Αρχική Eπικαιρότητα Self test: Υποχρεωτικά για μαθητές και εκπαιδευτικούς -Ξεκινούν από τα λυκειόπαιδα

Self test: Υποχρεωτικά για μαθητές και εκπαιδευτικούς -Ξεκινούν από τα λυκειόπαιδα

Υποχρεωτικά θα είναι, στην ουσία, τα self test τα οποία θα διενεργούνται 24 με 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων, για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Όπως  ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, οι κηδεμόνες των μαθητών και οι εκπαιδευτικοί θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν το αποτέλεσμα τους στην πλατφόρμα selftesting.gov. gr,  και σε περίπτωση που δεν μαζί τους το σχετικό έντυπο δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα και θα παίρνουν απουσία.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό:

«Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα selftesting.gov. gr(η οποία θα λειτουργήσει την ερχόμενη εβδομάδα/ Τετάρτη) ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής) και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία  υγείας είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή.

Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση.

Οι μεν εργαζόμενοι -και οι εκπαιδευτικοί- για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους.

Τα self test θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία που απλώς θα παραδίδουν την συσκευασία του self test μέσα στην οποία θα υπάρχουν σαφείς έντυπες οδηγίες στα ελληνικά για τη σωστή λήψη του δείγματος και εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου.

Ειδικά για την διάθεση των πρώτων self test από τα φαρμακεία θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

  • θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των λυκείων
  • οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αναλογούν
  • το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα
  • στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας/ κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.
  • όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή (η λίστα των δομών θα αναγράφεται στο σχετικό ιστότοπο) προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο
  • όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης»

Από 7 Απριλίου στα φαρμακεία

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας: «Η εισαγωγή της πρώτης παρτίδας των self test ολοκληρώνεται σήμερα με την παράδοσή τους σε εμάς. Η επόμενη παράδοση είναι προγραμματισμένη στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και η τελευταία στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας. Ο εφοδιασμός των φαρμακείων θα ξεκινήσει από την προσεχή Τετάρτη 7/4 και καλώς εχόντων των πραγμάτων έως το τέλος της εβδομάδας τα φαρμακεία όλης της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να τις διαθέσουν σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς».

Μαζί με κάθε τεστ που θα διατίθεται από τα φαρμακεία ο πολίτης θα λαμβάνει και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο.

Η διαδικασία της τροφοδοσίας γίνεται με την εποπτεία των Ενόπλων Δυνάμεων σε δύο κεντρικές αποθήκες σε Αττική και Θεσσαλονίκη στη συνέχεια τα self test μεταφέρονται σε 100 φαρμακαποθήκες και από εκεί στα φαρμακεία όλης της χώρας.

Προηγούμενο άρθροBλάσης Τσιώτος: Εχουμε όλοι κουραστεί με τον κορονοιό αλλά τώρα χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή από ποτέ (video)
Επόμενο άρθρο3.080 νέα κρούσματα, 72 θάνατοι, 753 διασωληνωμένοι, 30 στην Κορινθία