Αρχική Eπικαιρότητα Πρόβλεψη: Μέχρι το τέλος του αιώνα το καλοκαίρι θα διαρκεί έξι μήνες...

Πρόβλεψη: Μέχρι το τέλος του αιώνα το καλοκαίρι θα διαρκεί έξι μήνες (κι αυτό δεν είναι καλό)

Πηγή: https://www.cnn.gr


Το μισό χρόνο θα φτάνει ο καλοκαιρινός καιρός μέχρι το τέλος του αιώνα που διανύουμε αν η πορεία της κλιματικής αλλαγής δεν ανακοπεί, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Σύμφωνα με αυτήν, τα τελευταία 60 χρόνια το καλοκαίρι έχει επιμηκυνθεί κατά 17 ημέρες κατά μέσο όρο ανά τον πλανήτη.

«Τα καλοκαίρια γίνονται μεγαλύτερα και πιο ζεστά ενώ οι χειμώνες μικρότεροι και πιο ήπιοι εξαιτίας της παγκόσμιας υπερθέρμανσης», εξηγεί ο Yuping Guan, βασικός συντάκτης της μελέτης.

Και μπορεί στο άκουσμα των μαρκών καλοκαιριών οι περισσότεροι να χαιρόμαστε σκεπτόμενοι οικογενειακές διακοπές και βόλτες στη φύση, οι επιστήμονες ωστόσο προειδοποιούν ότι κάτι τέτοιο θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία μας, το περιβάλλον και την γεωργία.

Τα διαστήματα καύσωνα θα επιμηκύνονταν, οι ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια θα μπορούσαν να γίνουν πιο διαδεδομένες, η περίοδος αλλεργίας από τη γύρη θα μπορούσε να γίνει πιο σοβαρή και η εποχή καλλιέργειας των σπαρτών θα είναι μεγαλύτερη.

Οι περισσότερες περιοχές στο βόρειο ημισφαίριο ήδη βιώνουν μεγαλύτερες καλοκαιρινές περιόδους, αλλά στη λεκάνη της Μεσογείου από τη δεκαετία του 1950 τα καλοκαίρια μεγαλώνουν κατά οχτώ ημέρες ανά δέκα χρόνια. Μπορεί να μην φαίνεται πολύ, αν το δει ωστόσο κανείς σε μεγαλύτερη κλίμακα, είναι σημαντικό.

Η κλιματική αλλαγή που προκαλούν οι εκπομπές των θερμοκηπίων είναι ο βασικός παράγοντας που συντελεί στην αύξηση της θερμοκρασίας. Αν αυτές οι εκπομπές δεν ανακοπούν επιβραδύνοντας έτσι τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τότε τα καλοκαίρια θα καταλήξουν να έχουν διάρκεια μισού χρόνου μέχρι το τέλος του αιώνα που διανύουμε αναφέρει η έρευνα.

«Σύμφωνα με το αναμενόμενο σενάριο, στο τέλος του αιώνα η άνοιξη και το καλοκαίρι θα ξεκινούν περίπου έναν μήνα νωρίτερα σε σχέση με το 2011 ενώ το φθινόπωρο και ο χειμώνας έναν μήνα αργότερα, το οποίο θα σημαίνει σχεδόν μισός χρόνος καλοκαίρι και λιγότεροι από δύο μήνες χειμώνα μέχρι το 2100.

Πολλές χώρες κάνουν προσπάθειες να αναλάβουν δράση, ωστόσο οι στόχοι που έχει θέσει η Συμφωνία του Παρισιού για το Περιβάλλον, μεταξύ των οποίων η μείωση των εκπομπών ρίπων δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί.

Τι σημαίνει για εμάς

Εκτός από την αλλαγή που προκαλεί η άνοδος της θερμότητας στις εποχές του χρόνου, έχει συνέπειες και στην ανθρώπινη ζωή. Στη γεωργία, η άνοιξη είναι η εποχή ανθοφορίας των φυτών. Οι θερμότερες θερμοκρασίες στην αρχή της σεζόν τα βλάπτει. Αυτή η εποχή του χρόνου ταυτίζεται επίσης με μεταβλητότητα θερμοκρασίας, μια μέρα μπορεί να είναι ζεστή, ενώ η επόμενη είναι κρύα. Αυτές οι ακραίες θερμοκρασίες είναι ένα συχνό φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Η έναρξη της άνοιξης έναν μήνα νωρίτερα μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τις σοδιές.

«Για τις περιοχές των μουσώνων, οι μεταβαλλόμενες εποχές μπορούν να αλλάξουν την εποχή των μουσώνων. Αυτό σημαίνει ότι αλλάζουν και τα μοτίβα των βροχών. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να μην συγχρονίζονται με την ανάπτυξη των καλλιεργειών», λέει ο Guan στο CNNi.

Η αλλαγή των εποχών θα επηρεάσει επίσης τις πυρκαγιές και τα κύματα θερμότητας, αυξάνοντας πιθανώς την εμφάνισή τους.

«Ένα πιο ζεστό και μεγαλύτερο καλοκαίρι θα σημάνει συχνότερους και εντονότερους καύσωνες και κατά συνέπεια πυρκαγιές», λέει ο Congwen Zhu, ερευνητής στην Κινεζική Ακαδημία Μετεωρολογικών Επιστημών που δεν σχετίζεται με αυτήν τη μελέτη.

Τα θερμικά γεγονότα είναι ήδη τα πιο θανατηφόρα κατά μέσο όρο σε σύγκριση με άλλα καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες ή τυφώνες, στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία

Η έκθεση αναφέρει επίσης πως τα κουνούπια θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τα μεγαλύτερα καλοκαίρια και τις θερμότερες θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Ομάδα για την Κλιματική Αλλαγή, οι ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια, όπως ο δάγκειος πυρετός, θα μπορούσαν να διαδοθούν περισσότερο σε ένα θερμότερο κλίμα και να απλωθούν χρονικά αν τα καλοκαίρια επιμηκυνθούν.