Αρχική Eπικαιρότητα Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση: Ξήλωμα του παρόντος μοντέλου διαχείρισης...

Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση: Ξήλωμα του παρόντος μοντέλου διαχείρισης της πανδημίας προτείνει ο Τσιόδρας

Πηγή: https://left.gr


Μετά τη διπλή αποτυχία «έξυπνων» μέτρων και συνεννόησης με τους επιστήμονες η κυβέρνηση θα κληθεί σήμερα να γεφυρώσει τα όσα η ίδια έχει προδικάσει τα προηγούμενα 24ωρα με εκείνα που θα της προτείνουν οι ειδικοί. Δυσφορία για τα τετελεσμένα Μητσοτάκη στο CNN. Ξήλωμα του παρόντος μοντέλου διαχείρισης της πανδημίας προτείνει ο Τσιόδρας. Ακροβασίες και ομολογία αποτυχίας από Γεραπετρίτη που αναγνώρισε πως η κυβέρνηση ψάχνει ακόμα τη «χρυσή τομή».

Με την πανδημία να παραμένει ανεξέλεγκτη, το ΕΣΥ πέρα από τα όριά του, τους πολίτες να σχηματίζουν ουρές στην αναμονή και τα νοσοκομεία να μην μπορούν πλέον να περιθάλψουν άλλες νόσους πέραν των περιστατικών κορωνοϊού, η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει σήμερα.

Η συνεδρίαση αυτή έρχεται ύστερα από τη δυσαρέσκεια που έχει διαφανεί στους ειδικούς για τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού ο οποίος, αυτή τη φορά μέσω της συνέντευξης του στο CNN, έσπευσε  24ωρα πριν τη σημερινή συνεδρίαση να προδικάσει το αποτέλεσμά της. Η κίνηση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη μαρτυρά, και μάλιστα όχι για πρώτη φορά, πως η επιτροπή συνεδριάζει κάθε φορά πρωτίστως επί τη βάση των κυβερνητικών τετελεσμένων και δευτερευόντως με βάση τα εκάστοτε επιδημιολογικά δεδομένα.

Σήμερα το απόγευμα το χρονοδιάγραμμα από τον Χαρδαλιά

Το χρονοδιάγραμμα που αφορά την επανεκκίνηση της οικονομικής και οικονομικής δραστηριότητας θα ανακοινώσει απόψε το απόγευμα ο Νίκος Χαρδαλιάς, παρακάμπτοντας τις σχετικές ενστάσεις μεγάλου τμήματος της επιστημονικής κοινότητας λόγω της εκτίναξης των κρουσμάτων και των διασωληνομένων.

Ήδη στους κόλπους της επιτροπής των ειδικών το κλίμα είναι «ηλεκτρισμένο». Η σπουδή του πρωθυπουργού -προχθές στο CNN- να προαναγγείλει τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων προκάλεσε τη «διπλή» -όπως χαρακτηρίζεται- δυσφορία μεγάλου τμήματος των μελών τής επιτροπής. Η συγκεκριμένη ομάδα των επιδημιολόγων αφενός στηλιτεύει την παράκαμψη της αρμόδιας επιτροπής -που συνεδριάζει το πρωί- από τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη, καθώς «προκαταλαμβάνει τις επιστημονικές εισηγήσεις», και αφετέρου εκφράζει την κάθετη διαφωνία της για τη «στρατηγική της ελαστικοποίησης των περιορισμών». Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, την αντίθεσή του με τη σταδιακή χαλάρωση του lockdown εκφράζει και ο Σωτήρης Τσιόδρας. Το κεντρικό επιχείρημα είναι ότι «οι αριθμοί λένε ότι μπήκαμε σε lockdown στις 7 Νοεμβρίου με 2.555 ημερήσια κρούσματα και ετοιμαζόμαστε να βγούμε με 3.400 κρούσματα και τα δημόσια νοσοκομεία σε αδιέξοδο»…

Ξήλωμα του παρόντος μοντέλου διαχείρισης της πανδημίας προτείνει ο Τσιόδρας

Το προσχέδιο της εισήγησης Τσιόδρα είχαν χθες στα χέρια τους όλα τα μέλη της επιτροπής και αποκαλύφθηκε αποκλειστικά από το documento.gr, και σχολιάζει σήμερα το θέμα του TVXS και της Μαρίνας Αλεξανδρή: Η πρόταση του καθηγητή κινείται στην κατεύθυνση της πλήρους αλλαγής μοντέλου διαχείρισης της πανδημίας, με βασικό άξονα πλέον όχι τις απαγορεύσεις αλλά τους μαζικούς και στοχευμένους ελέγχους ακόμη και με συνταγογράφηση και δωρεάν τεστ – μια πρόταση που επί μήνες καταθέτει δημόσια η καθηγήτρια Ιατρικής Αθηνά Λινού και η αντιπολίτευση χωρίς κανείς να απαντά γιατί δεν γίνεται δεκτή.

