Αρχική Eπικαιρότητα Πελώνη: Λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η κόπωση στην κοινωνία – Αναζητούνται βαλβίδες αποσυμπίεσης

Πελώνη: Λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η κόπωση στην κοινωνία – Αναζητούνται βαλβίδες αποσυμπίεσης

Πηγή: https://www.cnn.gr


Για την πρόσθεση της κυβέρνησης να επιτρέψει περισσότερες δραστηριότητες χωρίς να αλλάξει την βασική στρατηγική της για την ανάσχεση της πανδημίας ενημέρωσε το μεσημέρι της Πέμπτης η εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, στη «σκιά» της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού και ενώ εντείνονται οι συζητήσεις για μια κάποια χαλάρωση των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού.

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, η κα Πελώνη είπε ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα -και ιδίως στην Αττική, αλλά όχι μόνο- παραμένει βεβαρημένη και το Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δέχεται μεγάλη πίεση.

«Τα συνολικά δεδομένα θα εξεταστούν αύριο από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων η οποία θα καταθέσει τις εισηγήσεις της και η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις για τα επόμενα βήματα», είπε ενώ πρόσθεσε:

«Στόχος είναι να δούμε έξυπνα πώς από τη μία θα επιτρέψουμε περισσότερες δραστηριότητες, χωρίς από την άλλη να κάνουμε συμβιβασμούς στη βασική στρατηγική μας για την ανάσχεση της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση λαμβάνεται σοβαρά υπόψη κόπωση που υπάρχει στην κοινωνία και αναζητούνται βαλβίδες αποσυμπίεσης που μπορεί να ενεργοποιηθούν σε ένα κοντινό ορίζοντα με σταδιακή επαναλειτουργία οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Πάντοτε βέβαια με κανόνες και αυξημένη προσοχή», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την πίεση στο σύστημα υγείας, είπε πως η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμα ένα βήμα για την ενίσχυση του ΕΣΥ ειδικά στην Αττική, ενώ τόνισε ότι πλέον όλη η Ελλάδα αντιμετωπίζεται πλέον ως μία ενιαία υγειονομική περιφέρεια.

Εμβολιασμοί

Για τους εμβολιασμούς, η κα Πελώνη είπε πως έχουν ήδη ξεπεράσει το 1.345.000 και περισσότεροι από 915.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση.

Εκτιμάται μάλιστα, ανέφερε, ότι τον Απρίλιο θα γίνουν 1.500.000 εμβολιασμοί -περισσότεροι δηλαδή από όσους έχουν γίνει μέχρι σήμερα- χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τα εμβόλια της Johnson & Johnson τον αριθμό των οποίων θα γνωρίζουμε τις επόμενες ημέρες.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι από την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των συμπολιτών μας -περίπου 250.000- με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου.

Θα ακολουθήσει, στις 26 Μαρτίου, το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα ραντεβού συμπολιτών μας της ηλικιακής ομάδας των 70-74 ετών και τις αμέσως επόμενες ημέρες – στις αρχές Απριλίου- θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα ραντεβού των συμπολιτών μας της ηλικιακής ομάδας 65-69 ετών.

Η κα Πελώνη, χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό για τη χώρα μας είναι το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -όπως ανακοίνωσε χθες η πρόεδρός τη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν- υιοθέτησε πλήρως την πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα Ψηφιακό «Πράσινο» Πιστοποιητικό με το οποίο οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν και πάλι να έχουν εύκολη μετακίνηση εντός της Ε.Ε..

Το πιστοποιητικό αυτό -όπως από την αρχή είχε διευκρινίσει ο Πρωθυπουργός- θα λειτουργεί σαν λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας, καθώς θα απαλλάσσει τους ταξιδιώτες από γραφειοκρατικές διαδικασίες και ταλαιπωρία, καλύπτοντας τρεις τύπους πιστοποιητικών: πιστοποιητικά εμβολιασμού, πιστοποιητικά τεστ και πιστοποιητικά για άτομα που έχουν αναρρώσει από την COVID-19.

Προφανώς, λοιπόν, δεν πρόκειται για «πιστοποιητικό επιπολαιότητας και πολιτικής ανικανότητας», ούτε για πρωτοβουλία «καταδικασμένη να αποτύχει», αλλά για μια σημαντική επιτυχία των προσπαθειών του Πρωθυπουργού που θα συμβάλει στη διευκόλυνση και την τόνωση των τουριστικών ροών προς τη χώρα μας, είπε απαντώντας εμμέσως σε σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα για το θέμα.

Αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία και το όσο κοντά είναι μία συνάντηση Μητσοτάκη -Ερντογάν, είπε: Εφόσον οι συνθήκες είναι κατάλληλες θα γίνει η συνάντηση Δένδια -Τσαβούσογλου. Ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι θέλουμε ανοιχτούς διαύλους με τη γείτονα χώρα. Ας γίνει πρώτα η συνάντηση με τους ΥΠΕΞ και θα το δούμε.