Αρχική Ν. Αργολίδος Ενα από τα μεγαλύτερα θέατρα της χώρας βρίσκεται στο ‘Αργος

Ενα από τα μεγαλύτερα θέατρα της χώρας βρίσκεται στο ‘Αργος

Το αρχαίο θέατρο Άργους αποτελεί το κορυφαίο πολιτιστικό μνημείο του Άργους, και βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης, νοτιοανατολικά του λόφου της Λάρισας, ενώ εκτείνεται ακριβώς απέναντι από την αρχαία αγορά Άργους.

Κατασκεύασμα του Πολύκλειτου στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ., το αρχαίο θέατρο Άργους θεωρείται ένα αρχιτεκτονικό επίτευγμα, καθώς κατά το ένα τρίτο είναι λαξευμένο σε φυσικό βράχο.

Με χωρητικότητα περίπου 20.000 θεατών στα χρόνια της ακμής του, το αρχαίο θέατρο Άργους αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία θέατρα του ελλαδικού κόσμου, φιλοξενώντας μουσικούς και δραματικούς αγώνες των Νεμέων, αλλά και αγώνες προς τιμήν της θεάς Ήρας, ενώ κατά τους Ρωμαικούς χρόνους οι αγώνες που τελούνταν στο χώρο γίνονταν προς τιμήν του εκάστοτε αυτοκράτορα.

Το αρχαίο θέατρο Άργους αποτελούνταν από το κοίλον των θεατών, και την ορχήστρα των παραστάσεων. Το κοίλον διέθετε  89 σειρές εδωλίων, τα οποία ήταν χωρισμένα σε τρία διαζώματα τεσσάρων τμημάτων, τις κερκίδες. Τα κεντρικότερα εδώλια, που προορίζονταν για τους επισήμους,  ήταν επίσης λαξευμένα στο βράχο, ενώ τα υπόλοιπα αποτελούνταν από λίθινους δόμους και χτίζονταν πάνω σε χώμα.

Η ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου Άργους είχε διαμέτρο 26,68 μέτρων, και την περιέβαλε αγωγός για την απομάκρυνση των υδάτων σε περίπτωση πλημμύρας. Το δάπεδό της, ήταν από ασβεστολιθικές πλάκες και έτσι σχηματίζονταν ένας κύκλος, πάνω στον οποίο εφάπτονταν οι δύο διάδρομοι ή πάροδοι. Το προσκήνιο, αποτελούνταν από 20 κίονες, κι ανοίγοταν προς το μέρος της ορχήστρας, και πίσω από αυτό η σκηνή.

Από τον 2 ο αιώνα μ.Χ. το αρχαίο θέατρο Άργους εξωραϊστηκε κατά το ρωμαϊκό πρότυπο, ενώ στην πορεία εμφανίστηκαν σ’ αυτό και περιφράξεις (σε περιπτώσεις μονομαχιών), στέγαστρα (για τον ήλιο) ,και νέες εξέδρες για τους επισήμους, μέχρι που έπαψε να λειτουργεί τον 5ο-6ο αιώνα μ.Χ.

Βόρεια του αρχαίου θεάτρου Άργους μπορείτε να επισκεφτείτε τα αρχαία έργα υδροδότησης του Άργους ή αλλιώς το Νυμφαίο. Στα ανατολικά του, συναντάται το Κριτήριο, το αρχαίο δικαστήριο της πόλης, ενώ η διαδρομή προς τα βόρεια καταλήγει στο Αδριάνειο Υδραγωγείο.