Αρχική Eπικαιρότητα Δωρεάν self test για κορονοϊό: Τι λένε οι φαρμακοποιοί – Όλα όσα...

Δωρεάν self test για κορονοϊό: Τι λένε οι φαρμακοποιοί – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Δωρεάν self test για τον κορονοϊό για κάθε πολίτη, από το τέλος Μαρτίου – αρχές Απριλίου. Θα διατίθενται από τα φαρμακεία για όποιον έχει ΑΜΚΑ με δυνατότητα προμήθειας ενός τεστ την εβδομάδα για τον κάθε πολίτη.

Ειδικότερα, από τα φαρμακεία της γειτονιάς κάθε πολίτης δικαιούται ένα δωρεάν τεστ εβδομαδιαίως με την επίδειξη του αριθμού ΑΜΚΑ, ώστε να μπορεί να επιτηρεί ατομικά την υγεία του.

Οι λεπτομέρειες για τη δυνατότητα παροχής 4 τεστ/ μήνα, μόνο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ, και χωρίς συνταγογράφηση θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Δωρεάν self test: Για τι τεστ μιλάμε κατ’ αρχάς
O Kώστας Βαρδιάμπασης, πρόεδρος του «Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου» αποσαφηνίζει στο newsit.gr για ποια τεστ μιλάμε, πως λειτουργούν αυτά και τι μπορεί να γίνει με τη χρήση τους στην Ελλάδα.

Όπως εξηγεί: «Μέχρι τώρα τα φαρμακεία στην Ελλάδα δεν διακινούσαν, κακώς και
παραδόξως, λόγω απαγόρευσης διακίνησης και πώλησης τους, αυτά τα τεστ. Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες φαρμακοποιοί δεν έχουμε καθόλου εμπειρία από τον τρόπο λειτουργίας τους. Δεδομένου ότι δεν μιλάμε για μοριακά τεστ αλλά για rapid εδώ έχουμε δύο κατηγορίες – τα rapid test αντιγόνου και τα rapid test αντισωμάτων.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει επιλέξει τα τελευταία, μιας και έχουν υψηλό ποσοστό λάθους και ειδικά στους ασυμπτωματικούς φορείς ή σε όσους νοσούν ελαφρά. Είναι χρήσιμα μόνο σε μεγάλη κλίμακα για να δίνουν ποσοστά που βοηθούν τους λοιμωξιολόγους να έχουν μια καθαρή εικόνα για το τι γίνεται στην κοινότητα.

Τα test αντιγόνου, για τα οποία φανταζόμαστε ότι μιλά η κυβέρνηση, είναι γρήγορα και πιο αξιόπιστα. Όμως, η δειγματοληψία τους, αν μιλάμε για αυτά τα test που
γίνονται με μπατονέτα στο φάρυγγα, θα είναι δύσκολη για μερίδα του κοινού.

Αν η μπατονέτα δεν εισαχθεί σωστά, δίνει λάθος αποτέλεσμα. Γνωρίζουμε ότι πρόσφατα κυκλοφόρησαν rapid test αντιγόνου με δείγμα σιέλου. Αυτά είναι πραγματικά εύκολα στη χρήση. Δεν γνωρίζουμε όμως και για αυτά περισσότερες λεπτομέρειες για την ευαισθησία και την αξιοπιστία τους.

Άρα, οι φαρμακοποιοί πρέπει να μάθουμε όλες τις προδιαγραφές τους, για ποια
τεστ μιλάμε και πως πραγματοποιούνται, για να μπορούμε να βοηθήσουμε με
τη σειρά μας το κοινό».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρδιάμπαση βέβαια, όλα τα παραπάνω ζητήματα θα λυθούν σε κάποιο χρόνο από την αρχή διενέργειας των τεστ, όπως άλλωστε συνέβη και στις άλλες χώρες όπου εφάρμοσαν αυτό το μέτρο με επιτυχία.

«Πρόκειται πάντως για μια πολύ καθυστερημένη κίνηση στην Ελλάδα», λέει ο
ίδιος και προσθέτει: «Αυτό έπρεπε να έχει γίνει ένα χρόνο πριν. Θα μας είχε γλυτώσει από πολλά. Όπως και να έχει, έστω και τώρα, είναι ένα σωστό μέτρο επί της αρχής και πολύτιμο, ειδικά για τους πολίτες που ζουν στην επαρχία και δεν έχουν την ίδια εύκολη πρόσβαση στο σύστημα υγείας.