Υποδεικνύει επίσης ως βάση της νέας πολιτικής το αυστριακό μοντέλο ανάσχεσης της πανδημίας, με «τριπλό δίχτυ ασφαλείας»: με εκ περιτροπής παρουσία των μαθητών στα σχολεία για να αραιώσουν οι τάξεις, με συνταγογράφηση των τεστ και διάθεσή τους από τα φαρμακεία για self-testing, με μαζικές και στοχευμένες δειγματοληψίες στον πληθυσμό και ειδικά σε εργαζόμενους και εκπαιδευτικούς ηλικίας 20 έως 49 ετών που θεωρούνται «οδηγοί της επιδημίας», με επίσης μαζικά τεστ στους εργάτες γης που έρχονται από τα βόρεια χερσαία σύνορα και με εβδομαδιαίο έλεγχο σε ανεμβολίαστους υγειονομικούς.

Η φόρμουλα της Αυστρίας που προτείνει ο Σωτήρης Τσιόδρας προβλέπει μαζική δειγματοληψία με στόχο 3,5 εκατομμύρια, επαναλαμβανόμενα, τεστ την εβδομάδα, χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας για παιδιά από την ηλικία των 14 ετών, καθώς και μαθήματα σε δύο βάρδιες, με τους μισούς μαθητές να πηγαίνουν στο σχολείο τη Δευτέρα και οι υπόλοιποι μαθητές την Τρίτη και εναλλάξ.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στην ελληνική εκδοχή του το εν λόγω μοντέλο ελεγχόμενου ανοίγματος, μέσω του μαζικού testing, δίνει προτεραιότητα στην επαναλειτουργία των εκκλησιών, με κάποια από τα μέλη της επιτροπής πάντως να επισημαίνουν εδώ ότι οι ναοί ίσως πλέον αποτελούν ασφαλέστερο περιβάλλον αφού ότι έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Το πρώτο, και βασικό, ερώτημα ωστόσο είναι γιατί όλα όσα περιγράφονται σ’ αυτήν την εισήγηση δεν εφαρμόστηκαν νωρίτερα, πριν εκτροχιαστεί η πανδημία και η οικονομία, και από την στιγμή που πρόκειται για προτάσεις οι οποίες είχαν ήδη κατατεθεί δημόσια.

Το δεύτερο ερώτημα – που ίσως εν μέρει απαντά και το πρώτο – είναι γιατί η εισήγηση βγήκε στην δημοσιότητα πριν από την συνεδρίαση των επιδημιολόγων. Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και κλίμα εντός της επιτροπής επισημαίνουν εδώ τα εξής δεδομένα:
Η εισήγηση περιλαμβάνει μέτρα και μοντέλα τα οποία αρκετά μέλη της επιτροπής πρότειναν εδώ και μήνες, αλλά ουδέποτε υιοθετήθηκαν.

Αρκετά από αυτά τα μέτρα αποτελούσαν και προσωπικές προτάσεις του ίδιου του Σωτήρη Τσιόδρα, που επίσης δεν εισακούσθηκαν.
Η δημοσιοποίηση του προσχεδίου – για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η λειτουργία της επιτροπής – γίνεται ντε φάκτο και τεκμήριο που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε ενδεχόμενη επιχείρηση απόδοσης ή μετάθεσης ευθυνών εάν η κατάσταση στην πανδημία ξεφύγει ακόμη περισσότερο.

Στο δια ταύτα, το κλίμα δεν είναι καλό ούτε μεταξύ κυβέρνησης και επιτροπής, ούτε εντός της ίδιας της επιτροπής. Για την ακρίβεια, οι πληροφορίες θέλουν συγκεκριμένους κυβερνητικούς κύκλους να χρεώνουν «λάθος δρόμο» – όπως είχε πει και η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου – στην επιτροπή αλλά και στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Η κριτική αυτή δεν αφήνει εκτός κάδρου ούτε τον ίδιο τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος φέρεται να εκφράζει «σιωπηλή πικρία» και να θεωρεί ότι κάποιοι τον χρησιμοποίησαν.

