Αρχική Ν. Αρκαδίας “Ανταρσία στο Μωριά”: Όχι ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο και στο Λύκαιο όρος

“Ανταρσία στο Μωριά”: Όχι ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο και στο Λύκαιο όρος

Η εγκατάσταση γιγαντιαίων ανεμογεννητριών βιομηχανικής κλίμακας ξαναχτυπά, αυτή τη φορά στο Μαίναλο, σε μια -κατά τα λοιπά- προστατευόμενη περιοχή Natura, στο Λύκαιο όρος και στην περιοχή της Ανδρίτσαινας.

Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν τα τελευταία χρόνια σε όλη την χώρα ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά συγκροτήματα. Είναι τόσο ισχυρά τα κίνητρα των επιχειρηματικών ομίλων και των υπεργολάβων – μεγάλες επιδοτήσεις, φορολογικές και άλλες ρυθμίσεις, εγγυημένη κερδοφορία από την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας – ώστε να μην αφήσουν καμία βουνοκορφή χωρίς ανεμογεννήτριες, καμία πλαγιά χωρίς φωτοβολταϊκά.

Δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι αυτή η έξαρση επιχειρηματικότητας και επενδύσεων στα βουνά και στις κορφές ξεδιπλώνεται τώρα με ραγδαίο τρόπο λίγους μήνες μετά τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση. Ενός νόμου η κεντρική ιδέα του οποίου θα μπορούσε να διατυπωθεί ως εξής: Δεν προστατεύει το περιβάλλον από τις επιπτώσεις που μπορεί να του προκαλούν διάφορες επενδύσεις, αλλά προστατεύει τις επενδύσεις από τις επιπτώσεις που μπορεί να τους προκαλεί η προστασία του περιβάλλοντος.

Δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι μόλις ανακοινώθηκε το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ άναψε το πράσινο φως για τη λεηλασία του περιβάλλοντος στο Μαίναλο και στο Λύκαιο όρος προς όφελος των αρπακτικών της αγοράς αδιαφορώντας για τις δουλειές, την υγεία και την ποιότητα ζωής του κόσμου στις πόλεις και στην ύπαιθρο.

Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι τώρα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν υποβληθεί αιτήσεις για εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ συνολικής ισχύος περίπου 5000 MW και με ευθύνη των κυβερνήσεων των Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι τώρα μονάδες ισχύος 3000 MW και εξετάζονται οι υπόλοιπες.

Και όλα αυτά στις σημερινές συνθήκες πανδημίας εξαιτίας του κορονοϊού, (η εμφάνιση της οποίας είναι αποτέλεσμα και της καταστροφής του περιβάλλοντος – κλιματικής αλλαγής, με τη μαζική αποψίλωση των δασών, την καταστροφή των οικοτόπων, με την ατμοσφαιρική ρύπανση εξαιτίας της χρήσης των ορυκτών καυσίμων) κυβέρνηση και καπιταλιστές να επιμένουν σ’ αυτήν την εγκληματική πολιτική!

Οδοστρωτήρας «η πράσινη ανάπτυξη» της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και όλων των κυβερνήσεων που προηγήθηκαν, κομμένη και ραμμένη στη στρατηγική επενδυτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι τεράστιες οι ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων (Ν.Δ,ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ,ΣΥΡΙΖΑ) και της σημερινής, περιφερειακών και δημοτικών αρχών που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο διευκολύνουν τα αρπαχτικά της λεγόμενης πράσινης ενέργειας, δίνοντας γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους για την εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, γεμίζοντας τα βουνά με παλιοσίδερα και μπετό καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον, υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την ποιότητα ζωής του λαού σε συνδυασμό με την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν.

Απέναντι σε ένα σύστημα που γεννά υγειονομικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές καταστροφές, η πάλη για να συγκρουστούμε και να ανατρέψουμε τις επιλογές του είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Είναι ο αγώνας για να σώσουμε τις ζωές μας και τη φύση! Δεν θα τους αφήσουμε να καταστρέψουν το περιβάλλον δεν θα επιτρέψουμε να εντείνουν την κερδοφορία τους εις βάρος μας, τα σχέδιά τους για ΒΑΠΕ που καταστρέφουν το περιβάλλον θα ανατραπούν. Όχι στις μπίζνες της πράσινης οικονομίας από τις ΒΑΠΕ που αποβλέπουν στην κερδοφορία των ιδιωτών και καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας.

Στηρίζουμε αμέριστα τον αγώνα των πολιτών και κάθε τοπικής κοινωνίας της Πελοποννήσου, Συλλόγων, Κινήσεων για την προστασία του τόπου μας. Συμμετέχουμε ενεργά και ενώνουμε τη φωνή μας και με τις άλλες κινήσεις πανελλαδικά (Καρδίτσα- Άγραφα κλπ).

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ και όχι στα «ψεύτικα» ψηφίσματα των τοπικών αρχόντων με «ναι μεν αλλά».

Να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική που καταστρέφει ανθρώπους και φύση!

Ο λαός της Αρκαδίας και συνολικότερα της Πελοποννήσου πρέπει να απαντήσει με δυναμικές κινητοποιήσεις για να προστατεύσει τις τελευταίες βουνοκορφές που του έχουν απομείνει!

– Όχι στην καταστροφή των βουνών. Καμία ανεμογεννήτρια στις βουνοκορφές μας!

– Να καταργηθεί άμεσα ο περιβαλλοντοκτόνος νόμος Χατζηδάκη!

– Να καταργηθούν όλοι οι καταστροφικοί νόμοι για το περιβάλλον, τη χωροταξία και την πολεοδομία, που παραδίδουν βορά στην κερδοφορία του κεφαλαίου τους φυσικούς πόρους, τη γη, τις πόλεις, τους οικισμούς, τη ζωή των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων.

ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.