Αρχική Χωρίς κατηγορία Άγιος Βαλεντίνος: O έρωτας στα χρόνια του Covid-19 σε εντατική της Ρώμης

Άγιος Βαλεντίνος: O έρωτας στα χρόνια του Covid-19 σε εντατική της Ρώμης

Ζευγάρι νοσηλευτών μονάδας εντατικής θεραπείας σε νοσοκομείο της Ρώμης έγινε το ‘πόστερ’ του έρωτα, εν καιρώ πανδημίας. Η Glenda Grossi και ο Μaurizio di Giacobbe καθιέρωσαν το φιλί, κατά την αλλαγή σκυτάλης στις βάρδιες και “την προσφορά αξιοπρέπειας στους ασθενείς, στις τελευταίες τους στιγμές”.

Η Glenda Grossi είναι νοσηλεύτρια μονάδας εντατικής παρακολούθησης. Ομοίως και ο σύζυγος της, Maurizio di Giacobbe. Ζουν και εργάζονται στο νοσοκομείο Tor Vergata Polyclinic της Ρώμης, όπου το πρώτο κρούσμα Covid-19εμφανίστηκε πριν ένα χρόνο. Έκτοτε, σύμφωνα με το Statista κατεγράφησαν τα δεύτερα περισσότερα στην Ιταλία (153.990), έπειτα από εκείνα του Μιλάνου (193.844). Γεγονός που σημαίνει ότι το ζευγάρι δεν είχε χρόνο για τα τρία παιδιά του (τις δυο γάτες και τον ένα σκύλο). Ή για μια δική του συνάντηση. Βλέπεις, οι βάρδιες ήταν συνήθως αντίθετες -ώστε να είναι πάντα κάποιος σπίτι.

Όταν τελείωνε η Glenda, έπιανε δουλειά ο Maurizio. Υπήρχαν μέρες που δεν έφευγε κανείς από τους δυο τους από το νοσοκομείο. Και όταν είχαν τη δυνατότητα να πάνε στο σπίτι, έμεναν μακριά από τους γονείς και τους θείους τους, φοβούμενοι μην τους μεταδώσουν τον ιό. Κάθε φορά που άνοιγαν την πόρτα του σπιτιού τους, φορούσαν μια νέα μάσκα, ώστε να είναι βέβαιοι πως τα παιδιά τους θα παραμείνουν υγιή. Από τους πρώτους μήνες καθιέρωσαν και την ‘εικονική αγκαλιά’ για να εκφράζουν την αγάπη τους. Τα καμάρια τους την αντιμετώπισαν ως το νέο παιχνίδι της οικογένειας. Οι γονείς ωστόσο, ήξεραν πόσο επικίνδυνος είναι ο κορονοϊός, από πρώτο χέρι, όπως ομολόγησαν στο Associated Press, λίγο πριν μας εγκαταλείψει το 2020.

Δεν θέλω να πω ότι συνηθίσαμε να βλέπουμε ανθρώπους να πεθαίνουν, αλλά υπήρχαν μέρες που πηγαίναμε στη δουλειά με το αίσθημα της παραίτησης” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Mauricio, προσθέτοντας πως “το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε, ήταν να προσφέρουμε αξιοπρέπεια στους ασθενείς, στις τελευταίες τους στιγμές”. Μέρα, με τη μέρα οι γιατροί ανακάλυπταν περισσότερους τρόπους να ‘πολεμήσουν’ την πανδημία και επανήλθε η ελπίδα, με το ζευγάρι να εξηγεί πως είχε ως στόχο να δώσει την φροντίδα και την προσοχή που θα έδινε στα παιδιά του. “Είδαμε πόσο σημαντική είναι η επαφή, το χάδι και η επικοινωνία, μέσω βιντεοκλήσεων με τους αγαπημένους που δεν μπορούσαν να επισκεφτούν τους ασθενείς”, ενημέρωσαν, με την Glenda να θυμάται και να δακρύζει, έναν από τους πρώτους ασθενείς με Covid-19 που ανέλαβε.

Το όνομα του ήταν Fabio, πατέρας τριών παιδιών, ο οποίος είχε παντρευτεί τη σύντροφο του το Μάρτιο. “Θυμάμαι τη μέρα που κάναμε video call με τη σύζυγο και τα παιδιά του. Έβαλε τα χέρια στο στήθος του και είπε ‘πρέπει να με διασωληνώσουν. Θα σας δω σύντομα’. Το σύντομα δεν ήλθε ποτέ, καθώς ο Fabio δεν τα κατάφερε”.

Η φωτογραφία της Glenda και του Maurizio, στην οποία ανταλλάζουν ένα φιλί στην αλλαγή της βάρδιας, έγινε το ‘πόστερ’ της αγάπης εν καιρώ πανδημίας. Το click έκανε η Alessandra Tarantino. Στην ίδια ανήκουν και οι ακόλουθες.