Αρχική Eπικαιρότητα Χάπι κατά του Covid-19 στις ΗΠΑ

Χάπι κατά του Covid-19 στις ΗΠΑ

Πηγή: https://www.zougla.gr


Ο φαρμακευτικός κολοσσός Merck και ένα αμερικανικό εργαστήριο ανέφεραν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα το περασμένο Σάββατο μετά από δοκιμές ενός φαρμάκου που χορηγήθηκε από το στόμα για την καταπολέμηση του COVID-19, λέγοντας ότι βοηθά στη μείωση του ιικού φορτίου των ασθενών.

«Σε μια εποχή όπου υπάρχει η ανεκπλήρωτη ανάγκη για αντιικές θεραπείες κατά του SARS-CoV-2, εμείς έχουμε ενθουσιαστεί με αυτά τα πρώτα δεδομένα» δήλωσε ο Wendy Painter, επικεφαλής γιατρός της αμερικανικής εταιρείας Ridgeback Biotherapeutics.

Τον Ιανουάριο, η Merck πάγωσε την έρευνα σχετικά με δύο υποψήφια εμβόλια για τον COVID, αλλά τις ενέτεινε για δύο σκευάσματα που υπόσχονται τη θεραπεία της νόσου, συμπεριλαμβανομένου ενός φαρμάκου με βάση το χάπι που ονομάζεται molnupiravir, το οποίο έχει αναπτύξει μαζί με τη Ridgeback Biotherapeutics.

Το συγκεκριμένο φάρμακο προκάλεσε σημαντική μείωση του ιικού φορτίου των ασθενών μετά από πέντε ημέρες θεραπείας με αυτό, ανακοίνωσε η Merck σε σχετική συνάντηση με ειδικούς μολυσματικών ασθενειών.

Αυτή η δοκιμή Φάσης 2α -οι δοκιμές φαρμάκων έχουν τρία στάδια πριν από την έγκριση του προϊόντος- πραγματοποιήθηκε σε 202 μη νοσηλευόμενα άτομα με συμπτώματα COVID-19.

Δεν παρατηρήθηκαν κίνδυνοι όσον αφορά στην ασφάλεια, και τα τέσσερα σοβαρά ανεπιθύμητα συμβάντα που αναφέρθηκαν δεν θεωρείται ότι σχετίζονται με τη λήψη αυτού του φαρμάκου, όπως αναφέρθηκε.

Αντιικά από του στόματος φάρμακα, όπως το oseltamivir (Tamiflu) και το zanamivir (Relenza), μερικές φορές συνταγογραφούνται για εποχική γρίπη, αλλά οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε κάτι παρόμοιο για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης -μια ταχύτερη μείωση του ιικού φορτίου μεταξύ ατόμων με COVID-19 πρώιμου σταδίου που υποβάλλονται σε θεραπεία με μολνοπιραβίρη – είναι πολλά υποσχόμενα, δήλωσε ο William Fischer, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης και καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

«Εάν τα ευρήματα αυτά υποστηριχθούν και από πρόσθετες μελέτες, (αυτές) θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές συνέπειες στη δημόσια υγεία, ειδικά καθώς ο ιός SARS-CoV-2 συνεχίζει να εξαπλώνεται και να εξελίσσεται παγκοσμίως» πρόσθεσε ο Fischer.

Η Merck εργάζεται επίσης σε μια άλλη θεραπεία από του στόματος κατά του COVID-19, που ονομάζεται MK-711.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από κλινικές δοκιμές δείχνουν μείωση πάνω από 50% του κινδύνου θανάτου ή τυχόν αναπνευστικού προβλήματος σε ασθενείς που νοσηλεύονται με μέτρια έως σοβαρή COVID-19, ανέφερε η εταιρεία τον Ιανουάριο.