Αρχική Χωρίς κατηγορία Ολοκληρώθηκε η πρώτη τρίωρη συνάντηση Ελλάδας – Τουρκίας

Ολοκληρώθηκε η πρώτη τρίωρη συνάντηση Ελλάδας – Τουρκίας

Οι συνομιλίες κράτησαν περισσότερο από τρεις ώρες και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη αναμένεται να αναχωρήσει περίπου στις 15:00 από την Κωνσταντινούπολη για να επιστρέψει στην Αθήνα
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική προεδρία αναβάθμισε αυτή τη συνάντηση, καθώς στις διερευνητικές συμμετείχε και ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν.

Aναμένεται ανακοίνωση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζουμε για πολλοστή φορά ότι η συζήτηση που ξεκίνησε σήμερα δεν είναι σε καμία περίπτωση διαπραγμάτευση. Οι συζητήσεις δεν έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα και δεν είναι δεσμευτικές. Επίσης δεν μετέχει καμία τρίτη πλευρά και δεν γίνονται ενημερώσεις στα ΜΜΕ. Από την ελληνική πλευρά έχει γίνει γνωστό σε όλους τους τόνους ότι δεν συζητείται θέμα αποστρατικοποίησης νησιών και δεν γίνεται διαπραγμάτευση για οποιοδήποτε θέμα αφορά την εθνική κυριαρχία. Διευκρινίζεται δε με νόημα ότι η απόφαση για την επέκταση των χωρικών υδάτων, αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας. Συνεπώς μιλάμε για εμπιστευτικές συζητήσεις που γίνονται για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν σημεία σύγκλισης για μελλοντικές διαπραγματεύσεις για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Τα τρία σενάρια

Συνεπώς τα σενάρια που εξετάζει η ελληνική πλευρά είναι τρία:

1ον. Η Τουρκία να επιδείξει διαλλακτικότητα και να προχωρήσουμε άμεσα στον επόμενο γύρο των συνομιλιών (σενάριο εξόχως απίθανο)

2ον. Η Τουρκία να προβάλει μαξιμαλιστικές θέσεις, αλλά να μην τινάξει στον αέρα τις συζητήσεις και να αφήσει μια χαραμάδα συνέχισης ενός δεύτερου γύρου στην Αθήνα και

3ον. Η γείτονα να κρατήσει άκαμπτη στάση συνεχίζοντας τις παράλογες απαιτήσεις που βάζουν σε κίνδυνο την εθνική μας κυριαρχία. Σε αυτό το ενδεχόμενο η ελληνική αποστολή θα αποχωρήσει από την Κωνσταντινούπολη χωρίς δεύτερη κουβέντα.