Εντός της επιτροπής επίσης υπάρχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις για το εάν πρέπει να «ανοίξει» ή να «κλείσει» εντελώς η κοινωνία. Όπως υπάρχουν και υπόνοιες για εξυπηρέτηση συμφερόντων από κάποια μέλη της – συμφερόντων είτε πολιτικών, είτε ακόμη και προσωπικών.

Εν κατακλείδει, η εικόνα εντός και πέριξ της επιτροπής Τσιόδρα φτιάχνει κλίμα αναζήτησης εξιλαστήριων θυμάτων. Και εντός αυτού του κλίματος, κάποιοι μπορεί και να διαμηνύουν ότι δεν θα γίνουν πρόθυμες Ιφιγένειες.

Ακροβασίες και ομολογία αποτυχίας από Γεραπετρίτη: Αναζητούμε ακόμα τη χρυσή τομή

Στο Mega μίλησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ζητώντας από τους πολίτες, παρά την κόπωση, να παραμείνουν πιστοί στα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Προϊδεάζοντας συγχρόνως για τις σημερινες ανακοινώσεις (ωράριο εξόδου, μετακίνηση με κωδικό 6 και με Ι.Χ.), δήλωσε με έμφαση πως «είναι λίγες οι εβδομάδες ακόμη που θα αναγκασθούμε να κάνουμε υπομονή», ενώ την πίεση που δέχεται σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, την απέδωσε σε επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως οι μεταλλάξεις, οι πορείες και η ελλιπής εφαρμογή των μέτρων.

Στην παρέμβαση, όπως την αποδελτίωσε το ethnos.gr, αναφέρεται:

Αναλυτικά, την ανάγκη ταυτόχρονης διατήρησης της ψυχικής υγείας των ανθρώπων από τη μια, και διασφάλισης της δημόσιας υγείας από την άλλη, υπογράμμισε εισαγωγικώς ο Γ. Γεραπετρίτης, κάνοντας επιπλέον λόγο για δύο πυλώνες: «Ο πρώτος θα έχει ως βάση κυρίως την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας – προς την κατεύθυνση αυτή έγιναν και γίνονται ακόμη πολύ σημαντικές δράσεις με την ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και την ένταξη ιδιωτικών κλινικών στο ΕΣΥ – επίσης μια πολύ πιο διευρυμένη χρήση των tests σε πανελλαδική κλίμακα», ενώ ο δεύτερος πυλώνας θα προβλέπει «προσαρμογές στα υφιστάμενα μέτρα».

Ο Γ. Γεραπετρίτης παραδέχθηκε την καθολική, όπως την χαρακτήρισε, διαπίστωση, ότι η κόπωση από τους περιορισμούς, «έχει οδηγήσει σε μια ‘ασφυξία’, σε μια πλημμελή συμμόρφωση. Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή», επέμεινε, μια χρυσή τομή που θα συνδυάζει την κοινωνικότητα και την απουσία χαλάρωσης με τα μέτρα πρόληψης/προφύλαξης.

Οι απαντήσεις Γεραπετρίτη σχετικά με το τι σχεδιάζει ή σκέφτεται η κυβέρνηση

Επίσης «είναι δεδομένο πλέον ότι υπάρχει μια πολύ σοβαρή ψυχική κόπωση στην κοινωνία», αναγνώρισε ο υπουργός Επικρατείας και αυτό «οδηγεί σε απομείωση του ωφέλιμου αποτελέσματος των μέτρων». Συνεπώς, εξήγησε, «θα αναζητήσουμε κάποιες προσαρμογές που ίσως έχουν να κάνουν με το ωράριο εξόδου, με τη δυνατότητα της χρήσης όσο το δυνατόν περισσότερο εξωτερικών χώρων», προϊδέασε. Σύμμαχος, εξάλλου προς την κατεύθυνση αυτή, είναι ο καιρός, η μέρα που μεγαλώνει, η αλλαγή της ώρας, παρατήρησε.