Μάλιστα, εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να πωλούνται αυτά τα τεστ για να τα αγοράζουν τόσο οι τουρίστες όταν θα αρχίσουν να έρχονται στην Ελλάδα, αλλά και όσοι ζουν στη χώρα μας και δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ. Ξέρετε πόσοι ξένοι πολίτες ζουν μόνιμα στην Κρήτη και δεν έχουν ΑΜΚΑ; Η τιμή τους στις γειτονικές χώρες κυμαίνεται από 5 ως 10 ευρώ».

Τέλος, ο κ. Βαρδιάμπασης, τονίζει πως είναι σημαντικό πριν αρχίσουν να διατίθενται αυτά τα τεστ, να πάρουν έγκριση από τον ΕΟΦ και αυστηρό κωδικό προϊόντος για να μην έχουμε παρατράγουδα με παραεισαγωγές και τεστ μαϊμού.

«Αιφνιδιαστήκαμε, πρέπει να συζητήσουμε με το Υπουργείο Υγείας»
To μόνο σίγουρο, είναι ότι οι φαρμακοποιοί δηλώνουν αιφνιδιασμένοι από τη χθεσινή (19.03.2021) ανακοίνωση. Μιλώντας στο newsit.gr, ο Κωνσταντίνος Κακονίκος, μέλος του «Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών», αλλά και του «Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου» σημειώνει τα εξής:

«Πρόκειται για μια ανακοίνωση που μας έπιασε εξ απήνης. Την ακούσαμε και εμείς χθες για πρώτη φορά. Δεν είχε προηγηθεί κάποια συζήτηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Σήμερα εκδώσαμε ανακοίνωση στην οποία αναφέρουμε πως το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ προσφάτως εξέτασε τη δυνατότητα διάθεσης
και διενέργειας των rapid test ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 μέσα από τα φαρμακεία μας κατά τα πρότυπα άλλων χωρών που έχουν ήδη εφαρμόσει τη
διαδικασία όπως Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Τσεχία, Αυστρία και τελευταία και η Κύπρος.

Αποφασίσαμε να καταθέσουμε ολοκληρωμένη πρόταση στον Υπουργό Υγείας. H επιλογή της κυβέρνησης όπως ανακοινώθηκε χθες, θα συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου αφού προηγηθεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για να εξετασθούν και να επιλυθούν τα ζητήματα που προκύπτουν από τον τρόπο και τη διαδικασία διάθεσής των test».

Θα χρειαστούν πολλές αποσαφηνίσεις και οδηγίες
Για τη θετικότητα αυτού του μέτρου αλλά και για τις τεχνικές δυσκολίες που πρέπει να λυθούν πριν προχωρήσουμε στην εφαρμογή του, μίλησε στο newsit.gr και ο πρόεδρος του «Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης», Διονύσης Ευγενίδης.

Όπως εξηγεί: «Προσωπικά δεν θεωρώ ότι το τεχνικό κομμάτι θα έχει δυσκολίες. Οι φαρμακοποιοί διαχειριζόμαστε ήδη την πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των πολιτών και βλέπουμε ότι λειτουργεί εύρυθμα. Δεν πιστεύω λοιπόν ότι θα υπάρχουν δυσκολίες στην οργάνωση της διάθεσης. Υπάρχει ήδη εμπειρία στις ηλεκτρονικές
πλατφόρμες. Το σοβαρό κομμάτι της υπόθεσης είναι η κατεύθυνση του κοινού για τη διενέργεια των τεστ για να έχει νόημα και αυτή η προσπάθεια.

Ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν θα δίνονται αυτά τα τεστ σε όσους
έχουν ήδη εμβολιαστεί ή νοσήσει. Αν όχι, το ζήτημα της διπλής διασταύρωσης των στοιχείων θα γίνει πιο περίπλοκο.

Επίσης πόσο εύκολα και πως/που ακριβώς θα δηλώνει το κοινό ένα θετικό τεστ; Τι θα ακολουθεί σε αυτή την περίπτωση; Αυτές οι οδηγίες είναι πολύ σημαντικό να αποσαφηνιστούν με κάθε λεπτομέρεια. Όπως και το πως /που θα απορρίπτονται τα τεστ. Δεν μιλάμε για τεστ εγκυμοσύνης εδώ, αλλά για τεστ που θα φέρουν σε κάποιες περιπτώσεις ιϊκό φορτίο», καταλήγει.

newsit.gr