Αρχική Eπικαιρότητα Παραδοχή από Πελώνη: Η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 19:00 δεν είχε το αναμενόμενο...

Παραδοχή από Πελώνη: Η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 19:00 δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα

Πηγή: https://www.altsantiri.gr


«Δημιούργησε μεγαλύτερη συμφόρηση και κόπωση στους πολίτες»

Την παραδοχή ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας στις στις 19:00 τα Σαββατοκύριακο δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα έκανε το πρωί της Παρασκευής η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Μιλώντας στον ρ/σ «Πρώτο Θέμα 104,6», λίγες ώρες πριν ανακοινωθούν μέτρα χαλάρωσης του lockdown, η κ. Πελώνη τόνισε ότι «δεν μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων. Δεν είναι η στιγμή για άνοιγμα, είναι η λάθος ορολογία».

Παράλληλα, σημείωσε ότι βασικό ζητούμενο είναι «η καλύτερη εφαρμογή των μέτρων που θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν την ψυχολογική κόπωση της κοινωνίας. Άρα, μιλάμε για στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε να διευκολυνθεί η εφαρμογή και η τήρηση των μέτρων».

«Πρέπει να είμαστε ανοικτοί στο να υπάρξουν προσαρμογές και να διορθωθούν επιμέρους μέτρα που ενδεχομένως να μη λειτούργησαν». Ερωτηθείσα σχετικά, ανέφερε ως παράδειγμα, την απαγόρευση κυκλοφορίας στις 19.00, η οποία, όπως είπε, «δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα, δημιούργησε μεγαλύτερη συμφόρηση και κόπωση στους πολίτες».

Όπως ανέφερε, η μέρα μεγαλώνει, αλλάζει ο καιρός, είναι ένας παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν για να μεταφερθούν δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους.

Για το εμβόλιο της Astrazeneca είπε: «Δικαιώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να μην ανασταλούν οι εμβολιασμοί με Astra Zeneca με την χθεσινή απόφαση του ΕΜΑ που επανέλαβε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό».

Σημείωσε ότι σήμερα έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους ευπαθείς αυξημένου κινδύνου και όπως, είπε, «έχουν φύγει τα πρώτα sms».

Τέλος, τόνισε ότι μέσα στις επόμενες μέρες, θα έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση 1 εκατομμύριο πολίτες.

Αλλάζουν τα δεδομένα από το Σάββατο

Παράλληλα, το απόγευμα αναμένονται ανακοινώσεις για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με όσα διαφαίνονται, από αύριο Σάββατο 20 Μαρτίου, η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα πάει στις 21.00 από τις 19.00 που ήταν μέχρι τώρα και δεν αποκλείεται να επιτραπεί και πάλι, με τη χρήση του κωδικού 6, η μετακίνηση σε άλλο δήμο με ΙΧ ή μηχανή.

Εκτιμάται ότι αυτά τα δύο μέτρα θα επιτρέψουν στον κόσμο και να χαλαρώσει αλλά και να μείνει περισσότερες ώρες εκτός σπιτιού, άρα και να περιοριστούν οι συγκεντρώσεις ατόμων.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι υπάρχει σκέψη να ανοίξουν και κάποιοι αρχαιολογικοί χώροι με συγκεκριμένα μέτρα και περιορισμούς στον αριθμό των επισκεπτών. Είναι κάτι που θα εξεταστεί αύριο από την Επιτροπή και επίσης αναμένονται εισηγήσεις από τους ειδικούς.

Κομμωτήρια και λιανεμπόριο

Ακόμα μια πρόταση που θα πέσει στο τραπέζι θα είναι το άνοιγμα των κομμωτηρίων στις 22 Μαρτίου. Τα κομμωτήρια ήταν από τα πρώτα που άνοιξαν και στο προηγούμενο lockdown κι αυτό θα συμβεί και τώρα καθώς με την τήρηση των κατάλληλων μέτρων, φαίνεται πως δεν αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τα κέντρα περιποίησης νυχιών που λειτουργούν ανεξάρτητα.

Μία εβδομάδα αργότερα, στις 29 Μαρτίου, υπολογίζεται ότι θα ανοίξει το λιανεμπόριο.

Αν τα πράγματα κυλήσουν ομαλά, έτσι όπως θέλουν και ευελπιστούν κυβέρνηση και ειδικοί, ένα πολύ πιθανό σενάριο είναι όλες οι δραστηριότητες να έχουν ανοίξει ως τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου.

Όλα αυτά βέβαια πρόκειται να συζητηθούν στη συνεδρίαση της ερχόμενης Παρασκευής και καλό είναι μέχρι τότε να κρατάμε μικρό καλάθι γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς, η εβδομάδα που ακολουθεί θα είναι πολύ δύσκολη.