«Το σύστημα πιέζεται και η πίεση που δέχεται σήμερα, αντανακλά σε όσα συνέβησαν πριν δύο εβδομάδες, ό,τι βιώσαμε πριν δύο εβδομάδες σε επίπεδο κοινωνίας», σημείωσε στη συνέχεια της συνέντευξης, παραθέτοντας σειρά επιβαρυντικών παραγόντων, όπως οι μεταλλάξεις, οι πορείες – «δεν χρειάζεται πολλή φαντασία ότι με τον κοινωνικό συγχρωτισμό συνιστούν εστία μετάδοσης» – αλλά και το έλλειμμα εφαρμογής των μέτρων. Παρότι «το σύστημα πιέζεται περισσότερο από ποτέ», υπάρχουν στοιχεία τα οποία «συνηγορούν ότι το διάστημα στο οποίο ακόμη θα βρισκόμαστε υπό πίεση είναι σχετικά μικρό» και ως τέτοια στοιχεία ο υπουργός παρέθεσε τη βελτίωση του καιρού και τον εμβολιασμό που «πηγαίνει άριστα», όπως είπε, επικαλούμενος και τα επαινετικά σχόλια του διεθνούς Τύπου για την Ελλάδα. Συνέχισε δε, με τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής στρατηγικής, όπως «το να απλώσουμε τη μέρα έτσι ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερος επιμερισμός του κόσμου και από την άλλη πλευρά να δώσουμε τη δυνατότητα στον κόσμο να βρίσκεται έξω».

Στο ερώτημα τι τελικώς θα ανοίξει από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, ο Γ. Γεραπετρίτης απάντησε πως είναι σημαντικό να αναζητηθούν κάποιες εστίες κοινωνικής αποσυμπίεσης, χωρίς να προχωρήσει επί του παρόντος σε λεπτομέρειες του σχεδιασμού, ενώ μετέφερε και την πρόθεση της κυβέρνησης «να ανοίξουν, με σχέδιο και συστηματικά, και οι υπόλοιποι πυλώνες, πρωτίστως τα σχολεία, ίσως κατά προτεραιότητα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια που έχουν μείνει επί μακρόν κλειστά».

Απευθυνόμενος στους συμπολίτες του, όπως ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά, πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία μιας πάρα πολύ μεγάλης μάχης. Καταλαβαίνω ότι έχουμε πολύ μεγάλη κούραση και ιδίως τα νέα παιδιά που έχουν βρεθεί έξω από το φυσικό κοινωνικό τους περιβάλλον, (αλλά) είναι λίγες οι εβδομάδες ακόμη που θα αναγκασθούμε να κάνουμε υπομονή». Εστιάζοντας στη συνέχεια στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, παρατήρησε ότι «τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας, συνηγορούν ότι πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα σε ό,τι αφορά την πανδημία: αυτή τη στιγμή έχουμε υπερβεί το 1,5 εκατ. εμβόλια, περιμένουμε πολύ μεγάλες δόσεις εντός του Απριλίου, που θα δημιουργήσουν ένα σημαντικό τείχος ανοσίας».

Ερωτηθείς για το αν θα επιτραπεί η χρήση ΙΧ με τον κωδικό 6, ο υπουργός Επικρατείας εκκινώντας από τη θέση ότι δεν έχουν όλες οι γειτονιές τη δυνατότητα να βρίσκονται σε υπαίθριους χώρους κοινωνικής συνάθροισης, χαρακτήρισε «αυτονόητο το ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να μπορούν να μετακινούνται και επωχούμενοι». Αντιθέτως, για τη μετακίνηση από νομό σε νομό, είπε πως η αίσθησή του είναι ότι «δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο αυτό, θα πρέπει να τα βλέπουμε βήμα βήμα τα θέματα αυτά». Εξήγησε δε, πως η κυβέρνηση βλέπει και πιο μακροπρόθεσμα, βλέπει και το Πάσχα που έρχεται.

Αναφορικά, τέλος, με το εάν τα καταστήματα θα ανοίξουν στις 29/3 και πώς, σημείωσε πως «η Δευτέρα 29 Μαρτίου για τα δεδομένα τα οποία έχουμε, φαντάζει μια αιωνιότητα». Διαβεβαίωσε όμως ότι εάν αποφασισθεί να υπάρξει άνοιγμα, είτε στα τέλη Μαρτίου, είτε στις αρχές Απριλίου, αυτό θα γίνει με όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις. «Πραγματικά η ελληνική οικονομία ‘ματώνει’ για να διατηρήσουμε αυτό το επίπεδο υγείας», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Γεραπετρίτης, και επικαλέστηκε τις νέες στατιστικές του ECDC οι οποίες «αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα είναι στις χώρες που τα έχουν καταφέρει καλύτερα», είναι μέσα στις 2-3 χώρες με την καλύτερη θέση, με βάση τον αριθμό κρουσμάτων και των θανάτων. Επιπλέον, η πατρίδα μας είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο των tests, δήλωσε εξάλλου και ζήτησε «όσο το δυνατόν να παραμείνουμε πιστοί στα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης (…) να εμβολιαζόμαστε, και έχω την αίσθηση ότι θα υπάρχει ορατότητα για να βγούμε επιτέλους από αυτόν τον εφιάλτη».

