Αρχική Eπικαιρότητα Εκτός ελέγχου πύραυλος επιστρέφει στη Γη – Οι υπολογισμοί των επιστημόνων για...

Εκτός ελέγχου πύραυλος επιστρέφει στη Γη – Οι υπολογισμοί των επιστημόνων για το πού θα πέσει

Η Κίνα θεωρεί «εξαιρετικά μικρή» την πιθανότητα να προκληθούν ζημίες στην Γη που θα συνδέονται με την πτώση από το Διάστημα ενός από τους πυραύλους της, ο οποίος θα πραγματοποιήσει εντός του σαββατοκύριακου εκτός ελέγχου επιστροφή στην γήινη ατμόσφαιρα.

Το Πεκίνο εκτόξευσε την περασμένη εβδομάδα το ένα από τα τρία συστατικά στοιχεία του μελλοντικού διαστημικού του σταθμού, μέσω του πυραύλου Μεγάλη Πορεία 5B.

Η άτρακτος του πυραύλου αυτού, που χρησίμευσε ως εκτοξευτής, εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την Γη, αλλά χάνει σταδιακά ύψος. Προς το παρόν, δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί το σημείο όπου θα πέσει ο πύραυλος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πέσει σε κατοικημένη περιοχή και παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση.

«Εξαιτίας των τεχνικών χαρακτηριστικών αυτού του πυραύλου, το μεγαλύτερο μέρος των τμημάτων του θα καεί και θα καταστραφεί κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η πιθανότητα να προκαλέσει ζημίες σε εναέριες δραστηριότητες ή στο έδαφος είναι εξαιρετικά χαμηλή», διευκρίνισε.

Μετά τον αποχωρισμό του διαστημικού σκάφους, ο εκτοξευτής μπήκε σε τροχιά γύρω από την Γη, διαγράφοντας άτακτη πορεία, χάνοντας σιγά σιγά ύψος, γεγονός που καθιστά κάθε πρόβλεψη για το σημείο εισόδου του στην ατμόσφαιρα σχεδόν αδύνατη. Αν παραμείνει ανέπαφος κατά την είσοδό του την ατμόσφαιρα, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να πέσει στην θάλασσα, αφού ο πλανήτης καλύπτεται κατά 70% από νερό. Αλλά θα μπορούσε επίσης να συντριβεί σε κατοικημένη περιοχή ή σε κάποιο πλοίο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κίνα χάνει τον έλεγχο διαστημικού αντικειμένου κατά την επιστροφή του στην Γη. Τον Απρίλιο του 2018 το διαστημικό εργαστήριο Tiangong-1 διαλύθηκε κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα, δύο χρόνια μετά την διακοπή της λειτουργίας του. Οι κινεζικές αρχές είχαν τότε αρνηθεί ότι το εργαστήριο είχε διαφύγει του ελέγχου.