Αρχική Ν. Κορινθίας Motor Oil: Επένδυση στα διυλιστήρια της Κορίνθου για μονάδα επεξεργασίας και χώρο...

Motor Oil: Επένδυση στα διυλιστήρια της Κορίνθου για μονάδα επεξεργασίας και χώρο υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων

Tο «πράσινο» φως από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έλαβε η Motor Oil για την τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του διυλιστηρίου αργού πετρελαίου στους Αγ. Θεοδώρους της Κορίνθου.

Αυτή αφορά στην απόφαση του ομίλου να προχωρήσει σε επένδυση για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας και τη δημιουργία χώρου υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων που προκύπτουν από τη δραστηριότητα των μονάδων διύλισης. Τα σχέδια θα υλοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου.

Πηγές σημειώνουν στο energypress, επιβεβαιώνουν την επενδυτική πρόθεση της Motor Oil τονίζοντας πως «αποσκοπεί στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του ομίλου. Ο όμιλος», συνεχίζουν οι ίδιοι κύκλοι, «θα διαχειρίζεται μόνος του τα απόβλητα με σεβασμό στους κατοίκους και το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής».

Τα κόστη του έργου δεν γίνονται ακόμη γνωστά καθώς η Motor Oil τώρα θα προχωρήσει σε αναλυτική οικονομοτεχνική μελέτη, ώστε στη συνέχει να προχωρήσει στη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης.

Σύμφωνα με την τροποποιημένη ΑΕΠΟ η μονάδα επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων θα έχει δυναμικότητα 1.500 τόνων ετησίως, ενώ ο ΧΥΤΕΑ θα αποτελείται από τρία κύτταρα συνολικής έκτασης 9.921 τ.μ. και ωφέλιμου όγκου 47.616 κυβικών μέτρων.

Ο όμιλος ξεκίνησε τις διαδικασίες έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τον Αύγουστο του 2020 και στη συνέχεια απέσπασε θετικές γνωμοδοτήσεις από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και άλλους αρμόδιους δημόσιους φορείς. Η έγκριση της τροποποίησης της ΑΕΠΟ δημοσιεύτηκε χθες στη «Διαύγεια» φέροντας τη «βούλα» του υπουργείου ΠΕΝ.

Η νέα επενδυτική πρωτοβουλία της Motor Oil εντάσσεται στη γενικότερη στροφή που κάνει για το «πρασίνισμα» των δραστηριοτήτων της, αναπτύσσοντας δραστηριότητα σε έργα ΑΠΕ. Ο όμιλος σε διάστημα 18 μηνών έχει καταφέρει να φτιάξει ένα pipeline έργων για την παραγωγή καθαρής ενέργειας συνολικής ισχύος 1 GW.

Τελευταίο επίτευγμα του είναι η απόκτηση χαρτοφυλακίου έναντι 132,5 εκ. ευρώ 11 εν λειτουργία αιολικών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 220 MW και ενός επιπλέον υπό κατασκευή αιολικού πάρκου δυναμικότητας 20 MW. Τα εν λόγω αιολικά πάρκα, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα (Στερεά Ελλάδα, Μακεδονία, Κεφαλλονιά) αποτελούν περιουσιακό στοιχείο έξι υπό εξαγορά εταιρειών. Οι τελευταίες διαθέτουν, εκτός από τα δώδεκα αιολικά πάρκα, χαρτοφυλάκιο αδειών προς ανάπτυξη συνολικής ισχύος 650 MW.

Είχαν προηγηθεί από εταιρίες του ομίλου της Motor Oil  κατά το διάστημα Οκτωβρίου 2019 – Οκτωβρίου 2020 εξαγορές χαρτοφυλακίων και συμμετοχές σε εταιρίες με ΑΠΕ συνολικής ισχύος 124 MW.