Αρχική Eπικαιρότητα Κλείνει το εργαστάσιο της Pitsos 31 Μαρτίου

Κλείνει το εργαστάσιο της Pitsos 31 Μαρτίου

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα, -στις 31 Μαρτίου κλείνει το εργοστάσιο της Pitsos- η διοίκηση της εν Ελλάδι θυγατρικής της BSH βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εργαζόμενους για το πακέτο εθελουσίας.

Πληροφορίες του capital.gr αναφέρουν πως η εταιρεία, η οποία σταματά την παραγωγική της δραστηριότητα στη χώρα στο τέλος Μαρτίου, έχει καταθέσει τις προτάσεις της στους 200 και πλέον εργαζόμενους που απασχολούνταν στη μονάδα του Ρέντη έως τις 15 Δεκεμβρίου του 2020.

Το πακέτο που προσφέρει περιλαμβάνει τη νόμιμη αποζημίωση στο 100%, 4.000 ευρώ για κάθε έτος απασχόλησης σε αυτή -δηλαδή εάν ένας εργαζόμενους απασχολούνταν 10 χρόνια στην Πίτσος θα λάβει επιπλέον 40.000 ευρώ- και έναν επιπλέον χρόνο ιδιωτικής ασφάλισης για τον ίδιο και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας του. Η εταιρεία έχει ήδη προϋπολογίσει αποζημιώσεις 24,4 εκατ. ευρώ.

Πέραν αυτών, οι εργαζόμενοι έχουν προτείνει στην εταιρεία να καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές για όσους εργαζόμενους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Μέχρι στιγμής οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν καταλήξει ούτε είναι σαφές πως θα γίνουν οι ομαδικές απολύσεις που θα περάσουν από τριμερή επιτροπή που πρέπει να ανάψει το «πράσινο φως”.

Και αν το πακέτο φαντάζει δελεαστικό, εργαζόμενοι που μίλησαν στο capital.gr ανέφεραν ότι μια εθελουσία δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εργασία ειδικά για απασχολούμενους που δεν βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Οι ίδιοι ελπίζουν στη συνέχιση της λειτουργίας της συγκεκριμένης μονάδας υπό άλλο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ της διοίκησης της εταιρείας και των κεντρικών της με τον επιχειρηματία Νίκο Μπακατσέλο της Pyramis και την Κυβέρνηση δεν έχουν καταλήξει καθώς απομένουν πολλά ακόμη για να διευκρινιστούν. Όπως, αν η BSH θα δώσει «φασόν” παραγωγή κουζινών Πίτσος στον επιχειρηματία, για πόσο χρόνια θα είναι αυτό το συμβόλαιο και πόσα χρήματα ζητά για την πώληση της παραγωγικής μονάδας.

Η Pyramis Μεταλλουργική είναι μία ελληνική εταιρεία παραγωγής και εμπορίας ολοκληρωμένων λύσεων για την κουζίνα και το μπάνιο. Ιδρύθηκε το 1959 και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο παραγωγής, οι αποθήκες και τα γραφεία της.

Το 2019 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) οι πωλήσεις της υποχώρησαν στα 57,880 εκατ. ευρώ από 59,041 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στις 194.546 ευρώ από 55.037 ευρώ που ήταν το 2018.

Την περασμένη χρονιά εγκρίθηκε από τις τράπεζες, λόγω των συνεπειών του covid η μετατόπιση πληρωμής 1,25 εκατ. ευρώ που αφορούσε δύο δόσεις του Κοινού Ομολογιακού Δανείου, στη λήξη του δανείου, ήτοι το 2026.