Αρχική Ν. Κορινθίας ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ Β’ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΣΤΟΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ Β’ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΣΤΟΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Το απόγευμα της Παρασκευής, 26 Μαρτίου 2021, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος τέλεσε την Ι. Ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών στο Μητροπολιτικό Ι. Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής στην Κόρινθο και ενώπιον της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας «των Καλών Νήσων», η οποία φυλάσσεται στο Επισκοπείο.

Στην ομιλία του ο Ποιμενάρχης μας τόνισε ότι, με την Ακολουθία των Χαιρετισμών,
ουσιαστικά υμνούμε την Παναγία μας, ως Μητέρα του Θεού, του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και Λυτρωτή του κόσμου. Η Θεοτόκος είναι Αυτή που με τις πρεσβείες Της στον Υιό και Θεό Της απαλλάσει τον άνθρωπο από την δουλεία του διαβόλου, αλλά και ως Υπέρμαχος Στρατηγός, σε αρκετές περιπτώσεις, έσωσε το Έθνος μας από την δουλεία ποικίλων εχθρών. Ως Έλληνες, επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος, είμαστε ευνοημένοι απ’ τον Θεό διότι η επίσημη γλώσσα της Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι η Ελληνική και μέσω αυτής διαδόθηκε σ’ όλον τον κόσμο η Ελληνορθόδοξη Παιδεία. Το ελάχιστο, που οφείλουμε ανταποδοτικώς να πράττουμε, ιδιαιτέρως σήμερα, που η Πατρίδα μας έχει ανάγκη από υγεία, ήθος, αξίες και αρχές, είναι να προσευχόμεθα με θέρμη, αγάπη και ελπίδα ώστε με τις πρεσβείες της Θεοτόκου να συγχωρηθούν οι αμαρτίες μας.

Την ίδια ημέρα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος τέλεσε την Ι.
Ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών στον Ενοριακό Ι. Ναό Τιμίου Προδρόμου Λουτρακίου. Στον λόγο του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στην Εορτή του Ευαγγελισμού. Τόνισε ότι, η εορτή του Ευαγγελισμού είναι εορτή χαράς γενικώτερον και ειδικώτερον: χαίρεται η Παναγία μας για την τιμή της Αρχαγγελικής επισκέψεως και τον ουράνιο ασπασμό, χαίρονται οι Άγιοι Άγγελοι για την ανόρθωση της «πεπτωκυίας» ανθρωπίνης φύσεως, χαίρονται οι άνθρωποι για τη πρόσληψη της φύσεως τους από το Δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος και την ένωση κτιστού και ακτίστου, χαίρονται οι εν Άδη, χαίρεται η άλογος φύσις και η κτίση ολόκληρη, η οποία λόγω της πτώσεως των πρωτοπλάστων στενάζει και συμπάσχει, γιατί με την Σάρκωση του Θεού Λόγου
όλα γίνονται καινούργια. Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί και στην προστασία της Παναγίας μας κατά τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του 1821, μνημονεύοντας σχετικό περιστατικό με το Ι. Εικόνισμα της Παναγίας της Προυσιώτισσας και τον Στρατηγό της Ρούμελης Γεώργιο Καραϊσκάκη. Ολοκληρώνοντας, μετέφερε τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου και ευχήθηκε «καλό υπόλοιπο» Μεγάλης Τεσσαρακοστής!