Αρχική Ν. Κορινθίας Στην Κόρινθο χτυπά η «καρδιά» της αυτοδιοίκησης το τριήμερο 2-4 Ιουλίου

Στην Κόρινθο χτυπά η «καρδιά» της αυτοδιοίκησης το τριήμερο 2-4 Ιουλίου

Συνέδριο εξωστρέφειας, τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών από το Δήμο Κορινθίων, τον Κλεισθένη και την forum training
Η Κόρινθος και ο Δήμος Κορινθίων φιλοξενούν το τριήμερο 2-4 Ιουλίου 2021 το Επιστημονικό Συνέδριο «Αναπτυξιακή Προοπτική με Δημοσιονομικό Έλεγχο στους ΟΤΑ». Στο συνέδριο θα παραστούν πλέον των 120 ομιλητών και 400 συμμετεχόντων με στόχο την κατάθεση και ανταλλαγή γνώσης, τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών. Πρόκειται για μια διοργάνωση η οποία ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής σε κοινή συνέντευξη τύπου των, Δημάρχου Κορινθίων κ.Βασίλη Νανόπουλου, Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης» κ.Μιχάλη Χρηστάκη, του Προέδρου του Φορέα Επιμόρφωσης Στελεχών της Αυτοδιοίκησης International Forum Training & Consulting, κ.Γιάννη Νικλήτσα και του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Κορινθίων κ.Νεκτάριου Σπηλιόπουλου και «αγκαλιάστηκε» από το Δήμο Κορινθίων από την πρώτη στιγμή της πρότασης.
«Ο Δήμος Κορινθίων βαδίζει σε δρόμους εξωστρέφειας. Το συνέδριο σας είναι ορόσημο σε επίπεδο γνώσης, εκπαίδευσης και καλών πρακτικών και το υποδέχομαι με μεγάλη χαρά. Έρχεται δε σε μια ιδιαίτερη περίοδο σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έγιναν, αξιοποιούνται και σχεδιάζονται από την κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αποτελεί για την πόλη και το δήμο μας ουσιαστική οικονομική, πολιτική και διοικητική παρέμβαση» ανέφερε ο Δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος δεσμευόμενος για την άρτια διοργάνωσή του αλλά και φιλοξενία αφού το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει μόνο εργασίες αλλά κλείνει μέσα του πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δράσεις.
«Θα φροντίσουμε η Κόρινθος να «πάει παντού». Αιρετοί, τεχνοκράτες, υπηρεσιακά στελέχη θα βρεθούν εδώ για ανταλλαγή γνώσης και καλών πρακτικών παράλληλα όμως θα δημιουργήσουν ένα city branding που στα επόμενα χρόνια θα δώσει στο δήμο και την πόλη προστιθέμενη αξία. Ευχαριστώ θερμά τον Δήμαρχο για την αποδοχή της συνδιοργάνωσης και βεβαίως τον Γ.Γ του δήμου για την άριστη συνεργασία στον τομέα της προετοιμασίας. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα συμβάλουν καταλυτικά στην υποστήριξη αιρετών, τεχνοκρατών και υπηρεσιακών στελεχών των ΟΤΑ, ο Κλεισθένης επικεντρώνει τον στόχο του στην φράση: Η Γνώση είναι Δύναμη – Η Τεχνογνωσία είναι Προστασία» ανέφερε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γ.Γ Τ.Α κ.Μιχάλης Χρηστάκης.
Ο γ.γ Γραμματέας του δήμου Νεκτάριος Σπηλιόπουλος αναφέρθηκε στην επιλογή της Κορίνθου ως τόπος διεξαγωγής του συνεδρίου, στην σπουδαιότητα του σε επίπεδο ομιλητών και αντικειμένων και φυσικά στην αξία που η Κόρινθος θα λάβει μέσα από αυτό. «Πέραν των επιστημονικών αποτελεσμάτων του συνεδρίου, της ευκαιρίας για γόνιμο διάλογο και της ανταλλαγής απόψεων οι σύνεδροι και φιλοξενούμενοι μας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίζουν τον τόπο και την φιλοξενία μας και βεβαίως να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές μας σε όλη την Ελλάδα.»
«Θεωρούμε ιδιαίτερη τιμή και ευθύνη την αποδοχή της πρότασης από τον «Κλεισθένη», να συμπράξουμε αυτή τη φορά και με τον Δήμο Κορινθίων στη διοργάνωση του Επιστημονικού Συνεδρίου για τα κρίσιμα θέματα αναπτυξιακών πολιτικών, αλλά και των εργαλείων για το ευαίσθητο θέμα των δημοσιονομικών ελέγχων στους ΟΤΑ. Η συμβολή μας στην υποστήριξη των εργασιών σε όλο το εύρος του Συνεδρίου, για μία ακόμη φορά θα αποδείξει το υψηλό επίπεδο της δυναμικότητας της εταιρείας μας» σημείωσε ο κ.Γιάννης Νικλήτσας Πρόεδρος της forum training.
