Αρχική Eπικαιρότητα Ποια είναι η πλουσιότερη Ελληνίδα της λίστας Forbes;

Ποια είναι η πλουσιότερη Ελληνίδα της λίστας Forbes;

 Και ξαφνικά στη λίστα του Forbes για τα παγκόσμια εισοδήματα του 2020, πάνω από τον Φίλιππο Νιάρχο, τον Αριστοτέλη Μυστακίδη και τον Βαρδή Βαρδινογιάννη, φιγούραρε το όνομα μιας Ελληνίδας: Βίκυ Σάφρα. Θέση στον παγκόσμιο πλούτο: #339.

Η Βίκυ Σάφρα είναι κληρονόμος της περιουσίας του τραπεζίτη άνδρα της Τζόζεφ Σάφρα που πέθανε τον Δεκέμβριο του 2020. Ο Σάφρα ήταν ο πλουσιότερος άνδρας της Βραζιλίας, διαθέτοντας τράπεζες σε τρεις ηπείρους και εμβληματικά ακίνητα σε πρωτεύουσες του κόσμου. Το πιο γνωστό από αυτά είναι ο πύργος Gherkin στο Σίτι του Λονδίνου. Η περιουσία του, ύψους 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μοιράστηκε στη Βίκυ και τα τέσσερα παιδιά του ζευγαριού.

Λιβανεζοβραζιλιάνος γεννημένος στη Βηρυτό, με σεφαραδίτικη καταγωγή και προερχόμενος από μια οικογένεια τραπεζιτών που είχε δράση από τα χρόνια της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ο Τζόζεφ Σάφρα ήταν ο ιδρυτής του επιχειρηματικού κολοσσού Safra Group με έδρα του την Ελβετία.

Εργασιομανής ολκής, είχε καθιερώσει ένα μάλλον ανορθόδοξο σύστημα ανταμοιβής των υπαλλήλων του. Κάθε φορά που κάποιος από αυτούς υποχρεωνόταν να κάνει υπερωρίες και αργούσε να επιστρέψει στο σπίτι του, λάμβανε από το αφεντικό ένα κόσμημα για τη σύζυγό του. Ήταν ο τρόπος του Τζόζεφ Σάφρα να απολογηθεί για τη διατάραξη της οικογενειακής ζωής όσων ήταν στη δούλεψή του.

Ο Τζόζεφ συνάντησε τη Βίκυ Σαρφάτη στην Ελβετία, όπου εκείνη ζούσε για πολλά χρόνια. Μετά τον γάμο τους, το 1969, η Ελληνίδα νύφη και μητέρα των τεσσάρων παιδιών του Τζόζεφ κράτησε μια διακριτική στάση, με ελάχιστες εμφανίσεις στις κοινωνικές στήλες κουτσομπολιού. Την ίδια φιλοσοφία είχε άλλωστε και ο Τζόζεφ Σάφρα. Το μόνο που ήταν γνωστό δημοσίως ήταν οι γνώσεις της για την τέχνη, η αγάπη της για τον Αϊνστάιν και τα αξέχαστα δείπνα που παρέθετε σε εξέχουσες προσωπικότητες στο σπίτι των 130 δωματίων στο Μοραμπί, με τους καλεσμένους τους να την επαινούν για τις δεξιότητές της ως οικοδέσποινα. Όλη η οικογένεια προστατευόταν από άνδρες εκπαιδευμένους από τη Μοσάντ.

Η Βίκυ μέσω του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Βίκυ και Τζόζεφ Σάφρα έχει πλούσιο φιλανθρωπικό έργο πραγματοποιώντας δωρέες σε νοσοκομεία, ενισχύοντας σχολεία και λειτουργώντας ως Μαικήνας σε καλλιτέχνες.

Ζει στη Βραζιλία με την κόρη της Έσθερ και τους τρεις γιους της Ντέιβιντ, Αλμπέρτο και Τζακόμπ και μανατζάρουν από κοινού τις επιχειρήσεις της οικογένειας.