Αρχική Χωρίς κατηγορία «Ξεσφραγίζονται» επιταγές που… έσκασαν μέσα στον Ιανουάριο

«Ξεσφραγίζονται» επιταγές που… έσκασαν μέσα στον Ιανουάριο

Σε εφαρμογή τίθεται και πρακτικά το μέτρο της αναστολής, κατά 75 ημέρες, των επιταγών που Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2021, με την ενεργοποίηση -σήμερα η το πολύ αυριο- από το τραπεζικό σύστημα, της πλατφόρμας όπου θα καταχωρούνται τα αξιόγραφα που “καλύπτονται” από το μέτρο.

Επειδή δεν είχε ψηφισθεί ο νόμος, τόσο τον περασμένο μήνα όσο και την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου οι τράπεζες είτε εισέπρατταν τα τα ποσά των επιταγών από τους επιχειρηματικούς λογαριασμούς ή σφράγιζαν τις επιταγές εάν δεν “έβλεπαν” υπόλοιπο στους λογαριασμούς.

Ο Ν. 4772/201, που προβλέπει την αναστολή των επιταγών ψηφίστηκε και το ΦΕΚ Α 15/5.2.2021 που περίμεναν οι τράπεζες εκδόθηκε. Το άρθρο 28 προβλέπει πως δεν καταχωρούνται στον «Τειρεσία» όσα αξιόγραφα εμφανίστηκαν από τις 2-1-2021 υπό την προϋπόθεση οτι θα εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους. Παράλληλα, για τα αξιόγραφα που θα έχουν ημερομηνία εμφάνισης, λήξης ή πληρωμής έως τις 28-2-2021 οι προθεσμίες θα ανασταλούν κατά 75 ημέρες.

Προσοχή όμως, στην παραπάνω ρύθμιση εντάσσονται:

α) επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή και των οποίων η δραστηριότητα εμπίπτει στους ΚΑΔ που θα καθοριστούν,

β) επιχειρήσεις που έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία του κορονοϊού, η δραστηριότητά τους εμπίπτει στους ΚΑΔ που θα καθοριστούν και εμφανίζουν κύκλο εργασιών μειωμένο κατά τουλάχιστον 40% για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2019, καθώς και

γ) νέες επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί μετά την 1η-1-2020, με μοναδική προϋπόθεση να εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ.

Εξάλλου, για όσα αξιόγραφα είχαν ημερομηνία εμφάνισης από 18-11-2020 έως 31-12-2020 και καλύπτονταν από το μέτρο της αναστολής των προθεσμιών λήξης ή πληρωμής τους κατά 75 ημέρες, προβλέπεται παράταση της αναστολής των εν λόγω προθεσμιών κατά επιπλέον 45 ημέρες.