Αρχική Χωρίς κατηγορία «Βλέπουν» μέχρι και 2.000 κρούσματα στο τέλος της εβδομάδας

«Βλέπουν» μέχρι και 2.000 κρούσματα στο τέλος της εβδομάδας

Óôéãìéüôõðá áðü ôçí ìïñéáêÞ áíß÷íåõóç SARS-COV-2 (COVID-19) óå äåßãìáôá -åðé÷ñåßóìáôá ôïõ áíùôÝñïõ áíáðíåõóôéêïý óõóôÞìáôïò óôï éäéùôéêü äéáãíùóôéêü åñãáóôÞñéï âéïáíáëõôéêÞò "ÃÅÍÏÔÕÐÏÓ", Ì.ÄåõôÝñá 13 Áðñéëßïõ 2020 (EUROKINISSI)

Μια κρίσιμη εβδομάδα για την επιδημία του κορωνοϊού και για το ΕΣΥ ξεκινά, όπως δείχνουν τα στοιχεία που αφορούν τα κρούσματα και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία το Σαββατοκύριακο – καταγράφηκαν 1.846 νέα κρούσματα και 622 εισαγωγές ασθενών, με περίπου τις μισές στα νοσοκομεία της Αττικής. Είναι ενδεικτικό ότι στο “Σωτηρία” νοσηλεύονται 263 ασθενείς.

Η άνοδος που καταγράφεται στα επιδημιολογικά στοιχεία παρακολουθείται με αγωνία από τους επιστήμονες και την κυβέρνηση, χωρίς ουδείς να αποκλείει πια επιπλέον περιοριστικά μέτρα για τη συγκράτηση της. Η διά ζώσης λειτουργία των σχολείων αναμένεται πως θα βρεθεί και πάλι στο τραπέζι των τηλεδιασκέψεων – καθώς και την περασμένη Παρασκευή, το θέμα πυροδότησε επιστημονικές αντιπαραθέσεις στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, κατά τη μαραθώνια συνεδρίασή της.

Την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας αποτύπωσε χαρακτηριστικά την περασμένη Παρασκευή στην τακτική ενημερωση του υπουργείου Υγείας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.Όπως ανέφερε, η επιδημιολογική εικόνα έχει σαφή επιδείνωση εάν συγκριθεί η τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου με την πρώτη του Φεβρουαρίου – την περασμένη εβδομάδα είχαν καταγραφεί 892 κρούσματα κατά μέσο όρο ημερησίως, έναντι 625 κρουσμάτων ημερησίως που καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου. 

Συρροές σε εργασιακούς χώρους, η μη τήρηση της εξ αποστάσεως εργασίας, η ενδοοικογενειακή μετάδοση και οι κρυφές συγκεντρώσεις σε σπίτια είναι οι βασικοί παράγοντες που όπως είπε η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, σε αυτή τη φάση πυροδοτούν την έκρηξη της επιδημίας. 

Πλέον αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι μπορεί να φτάσουν έως και 2.000-2.200 στο τέλος της εβδομάδας. 

Ένας επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας είναι ο – μέχρι χθες ανέρχονταν σε 403. Οσον αφορά στα μεταλλαγμένα στελέχη, σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης, συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 397 δείγματα θετικά για το “βρετανικό” μεταλλαγμένο στέλεχος και έξι για το “νοτιοαφρικανικό”. Μάλιστα, τα δύο τελευταία κρούσματα της “νοτιοαφρικανικής” μετάλλαξης εντοπίστηκαν στα Ιωάννινα.

Άλλα 1.846 κρούσματα προστέθηκαν τα τελευταία δύο 24ωρα στη μακρά επιδημιολογική λίστα της χώρας μας (συνολικά τα κρούσματα είναι 163.946). Τα 1.113 καταγράφηκαν το περασμένο Σάββατοακολουθώντας τη δυνατή ροή των κρουσμάτων των προηγούμενων εργάσιμων ημερών, και τα 733 χθες, αποτυπώνοντας τη μείωση τεστ και συνεπώς κρουσμάτων που καταγράφεται κάθε Κυριακή και αργία.

Η σύγκριση με τις προηγούμενες Κυριακές είναι ενδεικτική του διαφαινόμενου τρίτου κύματος. Την περασμένη Κυριακή, τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου, καταγράφηκαν 484 κρούσματα της λοίμωξης Covid-19, κατά 51% λιγότερα σε σχέση με χθες. Την Κυριακή 24 Ιανουαρίου τα κρούσματα κορωνοιού ήταν 334. Δηλαδή τα κρούσματα σε δύο εβδομάδες υπερδιπλασιάστηκαν. Την Κυριακή 17 Ιανουαρίου είχαν καταγραφεί 237 θετικά κρούσματα (υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί ένα αιφνίδιο lockdown από 3 έως 11 Ιανουαρίου) ενώ στις 10 Ιανουαρίου είχαν καταγραφεί 445 κρούσματα.