Το 3ήμερο Επιστημονικό Συνέδριο υλοποιείται από την Παρασκευή 2 έως την Κυριακή 4 Ιουλίου 2021, και φιλοξενείται την πρώτη ημέρα στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου, την δεύτερη στο 4ο Λύκειο Κορίνθου και την Τρίτη ημέρα στο Δημαρχείο Κορίνθου. Επιπρόσθετα, αποτελεί την 2η Ετήσια Συνάντηση Προϊσταμένων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΠΟΥ) των 332 Δήμων της χώρας, και με την έναρξη των εργασιών του, θα τεθεί σε λειτουργία το «Ψηφιακό Δίκτυο Τεχνογνωσίας των ΠΟΥ».
Στο Συνέδριο συμμετέχουν ως Ομιλητές και Συντονιστές αιρετοί και τεχνοκράτες (Δήμαρχοι, Γενικοί Γραμματείς Δήμων & Εκτελεστικοί Γραμματείς Περιφερειών, Αντιδήμαρχοι, Μέλη Δημοτικών Συμβουλίων, Επιστημονικοί και Ειδικοί Σύμβουλοι και Συνεργάτες ΟΤΑ), υπηρεσιακά στελέχη της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού, καθώς και στελέχη Υπουργείων με συναφείς αρμοδιότητες με τους ΟΤΑ.
Στο 3ήμερο Επιστημονικό Συνέδριο αναμένεται να κατατεθούν:
-Την 1η ημέρα των εργασιών του στην Εναρκτήρια και σε 5 Θεματικές Συνεδρίες, 24 εισηγήσεις από πολιτικά στελέχη, από πανεπιστημιακούς & ακαδημαϊκούς, από αιρετούς και από στελέχη υπηρεσιών και φορέων της Δημόσιας Διοίκησης, του τραπεζικού συστήματος και των φορέων ελέγχου, όπως και από ειδικούς επιστήμονες και υπηρεσιακά στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις εισηγήσεις αυτές θα συντονίσουν 12 ειδικοί επιστήμονες στα αντίστοιχα θέματα, Δήμαρχοι και Γενικοί Γραμματείς Δήμων.
-Την 2η ημέρα των εργασιών του Επιστημονικού Συνεδρίου αναμένεται να κατατεθούν σε 15 Θεματικά Εργαστήρια και μια Ειδική Συνεδρία, από ειδικούς επιστήμονες 88 παρεμβάσεις – ομιλίες από καλές πρακτικές και εφαρμογές σε θέματα που αφορούν τον αυτοδιοικητικό διάλογο, την ψηφιακή διακυβέρνηση, τις απόψεις από εμπειρογνώμονες των ΟΤΑ, τη χρηματο-οικονομική διοίκηση & διαχείριση στους δήμους, την προσέλκυση πόρων, αλλά και τα οικονομικά της ισότητας φύλων (όπως αναπτυξιακοί οργανισμοί, νομοθεσία δημοσίων συμβάσεων & προδικαστικές προσφυγές, οικονομική διαχείριση στο πλαίσιο της πανδημίας, νέος δημοσιονομικός έλεγχος, ψηφιακή διαχείριση εσόδων & εκκαθάριση δαπανών, οργάνωση, διαχείριση, ψηφιοποίηση, φύλαξη αρχείων κ.ά.). Τις εισηγήσεις στα θεματικά εργαστήρια θα συντονίσουν 50 αιρετοί και ειδικοί επιστήμονες στα αντίστοιχα θέματα.
-Την 3η ημέρα των εργασιών του Επιστημονικού Συνεδρίου αναμένεται να κατατεθούν σε 3 διακριτές συναντήσεις, α) απόψεις και προτάσεις από τους ΠΟΥ των δήμων στο πλαίσιο της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, β) θα αναφερθούν «Καλές Πρακτικές», που έχουν αναδειχθεί για τους ΟΤΑ από την επιστημονική ομάδα του «Κλεισθένη», όπως και θα ανακοινωθούν τα συμπεράσματα και προτάσεις από τις εργασίες του Συνεδρίου σε Συνέντευξη Τύπου.
Οι εργασίες του Συνεδρίου, θα υλοποιηθούν την 1η ημέρα στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου «Θωμάς Θωμαΐδης», την 2η ημέρα στο 4ο Λύκειο Κορίνθου και το Δημαρχείο, και την 3η ημέρα στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Κορινθίων.
Στο Επιστημονικό Συνέδριο καλούνται και αναμένεται να συμμετέχουν αιρετοί, μετακλητοί και υπηρεσιακά στελέχη που προΐστανται των υπηρεσιών, που έχουν ως αρμοδιότητα τη χρηματο-οικονομική διοίκηση & διαχείριση σε Δήμους, σε Περιφέρειες, όπως και στα ΝΠΔΔ & ΝΠΙΔ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και Επιστημονικοί & Ειδικοί Σύμβουλοι & Συνεργάτες των ΟΤΑ και των φορέων τους.