Αρχική Eπικαιρότητα «Παγώνει» το άνοιγμα της αγοράς μετά την «έκρηξη» στα κρούσματα (Βίντεο)

«Παγώνει» το άνοιγμα της αγοράς μετά την «έκρηξη» στα κρούσματα (Βίντεο)

Πηγή https://www.altsantiri.gr

Πάνω που πήγαν να χαρούν οι επιχειρηματίες, πάλι απογοήτευση…

«Αντίο» στη χθεσινή βεβαιότητα για σύντομο άνοιγμα της αγοράς λένε σήμερα στελέχη της κυβέρνησης καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα άλλαξαν άρδην τις επιθυμίες των αρμόδιων υπουργών.

Την προχθεσινή ατάκα του Χρήστου Σταϊκούρα ότι «το βασικό μας σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να λειτουργεί με μια κανονικότητα η οικονομία», ήρθε να ενισχύσει χθες η σιγουριά του Άδωνη Γεωργιάδη.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης είπε ορθά κοφτά ότι το λιανεμπόριο θα ανοίξει είτε στις 22 είτε στις 29 του μήνα με SMS τρίωρης διάρκειας. Κι όλα αυτά μάλιστα παρότι νωρίτερα το πρωί είχαν μπει στη μάχη δύο ιδιωτικές κλινικές (δείγμα του ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά σε ό,τι έχει να κάνει με την πανδημία), αλλά και ότι γνώριζε πως μέχρι τις 10.00 μετράγαμε ήδη 2,200 κρούσματα.

Σήμερα, ωστόσο, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνηδεν εμφανίστηκε ανάλογα αισιόδοξη και αιτία αποτέλεσε και ο συνολικός αριθμός των χθεσινών κρουσμάτων. «Δεν είναι της παρούσης να συζητάμε για άνοιγμα της αγοράς μέσα στον Μάρτιο», τόνισε χαρακτηριστικά και ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του κ. Γεωργιάδη που από αισιόδοξος έγινε… απαισιόδοξος μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες.

«Αν η πανδημία καλπάζει, το άνοιγμα της αγοράς αναβάλλεται», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης στον ΣΚΑΪ 100,3, συμπληρώνοντας ότι όλες οι επόμενες κινήσεις θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, τα κρούσματα ανήλθαν σε 3.215, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα έφτασε τα 209.462 (ημερήσια μεταβολή +1.6%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 74 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.769 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 46, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.843 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 484 (66.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 84.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.427 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 390 (ημερήσια μεταβολή +15.73%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 382
ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη)».

Κάλεσμα στους ιδιώτες γιατρούς να ενισχύσουν το ΕΣΥ με αμοιβή 2.000 ευρώ – Ποια τα κίνητρα

Κάλεσμα στους ιδιώτες γιατρούς να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας που πιέζεται από την πανδημία, απευθύνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δίνοντας και κίνητρα για τη συμμετοχή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητήθηκε από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να ενεργήσει, προκειμένου οι συμβεβλημένοι γιατροί του Οργανισμού να ενισχύσουν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Τα κίνητρα που δίνονται στους γιατρούς είναι: μηνιαία αμοιβή 2.000 ευρώ, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, η οποία δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Πέραν αυτού, προβλέπεται και αμοιβή για τη συμμετοχή τους σε εφημερίες (εφόσον συμμετέχουν) ίση με αυτή του Επιμελητή Β’, ενώ προβλέπεται και σημαντική μοριοδότηση στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων του ΕΣΥ, αντίστοιχη όσων υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Σημειώνεται ότι και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με επείγουσα επιστολή στα μέλη του καλεί τους ιδιώτες παθολόγους και πνευμονολόγους να ενισχύσουν το ΕΣΥ και να δείξουν την πραγματική αξία του ιατρικού σώματος που ενωμένο στέκεται στο πλευρό του Έλληνα πολίτη.