Αρχική Χωρίς κατηγορία Πανελλήνιες: Τι αλλάζει στο σύστημα εισαγωγής – Πλήρης οδηγός

Πανελλήνιες: Τι αλλάζει στο σύστημα εισαγωγής – Πλήρης οδηγός

Σαρωτικές είναι οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε στη Βουλή, το βράδυ της Πέμπτης.

Οι προωθούμενες αλλαγές, δε, θα ισχύσουν από το εφετινό καλοκαίρι (2021).

Η θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και ο δραστικός περιορισμός των σχολών του μηχανογραφικού καθιστούν πλέον δυσκολότερη την πρόσβαση στα ΑΕΙ, γεγονός που θα οδηγήσει αναπόφευκτα χιλιάδες υποψήφιους εκτός δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Από τη νέα «δεξαμενή» που θα δημιουργηθεί, οι υποψήφιοι θα μπορούν βέβαια να αναζητήσουν (με το αζημίωτο) μια θέση στα ιδιωτικά κολέγια, στα οποία η μόνη προϋπόθεση φοίτησης είναι η δυνατότητα καταβολής διδάκτρων και όχι οι επιδόσεις. Κι ενώ στα δημόσια πανεπιστήμια θα υπάρχει «κόφτης» για να μην εισάγονται υποψήφιοι με «λευκές κόλλες», οι απόφοιτοι ΑΕΙ-Κολεγίων θα έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα.

Βάση εισαγωγής επί του μέσου όρου των επιδόσεων

Σημαντικότερη, ίσως, αλλαγή και με σημαντικές επιπτώσεις στον αριθμό εισακτέων είναι η θέσπιση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ).

Ως βάση εισαγωγής δεν θεσπίζεται ένας βαθμός – κατώτατο όριο (π.χ βάση του 10). Αντιθέτως, η βάση εισαγωγής θα ορίζεται από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο. Κάθε ΑΕΙ θα επιλέγει ένα ποσοστό (από το 80% έως το 120%) επί του συγκεκριμένου βαθμού που θα ορίζεται ως ΕΒΕ.

Παράδειγμα:

Αν είναι η ΕΒΕ είναι για ένα πεδίο 12 (μέσος όρος των βαθμών όλων των εξετασθέντων του πεδίου) και το Τμήμα επιλέξει να βάλει 90% τότε η βάση για το συγκεκριμένο Τμήμα διαμορφώνεται σε 10,8. Αν η ΕΒΕ είναι 11/20 τότε με το 90%  κατεβαίνει στο 9,9 για το ίδιο Τμήμα. Επίσης κάθε τμήμα θα μπορεί (αλλά από το επόμενο έτος, δηλαδή από τις εξετάσεις του 2022) να ορίζει και συντελεστές βαρύτητας σε πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.

Στα ημερήσια και εσπερινά ΕΠΑΛ η ΕΒΕ διαμορφώνεται ενιαία από τον μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων όλων των υποψηφίων ανά ειδικότητα στα δύο μαθήματα γενικής παιδείας και στα δύο μαθήματα ειδικότητας, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με συντελεστή, που αποφασίζεται από τα ιδρύματα εισαγωγής.

Και πρόσθετο «φίλτρο» από το 2022

Αξίζει να σημειωθεί πως, επιπρόσθετα, από το 2022 τα τμήματα θα έχουν δικαίωμα να ορίζουν συντελεστές βαρύτητας και ανά μάθημα, δηλαδή λχ το Μαθηματικό τμήμα να “επιδοτεί” τα Μαθηματικά, εκτός από τη βάση που θα ορίζει, βάζοντας υψηλό συντελεστή ειδικά σε αυτό το μάθημα των πανελλαδικών.