Αρχική Χωρίς κατηγορία Κρίσιμες οι επόμενες μέρες για τους δανειολήπτες και τα «κόκκινα» δάνεια

Κρίσιμες οι επόμενες μέρες για τους δανειολήπτες και τα «κόκκινα» δάνεια

Η εκκίνηση του 2021 έχει βάλει το χρονόμετρο των θεσμών να μετρά αντίστροφα, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένα χρονικά ορόσημα και προθεσμίες που θα πρέπει να τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα διαπραγμάτευσης σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών μια δύσκολη διαπραγμάτευση με αιχμή το πτωχευτικό δίκαιο και την διαχείριση των κόκκινων δανείων. Ουσιαστικά είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν και τις επόμενες αξιολογήσεις, καθώς συνδέονται με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, σε μια περίοδο που οι κίνδυνοι μιας νέας γενιάς εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) είναι ante portas λόγω της πανδημίας.

Όπως, δε, επισήμανε η ΤτΕ στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, χθες, μια από τις τρεις οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν οι τράπεζες αφορά στο υφιστάμενο ιδιαίτερα μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΔΕ), το οποίο αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα, αντικατοπτρίζοντας την επιδείνωση στην οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων του μη χρηματοπιστωτικού τομέα ως αποτέλεσμα της πανδημίας και της σταδιακής άρσης των μέτρων αναστολής καταβολής δόσεων των δανείων (moratoria) και των άλλων υφιστάμενων μέτρων προστασίας των δανειοληπτών.

Και μπορεί, όπως αναφέρει η ΤτΕ το Σεπτέμβριο το συνολικό απόθεμα των ΜΕΔ να είναι στο ύψος των 58,7 δισεκ. ευρώ, μειωμένο κατά 14,3% ή 9,8 δισεκ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2019 (68,5 δισεκ. ευρώ) και ο λόγος των ΜΕΔ προς το σύνολο των δανείων στο τέλος του ενεαμήνου του 2020 να είναι 35,8%, έναντι 40,6% στο τέλος του 2019, ωστόσο έρχεται μια νέα «γενιά» κόκκινων δανείων. Η ΤτΕ εκτιμά ένα νούμερο 8 – 10 δισεκ. ευρώ νέων ΜΕΔ το 202 αλλά μένει να φανεί αυτό στην πορεία.

Σε αυτό το φόντο η εκκίνηση του 2021 έχει βάλει το χρονόμετρο των θεσμών να μετρά αντίστροφα καθώς υπάρχουν συγκεκριμένα χρονικά ορόσημα και προθεσμίες που θα πρέπει να τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση για να τηρήσει δεσμεύσεις και να παραμείνει σε τροχιά για τις εκταμιεύσεις των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα προϊόντος του χρόνου.