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς: Καμία χαλάρωση, η κορύφωση δεν έχει έρθει ακόμα

Εκτός ελέγχου συνεχίζει να βρίσκεται η κατάσταση στην Αττική την ώρα που οι κυβέρνηση ετοιμάζει χαλάρωση των μέτρων από το Σαββατοκύριακο. Με τα νοσοκομεία να ασφυκτιούν, οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν πως η κορύφωση του τρίτου κύματος δεν έχει έρθει ακόμα αφού το ιικό φορτίο στην Αττική παραμένει πολύ υψηλό.

Ο ερευνητής γιατρός του Ινστιτούτου κατά του καρκίνου στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Παρασκευής απηύθυνε έκκληση, «με 3.073 κρούσματα να μην τα χαλάσουμε τώρα» και τόνισε πως «δεν έχουμε δικαίωμα να κουραστούμε πριν κουράσουμε τον κορονοϊό».

Χαρακτήρισε «υπεραπλουστατευτικό» το «όλοι μέσα ή το όλοι έξω» και «καταστροφικό να γίνει ανεξέλεγκτα το άνοιγμα».

«Είμαι κατά του “ανοίξτε τα όλα”, κατά του μπορούμε να ανοίξουμε έστω και λίγο, γιατί θα ερμηνευτεί ότι τα περάσαμε όλα», τόνισε, προτείνοντας στην κυβέρνηση «να πει ότι δεν είναι ώρα να ανοίγουμε, αλλά σε 2-3 εβδομάδες». Για το άνοιγμα πρότεινε δύο βασικές προϋποθέσεις, που είναι τα rapid test «γρήγορα τεστ στους χώρους εργασίας» είπε χαρακτηριστικά και ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Σταθερά υψηλό το ιικό φορτίο στην Αθήνα

Δεν πέφτει το ιικό φορτίο στην Αττική σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, Νίκο Θωμαΐδη με τα δεδομένα να «δείχνουν» υψηλό αριθμό κρουσμάτων στην Αττική και την επόμενη εβδομάδα.

«Σοκάρουν οι αναλύσεις των δειγμάτων που αναλύθηκαν στην περιφέρεια, υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση και διασπορά, ενδεχομένως και εκτός ελέγχου, ειδικά στην Κρήτη» τόνισε ο κ. Θωμαΐδης. «Όταν βλέπουμε αύξηση αυτού του μεγέθους σημαίνει ότι έχει ξεφύγει η διασπορά, στην Κρήτη ήταν και 1000%» πρόσθεσε.

«Θα πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ. Και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Φαίνεται πάντως να υπάρχει μια επιπεδοποίηση στην Αττική είμαστε σταθερά. Πρέπει να περιμένουμε την αποκλιμάκωση» διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη όπως προκύπτει από την ανάλυση των δειγμάτων φαίνεται να αυξάνεται σιγά σιγά η διασπορά και ξαφνικά να γίνεται μια έκρηξη. «Φαίνεται το ιικό φορτίο να εκτινάσσεται στα λύματα στην περιφέρεια, στην Αθήνα είμαστε σε σταθερά υψηλό ιικό φορτίο εδώ και 40 μέρες….».

Σαρηγιάννης: Κορύφωση μετά το Πάσχα

Την δική του εκτίμηση για τα μέτρα που είναι σε ισχύ στην χώρα μας για την καταπολέμηση του κορονοϊού, το lockdown και την επανεκκίνηση της Οικονομίας έκανε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος μίλησε το πρωί στο OPEN TV.

Ο καθηγητής προέβλεψε πως αν τα νέα μέτρα που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση δεν είναι αποτελεσματικά, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά πως ακόμα δεν διανύουμε την κορύφωση της πανδημίας, αφού αυτή θα έρθει μετά το Πάσχα. «Αν φέρουμε όμως πιο κοντά την κορύφωση, θα είναι καλύτερα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Σαρηγιάννης επέμεινε πως πρέπει να στοχεύσουμε στην προστασία από τον κορονοϊό στα μέσα μεταφοράς και στους χώρους εργασίας. «Μέχρι το τέλος του μήνα θα βλέπουμε τα κρούσματα να αυξάνονται και ακόμα ένα πράγμα που προκαλεί ανησυχία είναι οι μεταλλάξεις. Παραπάνω από το μισό των νέων κρουσμάτων που ανιχνεύονται είναι μεταλλαγμένα. Θα πάρει χρόνο η αποκλιμάκωση»,