Αρχική Eπικαιρότητα Δεν ανησυχεί τους επιστήμονες η “υποχώρηση” της θάλασσας. (Βίντεο)

Δεν ανησυχεί τους επιστήμονες η “υποχώρηση” της θάλασσας. (Βίντεο)

Ανησυχία και απορία έχει προκαλέσει στους κατά τόπους κατοίκους η “υποχώρηση” της θάλασσας. Το φαινόμενο παρατηρείται σε πολλές περιοχές της χώρας από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη. 

Στην παραλία της Θεσσαλονίκης στον Λευκό Πύργο, η στάθμη της θάλασσας έχει μειωθεί αισθητά και σε αρκετά σημεία φαίνεται ακόμη κι ο πυθμένας. Στο Καβούρι το φαινόμενο εντυπωσίασε τους ντόπιους που πήγαν στην παραλία και περπάτησαν σε σημεία που μέχρι πριν λίγες μέρες καλυπτόντουσαν από την θάλασσα.

Μοναδικές εικόνες στο Καβούρι λόγω άμπωτης / Φωτογραφία: ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / Intime News

Το περίεργο αυτό φαινόμενο συναντάται και σε κάποιες περιοχές του Κορινθιακού ενώ εξίσου εντυπωσιακό είναι και στην Ελούντα Λασιθίου

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν θα πρέπει να ανησυχούμε καθώς πρόκειται για ένα φαινόμενου που δεν σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή ούτε με πιθανότητα σεισμού. Η υποχώρηση της θάλασσας θα σταματήσει μόλις το εν λόγω φαινόμενο κάνει τον κύκλο του (περίπου δέκα ημέρες) και η στάθμη της θάλασσας θα επανέλθει σταδιακά σε κανονικά επίπεδα.

Ο καθηγητής δυναμικής τεκτονικής ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας υποστηρίζει στον ANT1: “Τα φαινόμενα απόσυρσης της θάλασσας που παρουσιάζονται σε πολλές περιοχές του ελληνικού χώρου, έχουν άμεση σχέση με της μετεωρολογικές συνθήκες αλλά και με τα φαινόμενα έλξης αλλά και σύγκλισης των πλανητών” ενώ στην συνέχεια συμπληρώνει, “σε καμία περίπτωση δεν προμηνύουν ενδεχόμενη σεισμική δραστηριότητα. Είναι ανεξάρτητα βεβαίως και από τους σεισμούς οι οποίοι έχουν εκδηλωθεί στον ηπειρωτικό χώρο.”

 

Επιμέλεια: Θ.Κ.