Αρχική Ν. Αρκαδίας Η Βυτίνα στη “σκιά” του κορωνοϊού | Τεράστιο το πλήγμα στην τοπική...

Η Βυτίνα στη “σκιά” του κορωνοϊού | Τεράστιο το πλήγμα στην τοπική οικονομία

Στην εφημερίδα “Η Βυτίνα” αναλύονται, σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, οι οικονομικές επιπτώσεις στην περιοχή που έχουν προκληθεί την περίοδο της πανδημίας του covid.

“Αν υπολογίσουμε και το πρώτο δίμηνο του 2021 ήδη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που πάρθηκαν τα πρώτα μέτρα για τον Κορωνοϊό. Και στο διάστημα αυτό είχαμε επτάμισυ μήνες αυστηρών απαγορεύσεων, που δεν επιτρεπόταν η κίνηση από νομό σε νομό.

Το πλέον παραγωγικό κομμάτι επισκεψιμότητας της περσινής άνοιξης και του φθινοπώρου και του φετινού χειμώνα χάθηκε. Από το τέλος Οκτωβρίου και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δεν επισκέφθηκε κανένας τη Βυτίνα, η οποία έμεινε τελείως απομονωμένη όπως και όλη η χώρα.

Είναι γεγονός ότι την τελευταία τριακονταετία ο τόπος μας έχει συνδέσει κάθε επαγγελματική δραστηριότητα με τον χειμερινό τουρισμό και όλες οι επιχειρήσεις, που έχουν δημιουργηθεί στη Βυτίνα συνδέονται λίγο-πολύ με αυτόν. Όλοι γνωρίζουμε ότι η τουριστική φήμη της Βυτίνας είναι διαχρονική αλλά τα παλιότερα χρόνια είχε περισσότερο συνδεθεί με τον καλοκαιρινό «παραθερισμό», ενώ τα τελευταία τριάντα- σαράντα συνδέεται με τη χειμερινή περίοδο.

Το 2020 θεωρείται το χειρότερο έτος της τελευταίας εικοσαετίας από απόψεως επισκεψιμότητας, διότι πεντέμισι μήνες (Μάρτιος έως Ιούνιο και Νοέμβριος και Δεκέμβριος) νέκρωσαν τα πάντα και η Βυτίνα ήταν τελείως έρημη και τα Σαββατοκύριακα και τα τετραήμερα της μεγάλης κινητικότητας όπως Χριστούγεννα, πρωτοχρονιά, εθνικές γιορτές κ.λπ. Δυστυχώς και το 2021 παρουσιάζεται το ίδιο δυσοίωνο.

Το πρώτο δίμηνο εντελώς «νεκρό» και δεν γνωρίζουμε πόσο ακόμα. «Χειμερινό μαρασμό» θα μπορούσαμε να ονομάσουμε το φαινόμενο με πολυεπίπεδο οικονομικό πλήγμα για τους επαγγελματίες μας, οι οποίοι βέβαια αποτελούν τον τοπικό οικονομικό και κοινωνικό πυρήνα. Το σύνολο σχεδόν, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, της οικονομικής δραστηριότητας συνδέεται με τη χειμερινή τουριστική κίνηση.

Όλοι οι επαγγελματίες, ξενοδόχοι, εστιάτορες, ιδιοκτήτες καφετεριών, καταστηματάρχες εμπορίας τοπικών προϊόντων εξαρτούν την οικονομική τους κίνηση από τη χειμερινή επισκεψιμότητα. Αλλά και άλλοι επαγγελματίες όπως οι μελισσοκόμοι εξαρτούν τη διάθεση του προϊόντος τους μέσω των τοπικών καταστημάτων από τη σημειούμενη επισκεψιμότητα.Τα γεγονότα αυτά λοιπόν έχουν οδηγήσει τους τοπικούς επαγγελματίες σε απόγνωση, όπως και πανελλήνια, και ευχόμαστε να τελειώσει η πανδημία, την οποία βιώνουμε. Όλοι αυτοί στηρίζουν τη Βυτίνα οικονομικά, κοινωνικά και πληθυσμιακά.

Οι οικονομικές τους «ζημιές» έχουν άμεσες επιπτώσεις στην τοπική κοινότητα, διότι η σημειούμενη διαρκής αύξηση της επισκεψιμότητας δεν στηρίζεται μόνο στα φυσικά προσόντα του τόπου μας αλλά και στη δυνατότητα εξυπηρέτησης του επισκέπτη και στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, στοιχεία τα οποία εδώ υπάρχουν σε πλήρη επάρκεια. Όλοι συναισθανόμαστε τις περιπέτειες και τις δυσκολίες του τοπικού επαγγελματικού κόσμου, ο οποίος χρειάζεται τη στήριξή μας, στο πλαίσιο του εφικτού, σε πολλά επίπεδα, οικονομικά, ψυχικά, κοινωνικά και να ευχηθούμε τη σύντομη έξοδο από την περιπέτεια αυτή, η οποία μας έχει επηρεάσει απόλυτα. Βέβαια όλα τα μέρη της Ελλάδας με παρόμοιες δραστηριότητες, όπως τα Καλάβρυτα, η Αράχωβα, τα Τρίκαλα Κορινθίας, αλλά και τα γειτονικά όπως η Δημητσάνα, η Στεμνίτσα, τα Λαγκάδια αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και τοπικός τύπος τα περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα.

Στο τελευταίο φύλλο της μηνιαίας εφημερίδας «Ώρα των Καλαβρύτων» αναλύονται οι τεράστιες ζημιές του τοπικού χιονοδρομικού κέντρου και οι αρνητικές επιπτώσεις στην περαιτέρω πορεία του από τη συνεχιζόμενη απαγόρευση στη μετακίνηση. Ας στηρίζουμε λοιπόν με όποιον τρόπο μπορούμε τους τοπικούς επαγγελματίες οποιασδήποτε μορφής και ας ευχηθούμε για την όσο το δυνατόν ανώδυνη έξοδο από την περιπέτεια, που βιώνουμε. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι επαγγελματίες μας έχουν υψηλό επίπεδο οργάνωσης και διακρίνονται από την πληρέστατη προσφορά υπηρεσιών, όπως διαπιστώνουν οι επισκέπτες, οι οποίοι εκφράζουν την ικανοποίησή τους στο διαδίκτυο. Και στηρίζοντας τον τοπικό επαγγελματικό κόσμο βοηθάμε αποφασιστικά τη Βυτίνα να ξεφύγει από την απειλούμενη ερήμωση, που την βλέπουμε να σημειώνεται στην ευρύτερη περιοχή.”

Πηγή: https://www.kalimera-arkadia.gr/