Αρχική Ν. Κορινθίας Νίκος Ταγαράς: «Εγκρίθηκε το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα έργο του νομού Κορινθίας που...

Νίκος Ταγαράς: «Εγκρίθηκε το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα έργο του νομού Κορινθίας που αγγίζει τα 60 εκατ. ευρώ»

Στη Διαύγεια η έγκριση για το έργο:  «Δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων Άσσου – Λεχαίου – Βόχας, αγωγός μεταφοράς και επέκταση της υφιστάμενης Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων»

«Μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε την έγκριση δημοπράτησης για να αναδειχθεί και ο ανάδοχος για την κατασκευή του έργου» δήλωσε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς», ανακοινώνοντας στους Δημάρχους Κορινθίων, Βασίλη Νανόπουλο, Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων,  Γιώργο Γκιώνη, και Βέλου – Βόχας, Αννίβα Παπακυριάκο και στα τεχνικά στελέχη, Αντώνη Καραμανλή (γεν.δ/ντης ΔΕΥΑ Κορίνθου), Δημήτρη Παπαγεωργίου (ΔΕΥΑ Κορίνθου), Τάσο Μαστραντωνάκη (τεχνική υπηρεσία Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων) και Νάντια Δημητρίου (τεχνική υπηρεσία Δήμου Βέλου – Βόχας), ότι εγκρίθηκε το έργο προϋπολογισμού περί τα 60 εκατ. ευρώ που αφορά στο: «Δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων Άσσου – Λεχαίου – Βόχας, αγωγός μεταφοράς και επέκταση της υφιστάμενης Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων», ανοίγοντας πλέον νέα σελίδα σε όλον τον νομό Κορινθίας αναφορικά με τη διαχείριση λυμάτων.

«Πολλαπλά τα οφέλη – Έρχονται εξελίξεις και για άλλες περιοχές»

Ειδικότερα, από τα γραφεία της ΔΕΥΑΚ στη συνάντηση που συγκάλεσε ο κ. Ταγαράς, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Είναι μια σημαντική ημέρα διότι έχουμε την έγκριση του μεγαλύτερου μέχρι σήμερα έργου του νομού μας! Αφορά στα δίκτυα αποχέτευσης και την αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού των Δήμων Κορινθίων και Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγίων Θεοδώρων.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι περίπου 60 εκατ. ευρώ και αφορά στα δίκτυα αποχέτευσης του πρώην Καποδιστριακού Δήμου Άσσου – Λεχαίου (Άσσος, Κάτω Άσσος, Λέχαιο, Περιγιάλι)  και του πρώην Καποδιστριακού Δήμου Βέλου – Βόχας – Βραχατίου, Ζευγολατιού. Τα δίκτυα, μήκους πάνω από 120 χιλιομέτρων με τα συναφή πρόσθετα έργα, θα εξυπηρετήσουν τη μεταφορά των λυμάτων στον βιολογικό καθαρισμό από τον κοινό Κορίνθου και Λουτρακίου.

Ταυτόχρονα, το έργο προβλέπει την αναβάθμιση της επεξεργασίας του κοινού βιολογικού καθαρισμού με απόρροια τη χρήση του νερού κυρίως για άρδευση. Τα οφέλη είναι πολλαπλά για το Περιβάλλον, καθώς πρόκειται για μια περιοχή που έχει τεράστιες ανάγκες και έλλειμμα νερού.

Γι’ αυτό είμαι σήμερα εδώ, σε αυτόν τον χώρο, μαζί με τους Δημάρχους και τα τεχνικά στελέχη. Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους διότι δεν προέκυψε σήμερα το αποτέλεσμα, αλλά έχει πίσω του πάνω από 1,5 χρόνο συνεργασίας.

Να προσθέσω ότι υπάρχουν ανάγκες και σε άλλες περιοχές και του Κορινθιακού κόλπου και του Σαρωνικού και στη Δυτική Κορινθία και στην Κεντρική και στην Ανατολική Λουτρά Ωραίας Ελένης  Γαλατάκι κλπ), όπου πρέπει να γίνουν έργα που αφορούν στη διαχείριση των υγρών αποβλήτων, για τα οποία θα έχουμε νέα και εξελίξεις».

Ο Δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

«Σήμερα είναι μια πολύ μεγάλη ημέρα για τον Δήμο Κορινθίων καθώς 32.000 κάτοικοι και παραθεριστές-επισκέπτες θα μπορούν να ωφεληθούν από την αποχέτευση των 120 χλμ, και με τις διακλαδώσεις που θα είναι ολοκληρωμένη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες υπερέβαλαν εαυτούς και δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει το έργο – να εγκριθεί, όπως εγκρίθηκε σήμερα – αν δεν είχε την καθοδήγηση και τη στήριξη από τον Υπουργό τον κ. Ταγαρά, ο οποίος ήταν πολύ συχνά μαζί μας – και με τις τεχνικές γνώσεις αλλά και τη σχέση που έχει με την κεντρική πολιτική εξουσία, διότι μας βοήθησε για να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα. Γιατί και στο παρελθόν είχαν γίνει μελέτες για το συγκεκριμένο έργο, αλλά δεν είχαν αποτέλεσμα, δεν είχαν εγκριθεί».

Ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων,  Γιώργος Γκιώνης δήλωσε:

«Είναι σημαντική μέρα σήμερα που ανέβηκε στη Διαύγεια αυτό το τεράστιο έργο. Θέλω να ευχαριστήσω τον  Υφυπουργό, Νίκο Ταγαρά και τους δύο Δημάρχους, τον κ. Νανόπουλο και τον κ. Παπακυριάκο. Τώρα ήρθε η ώρα να δημοπρατηθεί το έργο και να πάρει σάρκα και οστά. Τους ευχαριστώ όλους μαζί καθώς έγινε μια προσπάθεια μαζί με τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων που βοήθησαν πάρα πολύ. Πάμε στην επόμενη ημέρα δημοπράτησης του έργου και υλοποίησής του.

Ο Δήμαρχος Βέλου – Βόχας, Αννίβας Παπακυριάκος δήλωσε:

«Αλλάζει πραγματικά η μορφή της Ανατολικής Κορινθίας, με τεράστια περιβαλλοντικά -και όχι μόνον- οφέλη. Εγώ δεν μπορώ παρά να ευχαριστήσω τους δύο δημάρχους, τον κ. Νανόπουλο και τον κ. Γκιώνη και πρώτα από όλα τον Υφυπουργό, τον κ. Ταγαρά, γιατί πραγματικά οι προσπάθειες που έγιναν τον ενάμιση χρόνο έδωσαν καρπούς, για ένα έργο το οποίο δυσκολευόμασταν πάρα πολύ τα προηγούμενα χρόνια να υλοποιήσουμε».

Ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑ Κορίνθου, Αντώνης Καραμανλής δήλωσε:

«Εγκρίθηκε η εκτέλεση του μεγαλύτερου έργου του νομού Κορινθίας. Ο βιολογικός καθαρισμός είχε κατασκευαστεί στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 και μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει καμία σοβαρή παρέμβαση. Με αυτό το έργο αναβαθμίζεται πλήρως ο βιολογικός και θα παράγει νερό σε πάρα πολύ καλή ποιότητα. Καταλαβαίνουμε ότι είναι απαραίτητο για όλη την Ανατολική Κορινθία, για να σταματήσουν να λειτουργούν κάποιες γεωτρήσεις ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν και οι αγρότες.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό, Νίκο Ταγαρά, ο οποίος έχει ενδιαφερθεί για την κατασκευή αυτού του έργου από το 2014. Μόλις ανέλαβε τα καινούρια του καθήκοντα τρέξαμε όλοι μαζί, να ετοιμάσουμε τις μελέτες, τις εγκρίσεις και σας διαβεβαιώνω ότι ήταν πάρα πολλές. Ο Νίκος Ταγαράς το χειρίστηκε προσωπικά και ως Υφυπουργός αλλά και ως μηχανικός με τις γνώσεις του, διότι όπου συναντούσαμε δυσκολίες επενέβαινε με τις γνώσεις του και έδινε λύσεις»

Ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας της  ΔΕΥΑ Λουτρακίου- Αγ. Θεοδώρων, Τάσος Μαστραντωνάκης δήλωσε:

«Υπάρχει μια πολύ σημαντική δουλειά πίσω από αυτήν την απόφαση. Πάρα πολύ σημαντικό ρόλο έχει παίξει ο κ. Ταγαράς. Δημόσια θέλω να του απευθύνω τις θερμές ευχαριστίες από τον τεχνικό κόσμο και των 3 Δήμων για την ουσιαστική συμμετοχή του και την ακούραστη προσήλωσή για αυτήν την απόφαση».

Η προϊσταμένη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Βέλου – Βόχας, Νάντια Δημητρίου δήλωσε:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό Νίκο Ταγαρά που μαθήτευσα δίπλα του και έμαθα για τα αποχετευτικά και κατά δεύτερον τους δύο διευθυντές των ΔΕΥΑ. Το συγκεκριμένο έργο, είναι ένα έργο πνοής για τον τόπο μας και μακάρι να προχωρήσει και σε άλλους τομείς αυτή η διαχείριση».

[  Διαύγεια η ένταξη της Πράξης: «ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΑΣΣΟΥ-ΛΕΧΑΙΟΥ-ΒΟΧΑΣ, ΑΓΩΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ & ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ Ε.Ε.Λ.» με Κωδικό ΟΠΣ 5076676 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020»]