Αρχική Ν. Μεσσηνίας Τα λύματα θα δείξουν σήμερα πώς πάει ο κορονοϊός στην Καλαμάτα

Τα λύματα θα δείξουν σήμερα πώς πάει ο κορονοϊός στην Καλαμάτα

Πηγή: https://eleftheriaonline.gr


Εν αναμονή των εργαστηριακών αποτελεσμάτων της τελευταίας μέτρησης στα λύματα της Καλαμάτας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως έχει υπάρξει -και σε τι βαθμό- αύξηση του ιικού φορτίου του 2019-nCoV, ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος είχε χθες τηλεδιάσκεψη με τον επίκουρο καθηγητή Παθολογίας του ΕΚΠΑ και άμισθο σύμβουλο του δήμου για θέματα υγείας, Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, με αντικείμενο την εξέλιξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το δήμο, όπως τόνισε ο κ. Χαλβατσιώτης, οι επιδημιολογικές εκτιμήσεις με βάση την ανίχνευση των παθογόνων αιτίων στα λύματα είναι πάγια υποχρέωση κάθε οργανωμένης κοινωνίας και εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε πολλά μέρη σε παγκόσμια κλίμακα για την ανίχνευση και του κορονοϊού. Στη χώρα μας οι πληροφορίες αποκλειστικά από τα λύματα οδήγησαν στη λήψη των αναγκαίων μέτρων στην έναρξη του δεύτερου κύματος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξάλλου έχει πιστοποιήσει την αναγκαιότητα της μεθόδου ως πολύτιμου εργαλείου στην διαχείριση της πανδημίας. Για τους λόγους αυτούς και ο Δήμος Καλαμάτας παρακολουθεί εδώ και μήνες τα λύματα για την ανίχνευση του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης. Σε περίπτωση επιδημικής έξαρσης απαιτείται και πιο τακτική ανίχνευση του ιού στα λύματα, η οποία όμως αποτελεί μια επιπρόσθετη υποχρέωση για τις επιδημιολογικές εκτιμήσεις μας.

Ο καθηγητής επεσήμανε ότι “η περιοχική δειγματοληψία μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τη διερεύνηση και πιστοποίηση της γεωγραφικής κατανομής των κρουσμάτων στα μητροπολιτικά όρια ενός δήμου”, κάτι το οποίο και έγινε κατά την τελευταία δειγματοληψία.

Από τη συζήτηση προέκυψε κατηγορηματικά ότι η μέτρηση στα λύματα δεν αντικαθιστά την διεξαγωγή των τεστ ανίχνευσης του ιού, αλλά τουναντίον θα πρέπει να ενισχυθούν για να επιτευχθεί η αυστηρότερη ιχνηλάτηση νέων κρουσμάτων.

Ενημέρωση υπήρξε, επίσης, για τους ρυθμούς που κινείται η εμβολιαστική διαδικασία, ενώ με έμφαση υπογραμμίστηκε η ανάγκη οι πολίτες να τηρούν πιστά τα μέτρα, αναλαμβάνοντας και το μερίδιο της κοινωνικής ευθύνης που τους αναλογεί.