Αρχική Χωρίς κατηγορία Κορονοϊός: Η κολχικίνη μειώνει τις επιπλοκές και τους θανάτους-συνεχίζονται οι έρευνες

Κορονοϊός: Η κολχικίνη μειώνει τις επιπλοκές και τους θανάτους-συνεχίζονται οι έρευνες

Η κολχικίνη μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών και θανάτου σε ασθενείς με νόσο COVID-19. Στις 22/01/2021 δόθηκαν στη δημοσιότητα τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης COLCORONA.

Κορονοϊός – κολχικίνη. Η μελέτη COLCORONA οργανώθηκε από το Montreal Heart Institute του Καναδά.

Η μελέτη αυτή ήταν μία διπλά-τυφλή, τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη η οποία εξέτασε την επίδραση της κολχικίνης σε εξω-νοσοκομειακούς ασθενείς με διάγνωση COVID-19 (συμπεριελήφθησαν σχεδόν 5000 ασθενείς).

Οι Ιατροί Σπύρος Δευτεραίος (Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ), Γιώργος Γιαννόπουλος(Εκλεγμένος Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ), Δημήτριος Βραχάτης (Ακαδημαϊκός Υπότροφος ΕΚΠΑ), Σωτηρία Γιωτάκη(Ακαδημαϊκή Υπότροφος ΕΚΠΑ), Ευστάθιος Ηλιοδρομίτης (Καθηγητής ΕΚΠΑ), Σωτήριος Τσιόδρας (Καθηγητής ΕΚΠΑ) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα κύρια ευρήματα αυτής της μελέτης.

Η μελέτη COLCORONA είναι μία προοπτική διπλή-τυφλή τυχαιοποιημένη μελέτη που περιέλαβε 4.488 ασθενείς αμέσως μετά τη διάγνωση νόσου COVID-19 που δεν είχαν νοσηλευθεί, ήταν στο σπίτι τους αλλά είχαν τουλάχιστον ένα παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη νόσου COVID σοβαρής μορφής.

Ο στόχος της μελέτης ήταν να διερευνήσει αν η έγκαιρη χορήγηση κολχικίνης θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη για νοσηλεία των ασθενών καθώς και άλλες πιο σοβαρές επιπλοκές της νόσου COVID-19.

Αναμενουμε να ολοκληρωθεί πλήρως η έρευνα και να δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα.