Αρχική Ν. Κορινθίας Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στηρίζει τους αγώνες της ΟΕΒΕ Κορινθίας

Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στηρίζει τους αγώνες της ΟΕΒΕ Κορινθίας

Σήμερα συμπληρώνονται 400 ημέρες από την 26 η Φεβρουαρίου 2020, όταν η χώρα ξεκίνησε να παλεύει με την υγειονομική κρίση. Από αυτές τις 400 ημέρες, το λιανεμπόριο, η εστίαση και γενικώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) έχουν παραμείνει κλειστές, ή υπολειτούργησαν (click away και click-in-shop) επί 186 ημέρες (23 Μαρτίου – 4 Μαΐου και 7 Νοεμβρίου – σήμερα), σχεδόν τις μισές.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με πρόσχημα την πανδημία υλοποιεί ένα σχέδιο που προσβλέπει στην εκκαθάριση της οικονομίας και τελικό στόχο ένα σχέδιο ανάπτυξης όπου θα κυριαρχούν η ευέλικτη εργασία, το μειωμένο κοινωνικό κράτος, η συρρίκνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η μερική ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, της υγείας και των συντάξεων. Άλλωστε, οι πρόσφατες ανακοινώσεις των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας είναι σε αυτή την κατεύθυνση.

Επανέλαβαν το ίδιο πλαίσιο μέτρων που έχει ήδη οδηγήσει τη χώρα σε βαθιά ύφεση, τα νοικοκυριά σε ασφυξία και την πραγματική οικονομία κατάρρευση. Όλες οι μελέτες που έχουν κάνει οι θεσμικοί φορείς των μικρομεσαίων επιχειρηματιών δείχνουν πως βρισκόμαστε προ των πυλών ενός «τσουνάμι» λουκέτων στην αγορά, που θα κάνει τα χρόνια των μνημονίων να μοιάζουν με «απάνεμο λιμανάκι». Τα περιθώρια έχουν στενέψει απελπιστικά.

Στηρίζουμε τους αγώνες της ΟΕΒΕ Κορινθίας για την επίλυση των δίκαιων προβλημάτων του κλάδου τους και καλούμε την κυβέρνηση να προβεί άμεσα στην διαγραφή και ρύθμιση των υποχρεώσεων που έχουν, καθώς και στην ενίσχυση της ρευστότητας τους. Θυμίζουμε ότι λόγω της πανδημίας οι ελληνικές τράπεζες απολαμβάνουν μια πρωτοφανή πρόσβαση σε ρευστότητα, που αγγίζει τα 50 δισ. έως και με αρνητικά επιτόκια, η οποία, όμως, έχει κατευθυνθεί σε ελάχιστους και πολύ μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ζητάμε
-Την μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα ενίσχυση.
-Την στήριξη των θέσεων και σχέσεων εργασίας με επιδότηση του ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους.
-Να μεριμνήσει η κυβέρνηση, ώστε η πρωτοφανής πρόσβαση των τραπεζών σε ρευστότητα -στην οποία αναφερθήκαμε νωρίτερα- να φτάσει στην πραγματική οικονομία.
-Να υλοποιηθούν, έστω και τώρα, στοχευμένα κλαδικά και περιφερειακά προγράμματα ουσιαστικής στήριξης, με έμφαση στις πιο μικρές επιχειρήσεις.
-Να υπάρξει ρύθμιση των χρεών της πανδημίας, με πρόβλεψη για «κούρεμα» του αρχικού κεφαλαίου.
-Και να συνεχιστεί η πολιτική στήριξης της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και μετά την πανδημία, μέχρις ότου η οικονομία επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα.

Νομαρχιακή Επιτροπή Κορινθίας

Καλούμε τους Κορίνθιους και τις Κορίνθιες, επιχειρηματίες, επαγγελματίες, εργαζόμενους και όλη την τοπική κοινωνία να στηρίξει τους μικρομεσαίους συμπολίτες μας δίνοντας το «παρών» στην αυριανή (31 Μαρτίου 2021) εκδήλωση της ΟΕΒΕ, στις 11.00 το πρωί, έξω από την Εθνική Τράπεζα, στον πεζόδρομο της Εθνικής Αντιστάσεως.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν στρατηγική θέση στην επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, διότι επέζησαν μιας δεκάχρονης κρίσης, άρα απέδειξαν ότι είναι επιχειρήσεις με δυνατότητες προσαρμογής. Μετά το τέλος του υγειονομικού εφιάλτη της πανδημίας πρέπει να είναι στο επίκεντρο της ανάπτυξης. Και το σύστημα αρωγής τους αφορά όλους τους αναπτυξιακούς θεσμούς: τον αναπτυξιακό νόμο, τα ΕΣΠΑ, το ταμείο ανάκαμψης, αλλά και τις δημόσιες προμήθειες, τη συμμετοχή τους στην πράσινη μετάβαση και πληθώρα άλλων πεδίων.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να οδηγηθούν στην καταστροφή.