλφους, μέσα από το Σωματείο τους. Η εργοδοσία απάντησε με 3 εκδικητικές απολύσεις, στερώντας το δικαίωμα στη δουλειά σε αυτούς που λειτουργούν το κατάστημα, που παράγουν αμύθητα κέρδη και αγωνίζονται για την επιβίωση.

Η στάση της εν λόγω επιχείρησης δεν είναι κάτι καινούριο, αφού και στον παρελθόν έχει δείξει «την ευαισθησία της» όταν αρνήθηκε να ικανοποιήσει αίτημα που είχαν εργαζόμενες μητέρες να μη δουλεύουν συνεχόμενα ως τις 11 το βράδυ για να μπορούν να βλέπουν τα παιδιά τους, να μπορούν να πάρουν τις άδειες ειδικού σκοπού κλπ.

Όλα αυτά τη στιγμή που την Τετάρτη συζητείται προς ψήφιση στη βουλή το νομοσχέδιο-έκτρωμα, που παρουσιάζει ως ευκαιρία και προνόμιο για τις εργαζόμενες μητέρες να δουλεύουν 10ωρο για να έχουν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους. Η επιχείρηση “Jumbo” αποδεικνύει ποιον εξυπηρετούν και πού στοχεύουν τέτοια νομοσχέδια.

Το νομοσχέδιο για την καθιέρωση της 10ωρης δουλειάς, που φέρνει η κυβέρνηση, θα δώσει παραπάνω αέρα στα πανιά των εργοδοτών, να «ξεμπερδεύουν» ακόμα πιο εύκολα με τους παλιούς εργαζόμενους που έχουν περισσότερα κεκτημένα δικαιώματα και στη θέση τους να παίρνουν νέους με τους εξευτελιστικούς μισθούς των 400 ευρώ.

Καθόλου τυχαίες δε μπορεί να είναι τέτοιες απολύσεις, και μάλιστα λίγες μέρες πριν την πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 10 Ιούνη, τη μαζικότερη των τελευταίων χρόνων ενάντια στο νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο, την κυριακάτικη αργία και που δίνει ακόμα περισσότερη δύναμη στους εργοδότες να ξεμπερδεύουν με τους εργαζόμενους που σηκώνουν κεφάλι μέσα στο χώρο δουλειάς.

Δε σκύβουμε το κεφάλι! Έχουμε δύναμη, έχουμε φωνή!

Απαιτούμε από την εργοδοσία των “Jumbo”

Να παρθούν πίσω οι άδικες και εκδικητικές απολύσεις των τριών εργαζομένων στο “Jumbo”.

Να καταργηθεί το διακεκομμένο ωράριο.

Να μετατραπούν οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε πλήρους.

Οργανώνουμε τον αγώνα μας για να μην περάσει το νομοσχέδιο-έκτρωμα που καταργεί το 8ωρο και νομιμοποιεί την απλήρωτη δουλειά!

Το νομοσχέδιο:

Θεσμοθετεί τη 10ωρη δουλειά που θα επιβάλλεται από τους εργοδότες με ατομικές συμβάσεις εργασίας
Αυξάνει τις υπερωρίες στις 150 ώρες και τις κάνει πιο φθηνές για τους εργοδότες.
Χαρίζει νέα όπλα στις επιχειρήσεις για πιο “εύκολες” και πιο “φθηνές” απολύσεις.
Θέτει νέα εμπόδια στις απεργίες και στη συνδικαλιστική δράση με ηλεκτρονικές συνελεύσεις και ψηφοφορίες που διευκολύνουν τους εκβιασμούς σε βάρος των εργαζομένων και θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις γυναίκες, που είναι σε μικρότερο ποσοστό οργανωμένες στα σωματεία τους.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα. Καμία απώλεια εισοδήματος. Καμία απόλυση.

Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Όχι στα διακεκομμένα ωράρια.

Να καταργηθούν οι νόμοι της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Παλεύουμε και διεκδικούμε σταθερή και μόνιμη δουλειά, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο

Κανένας περιορισμός και εμπόδιο στο δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων.

Δε δεχόμαστε να ισοπεδωθούν εργατικές κατακτήσεις που κερδήθηκαν με σκληρούς αγώνες πριν έναν αιώνα προκειμένου να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί.

Σήμερα, τον 21ο αιώνα, την εποχή των απίστευτων επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων είναι ρεαλιστικό για όλες τις εργαζόμενες να έχουμε σταθερή εργασία και με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στο χώρο δουλειάς, με ιδιαίτερα μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας. Σήμερα είναι ρεαλιστική η μείωση του εργάσιμου χρόνου, έτσι ώστε, όχι μόνο να αναπληρώνουμε τις ψυχικές και σωματικές μας δυνάμεις, αλλά και να έχουμε καθημερινά ελεύθερο χρόνο για τα ενδιαφέροντα μας, για την κοινωνική μας ζωή και δράση.

Δυναμώνουμε το συλλογικό αγώνα και τη διεκδίκηση για τις σύγχρονες ανάγκες μας!

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΜΟΧΘΟΥ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΙΟΥΝΗ ΗΜΕΡΑ ΨΗΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΣΤΙΣ 11:00 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 18:30 ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕΡΟΣ».