Αρχική Ν. Κορινθίας I.Kασίμη: Στους δύσκολους καιρούς της πανδημίας και η Τέχνη θα σώσει τον...

I.Kασίμη: Στους δύσκολους καιρούς της πανδημίας και η Τέχνη θα σώσει τον κόσμο

Στους δύσκολους καιρούς της πανδημίας που ζούμε και η Τέχνη θα σώσει τον Κόσμο -κατά παράφραση της φράσης του Φ. Ντοστογιεφσκι ότι «η ομορφιά θα σώσει τον Κόσμο»- γιατί η κοινωνία μας έχει διαμορφωθεί από τη Τέχνη και βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση μαζί της.
Βιώνουμε καθημερινά – και πριν την πανδημία – τις ιαματικές ιδιότητες της Τέχνης. Η απόλαυση καλλιτεχνικών έργων, μειώνει το άγχος, ενισχύει την εγκεφαλική δραστηριότητά μας και το ανοσοποιητικό σύστημά μας, επιδρά αποφασιστικά στην πνευματική και συναισθηματική υγεία μας. Πιο πολύ από οποτεδήποτε άλλοτε στο παρελθόν επιζητούμε τις ευεργετικές ιδιότητες της Τέχνης ως ασπίδα ενάντια στον αόρατο και μεταλλασσόμενο εχθρό, ο οποίος επιτίθεται στη σωματική και πνευματική υγεία μας και καταρρακώνει την υπόστασή μας. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας απολαμβάνουμε έργα Τέχνης από το σπίτι μας και σφυρηλατούμε το ηθικό μας, ενώ αναλογιζόμαστε πόσο πιο ενισχυμένο είναι το αποτέλεσμα όταν γίνεται το ίδιο συλλογικά σε κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, χώρους συναυλιών, μουσεία κλπ., εκτιμούμε πόσο σημαντικό ήταν αυτό που είχαμε και ενδεχομένως είχαμε απαξιώσει ή παραβλέψει, αφού το θεωρούσαμε δεδομένο και όχι μόνο σε ό,τι αφορά στη Τέχνη αλλά και στην προσωπική ζωή μας.
Η Τέχνη αποτυπώνει τις νέες συθήκες ζωής, εκφράζει τις ευχαριστίες σε αυτούς που μάχονται για το καλό όλων, τονώνει το ηθικό μας, αναπτερώνει τις ελπίδες μας, βοηθά στη διάδοση και την κατανόηση μηνυμάτων σχετικών με την αντιμετώπιση της νόσου και την πρόληψη, ζωγραφίζει μάσκες προσώπου, ηχογραφεί τραγούδια «εξορκισμού» τού ιού, συγκεντρώνει οικονομικούς πόρους για τη φαρμακευτική έρευνα και υλική στήριξη των μονάδων Υγείας.
Το σημαντικότερο όλων είναι ότι μέσω τής Τέχνης ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας και αντιλαμβανόμαστε τον Κόσμο που μας περιβάλλει, μέσω αυτής εμβαθύνουμε στο ατομικό-προσωπικό και ταυτοχρόνως εξυψωνόμαστε στο πανανθρώπινο. Σε όλον τον πλανήτη έχουμε στραφεί στην καλλιτεχνική δημιουργία ως πηγή αντοχής και δύναμης. Η απόλαυση έργων τέχνης, συνδέει τους θεατές/ακροατές/αναγνώστες, σε μια παγκόσμια ανθρώπινη εμπειρία. Είτε πρόκειται για κατ’ οίκον δημιουργία, δημόσιες παραστάσεις, τη διαδικτυακή θέαση και ακρόαση θεατρικών έργων και μουσικής, ή των νέων λογοτεχνικών θεμάτων, η Τέχνη είναι έκφραση του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος και περιγραφή των αξιών τού ανθρωπισμού, όπως της αγάπης, της αλληλεγγύης, του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής κ.α.
Το σίγουρο είναι ότι οι παναθρώπινες αξίες, τις οποίες υπερασπιζόμαστε σήμερα στο πανδημικό πεδίο μάχης, θα καθορίσουν, τί είδους κοινωνία θα έχουμε στο μέλλον, όταν η περιπέτεια θα έχει λάβει τέλος και η συμβολή τής Τέχνης στην προάσπιση, διατήρηση και ενίσχυσή τους είναι καθοριστική.-

Ειδικός Συνεργάτης
Περιφερειάρχη Πελοποννήσου
Π. Ε. Κορινθίας