Αρχική Eπικαιρότητα Βουβή Εβδομάδα: Γιατί ονομάστηκε κουφή η εβδομάδα πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα

Βουβή Εβδομάδα: Γιατί ονομάστηκε κουφή η εβδομάδα πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα

Συχνά ακούμε την άποψη ότι η εβδομάδα πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα αποκαλείται “κουφή” ή “βουβή” επειδή δεν υπάρχουν ακολουθίες εν αναμονή των Παθών. Είναι όμως αληθές αυτό;

Αρκεί να ρίξει κανείς μία ματιά στα Λειτουργικά βιβλία της Εκκλησίας μας για να πεισθεί ότι, όχι «βουβή» και «κουφή» δεν είναι αυτή η Εβδομάδα αλλά αντίθετα είναι πλήρης μηνυμάτων και θεολογικών εννοιών γύρω από το Μυστήριο του θανάτου εν όψει άλλωστε και της εορτής της ανάστασης του Λαζάρου.

Παλαιότερα η παραπάνω λαθεμένη άποψη για την “κουφή” εβδομάδα εκαλλιεργείτο και από τους ίδιους τους ιερείς σαν μία δικαιολογημένη ίσως προσπάθεια για λίγη ξεκούραση λίγο πριν τον μεγάλο κόπο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος. Το Τυπικό της Εκκλησίας μας υπαγορεύει και αυτήν την Εβδομάδα τις Ακολουθίες που τελούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Δηλ. Μεσονυκτικό, Όρθρο, Ώρες και Εσπερινό, το Μεγάλο Απόδειπνο το απόγευμα, την Προηγιασμένη Θ.Λειτουργία την Τετάρτη και την Παρασκευή καθώς και το Μικρό Απόδειπνο με τον κανόνα του Αγίου Λαζάρου την Παρασκευή το απόγευμα.

Η μοναδική Ακολουθία που απουσιάζει είναι η Ακολουθία των Χαιρετισμών της Παναγίας η οποία αποτελεί και την μοναδική χαρμόσυνη νότα στην πένθιμη περίοδο που διανύουμε.

Το γεγονός ότι δεν τελείται η χαρμόσυνη Ακολουθία των Χαιρετισμών την Εβδομάδα αυτή, οδήγησε ίσως στην παρεξήγηση.