Αρχική Ν. Αχαΐας Αχαΐα: Γεμάτες με νέους οι ΜΕΘ – «Το lockdown δεν αποδίδει»

Αχαΐα: Γεμάτες με νέους οι ΜΕΘ – «Το lockdown δεν αποδίδει»

«Δεν υπάρχει ελπίδα στον ορίζοντα», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας, Δημήτρης Ζιαζιάς, μιλώντας στο GRTimes. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση στα νοσοκομεία της Πάτρας παραμένει ασφυκτική, με τις περισσότερες απλές κλίνες Covid και όλες τις κλίνες ΜΕΘ να είναι πλήρεις με πολύ νέους ασθενείς. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία γεμίζουν καθημερινά μία ολόκληρη κλινική.

Περισσότεροι από 240 είναι οι νοσηλευόμενοι στις απλές κλίνες Covid του νοσοκομείου του Ρίου και του Αγίου Ανδρέα, ενώ ταυτόχρονα οι 27 κλίνες ΜΕΘ στο πρώτο νοσοκομείο είναι πλήρεις, όπως και οι συνολικά 8 στο δεύτερο. Όπως αναφέρει στο GRTimes ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας και παθολόγος στην 4η κλινική Covid του Νοσοκομείου του Ρίου, κ. Ζιαζιάς, σε σχέση με το πρώτο και το δεύτερο κύμα της πανδημίας οι νοσηλείες είναι πιο μακρές σε διάρκεια, ενώ ανησυχία προκαλεί η ηλικία των ασθενών.

«Έχουμε πιο μικρές ηλικίες. Οι ασθενείς μας είναι από 30 έως 65 ετών, πλην ελαχίστων ηλικιωμένων, οι οποίοι δεν είχαν κάνει το εμβόλιο. Ακόμη και στις ΜΕΘ, έχουμε 30χρονους. Την Παρασκευή είχαμε τις περισσότερες εισαγωγές που έχουν σημειωθεί, με την εφημερία να κλείνει με 30 ασθενείς. Ο μέσος όρος των εισαγωγών σε μία κανονική μέρα, είναι από 15 ως 20. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε εφημερία καλύπτεται τουλάχιστον μία ολόκληρη κλινική, πράγμα που μας οδηγεί στο να επιστρατεύουμε συνεχώς νέες», αναφέρει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι το προσωπικό παρόλα αυτά παραμένει ίδιο σε αριθμό, με αποτέλεσμα ο φόρτος εργασίας να διπλασιάζεται και η κούραση να είναι στο ζενίθ.

«Η στρατηγική του lockdown είναι λάθος»

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Ζιαζιάς, το lockdown που είναι σε ισχύ δεν αποδίδει, ενώ ο μόνος τρόπος καταπολέμησης της πανδημίας στην παρούσα φάση είναι η ταχεία και μαζική αύξηση του εμβολιασμού.

«Το δεύτερο όπλο, είναι τα μαζικά τεστ και οι μηχανισμοί σοβαρής ιχνηλάτησης και καραντίνας, από τη στιγμή που η επιτάχυνση των εμβολιασμών είναι ανέφικτη. Φυσικά, όλο αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και έναν χρόνο. Τώρα, έτσι όπως τα κάναμε δεν θα αποδώσει. Αν δεν εξασφαλίσουμε μαζικούς εμβολιασμούς και τεστ, είναι άκυρο να μιλάμε για άνοιγμα με τέτοια πίεση. Όμως, πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική διότι είμαστε οι μόνοι που έχουμε ένα τόσο παρατεταμένο lockdown, ακολουθώντας τόσο καιρό ένα σχέδιο χρεοκοπημένο και αδιέξοδο. Από ό,τι φαίνεται μάλιστα, από Σεπτέμβρη θα πάμε πάλι στα ίδια», εκτιμά.

«Ατομική ευθύνη: Μία καραμέλα που έχει λιώσει» – «Αποφάσεις μέσω σπασμένου τηλεφώνου»

Ο ίδιος, δείχνει κατανόηση στον κόσμο ο οποίος βγαίνει και κάνει την βόλτα του, αναφέροντας ότι «η ατομική ευθύνη είναι μία καραμέλα που έχει λιώσει».

«Δεν έχει καν νόημα να περιορίζεται πια ο κόσμος. Άλλα πράγματα πρέπει να γίνουν για να πάμε ένα βήμα παρακάτω. Εκτός από τον ταχύ εμβολιασμό, τα μαζικά τεστ και την στοχευμένη καραντίνα, πρέπει να υπάρχει ένα περιφερειακό επιδημιολογικό κέντρο, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, την Πολιτική Προστασία και τα πανεπιστήμια, ώστε να μελετώνται τα επιδημιολογικά δεδομένα της περιοχής και να υπάρχει ουσιαστική ελπίδα για την πορεία της πανδημίας. Το να παίρνονται οι αποφάσεις μέσω Αθήνας και μέσω σπασμένου τηλεφώνου δεν οδηγεί κάπου. Είχαμε κάνει αυτήν την πρόταση, αλλά δεν φαίνεται να προχωράει», καταλήγει.