Αρχική Eπικαιρότητα Κορωνοϊός – Ασθενείς: Πόσοι ταλαιπωρούνται από επίμονα συμπτώματα – Ποιοι είναι πιο...

Κορωνοϊός – Ασθενείς: Πόσοι ταλαιπωρούνται από επίμονα συμπτώματα – Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι

Depressed woman awake in the night, she is touching her forehead and suffering from insomnia

Πηγή: https://ygeiamou.gr


Σχεδόν ένας στους εφτά Βρετανούς που νόσησαν από κορωνοϊό συνέχισαν να εμφανίζουν συμπτώματα για τουλάχιστον 12 εβδομάδες σύμφωνα με τη Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία. Από τους 20.000 συμμετέχοντες της έρευνας, ασθενείς με Covid-19 από τον περασμένο Απρίλιο εώς τον τωρινό Μάρτιο, το 13,7% παρουσίαζαν συμπτώματα που κράτησαν εώς και 12 εβδομάδες.

Οι επιστημόνες έχουν ονομάσει το φαινόμενο αυτό ως «μακρά Covid-19» και περιλαμβάνει συμπτώματα όπως κόπωση, μυϊκούς πόνους, δυσκολία στη συγκέντρωση αλλά και την απώλεια όσφρησης και γεύσης. Οι γυναίκες φαίνεται πως είναι πιο ευάλωτες στην «μακρά Covid-19» μιας και το ποσοστό των ασθένων ήταν 14,7% σε αντίθεση με τους άντρες που ήταν 12,5%. Όσοι ήταν στην ηλικιακή ομάδα 35-49 ετών ήταν πιο πιθανό να δηλώσουν ότι ακόμα έχουν κάποια συμπτώματα μετά από 5 εβδομάδες (25.6%) Η επιλογή των ασθενών έγινε τυχαία και οι ερευνητές παρακολουθούσαν τα συμπτώματά τους σε μηνιαία βάση. Παρακολουθούσαν επίσης μια άλλη ομάδα που δεν είχε μολυνθεί από τον ιό Sars-Cov 2, τα άτομα της οποίας είχαν 8 φορές λιγότερες πιθανότητες να έχουν κάποια από τα συμπτώματα.

Μια άλλη μεγαλύτερη δημοσκόπηση από τη Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία έδειξε ότι σχεδόν 1,1 εκατομμυρίο άνθρωποι που νόσησαν από κορωνοϊό δήλωσαν ότι έπασχαν από «μακρά Covid-19». Ο Ben Humberstone, επικεφαλής της Υπηρεσίας αναφέρει ότι αυτή ήταν η πρώτη ανάλυση των νέων δεδομένων και τονίζει ότι η «μακρά Covid-19» είναι ένα φαινόμενο που ακόμα δεν έχει πλήρως κατανοηθεί.