Αρχική Eπικαιρότητα Η πρώτη έξοδος μετά το lockdown

Η πρώτη έξοδος μετά το lockdown

Το πρώτο Σαββατοκύριακο …ελευθερίας μετά από πολλούς μήνες απολαμβάνουν οι πολίτες, οι οποίοι άρπαξαν την ευκαιρία από τα μαλλιά και έφυγαν από την Αθήνα. Από χθες το μεσημέρι και μετά, η κίνηση σε λιμάνια και εθνικές οδούς είναι ιδιαίτερα αυξημένη, ενώ το άνοιγμα του τουρισμού έφερε και τους πρώτους –όχι πολλούς- επισκέπτες από το εξωτερικό αν και σε κάποιες περιπτώσεις η επαφή τους με την Ελλάδα ήταν από …απόσταση.

Χθες, 19.377 οχήματα πέρασαν από τα διόδια της Ελευσίνας με κατεύθυνση προς την Κόρινθο από τις 6 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα 19.418 αυτοκίνητα πέρασαν από τον σταθμό διοδίων των Αφιδνών, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό περίπου στα 40.000. Την ίδια στιγμή από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου αναχώρησαν 29 δρομολόγια για τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι τουριστικές περιοχές της Ελλάδας υποδέχτηκαν χθες και τους πρώτους επισκέπτες από το εξωτερικό. Με αψίδες νερού έγινε η υποδοχή του πρώτου αεροσκάφους της Qatar Airways που προσγειώθηκε στη Μύκονο, ενώ το ίδιο συνέβη και στο λιμάνι της Σούδας όταν έφτασε το πρώτο –άδειο- κρουαζιερόπλοιο για τη φετινή σεζόν.

Παρά το μήνυμα αισιοδοξίας που εκπέμπεται ότι ο ελληνικός τουρισμός θα κάνει φέτος το μεγάλο comeback, η πραγματικότητα μοιάζει πιο απαισιόδοξη. Οι περισσότεροι ξενοδόχοι θεωρούν σίγουρα χαμένο τον πρώτο μήνα της σεζόν, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ελάχιστες είναι οι μονάδες που έχουν ανοίξει. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Σαντορίνη και στη Ρόδο το ποσοστό δεν ξεπερνά προς το παρόν το 15%, στη Νάξο το 30%, ενώ στην Κρήτη, η οποία φαίνεται ότι βρίσκεται σε κάπως καλύτερη θέση, ανοίγει αυτή την περίοδο περίπου το 50% των ξενοδοχείων.

Πώς γίνονται οι μετακινήσεις προς τα νησιά

Για τα ταξίδια προς τα νησιά, με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια απαιτείται είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο εκδίδεται 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε PCR test 72 ωρών ή Rapid Test 24 ωρών ή Self Test 24 ωρών. Αποδεκτή είναι και η βεβαίωση νόσησης, η οποία έχει ισχύ για για εννέα μήνες. Ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά από τις ακτοπλοϊκές αλλά και τις αεροπορικές εταιρίες, ενώ υπόχρεοι είναι όλοι οι ταξιδιώτες, Έλληνες και αλλοδαποί, άνω των 5 ετών. Το self-test θα πρέπει να δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα selftesting.gov.gr. Για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, υπάρχει ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες για τη διενέργεια self-test πριν και μετά τα ταξίδια τους. «Οι έλεγχοι του λιμενικού σώματος θα είναι εντός και εκτός πλοίων για να έχουμε ένα καλό αλλά και ασφαλές ταξίδι», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Τι ισχύει για όσους έρχονται στην Ελλάδα

Όσον αφορά την είσοδο στη χώρα από το εξωτερικό, από την Παρασεκυή (14/5) οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF μέχρι και μία μέρα πριν από το ταξίδι και προσκομίζουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά την ολοκλήρωσή του, είτε αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών, είτε βεβαίωση νόσησης ή θετικής διάγνωσης, ισχύος 2 έως 9 μηνών.

Οι αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες, καθώς και οι εταιρείες οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα.

ΠΗΓΗ: Ζούγκλα