Αρχική Ν. Κορινθίας Το βράδυ της 24ης Φεβρουαρίου 1981 που δεν θα ξεχάσει ποτέ η...

Το βράδυ της 24ης Φεβρουαρίου 1981 που δεν θα ξεχάσει ποτέ η Κορινθία (βιντεο)

Το βράδυ της 24ης Φεβρουαρίου 1981, μια εξαιρετικά ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,6 ρίχτερ σκόρπισε τον πανικό στην Αττική και τους γύρω νομούς. Επίκεντρο του σεισμού ήταν οι Αλκυονίδες νήσοι στον Κορινθιακό κόλπο, 70 χιλιόμετρα μακρυά από την Αθήνα. Για αρκετές μέρες οι Αθηναίοι και οι Κορίνθιοι διανυκτέρευσαν σε πάρκα και ελεύθερους χώρους, διστάζοντας να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Οι υλικές καταστροφές στις γύρω περιοχές, όπως το Λουτράκι, η Κόρινθος και η Περαχώρα, ανάγκασαν πολλές οικογένειες να μείνουν χωρίς στέγη, καθώς τα περισσότερα σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα. Ο σεισμός, εκτός από τις υλικές καταστροφές, άφησε πίσω του 16 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Τo «Φως Του Αυγερινού» σε σκηνοθεσία Ερρίκου Ανδρέου. Η γέννηση του γιου της Φιλιώς και του Λουκή συνέπεσε με τον σεισμό στις Αλκυονίδες. Οι πιο θαρραλέοι ξαναμπήκαν στα σπίτια τους για να δουν την συνέχεια του σήριαλ.

Τα πάρκα και οι ελεύθεροι χώροι γέμισαν από τους πανικόβλητους κατοίκους. «Μας έσωσε ο Αυγερινός», κατέθεσε κάτοικος της Περαχώρας.  Το ρολόι έδειχνε 22:59 και οι περισσότεροι ήταν συντονισμένοι στην ΕΡΤ και στο δημοφιλές σίριαλ «Το Φως του Αυγερινού» με την Κοραλία Καράντη και τον Αλμπέρτο Εσκενάζυ. Ένας υπόκωφος θόρυβος ακούστηκε και για τα επόμενα οκτώ δευτερόλεπτα τα κτήρια της Αθήνας σείστηκαν συθέμελα. Τα πάρκα, τα προαύλια των σχολείων και όλοι οι ανοιχτοί χώροι γέμισαν από κόσμο.

Όσοι επέλεξαν να φύγουν με το αυτοκίνητό τους βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στους δρόμους καθώς οι σηματοδότες βγήκαν εκτός λειτουργίας και επικρατούσε κυκλοφοριακό χάος. Οι περισσότερες καταστροφές στην Αθήνα καταγράφηκαν στο Περιστέρι, την Ανθούπολη και την Παλατιανή. Στη Νίκαια αρκετές προσφυγικές κατοικίες κρίθηκαν επικίνδυνες και πάνω από 300 οικογένειες έμειναν άστεγες. Ωστόσο, ο επίσημος απολογισμός έδειξε πως η Αθήνα άντεξε. Καταστροφές από τον σεισμό του 1981 μεγέθους 6,6 ρίχτερ Στην Κόρινθο, το Λουτράκι, τα Μέγαρα, την Περαχώρα και σε γύρω περιοχές, οι υλικές καταστροφές ήταν μεγαλύτερες. «Μας έσωσε ο Αυγερινός. Αν είχαμε πάει για ύπνο, θα μας είχαν πλακώσει τα σπίτια μας» είπε σε δήλωσή του κάτοικος της Περαχώρας, ο οποίος μαζί με συντοπίτες του παρακολουθούσαν το σίριαλ της ΕΡΤ στο καφενείο του χωριού.