Αρχική Eπικαιρότητα Πότε θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα «χαμένα» ενοίκια

Πότε θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα «χαμένα» ενοίκια

Την ερχόμενη εβδομάδα θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Νοεμβρίου όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων.

Οι ιδιοκτήτες για πρώτη φορά θα αποζημιωθούν σε μετρητά και συγκεκριμένα θα δουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό το 50% των ενοικίων που δεν έλαβαν τον Νοέμβριο από τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία.

Στα τέλη Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε η υποβολή των δηλώσεων Covid από τους ιδιοκτήτες οι οποίοι δήλωσαν τις εισοδηματικές απώλειες που έχουν υποστεί. Εντός της εβδομάδας ξεκινάει η επεξεργασία των στοιχείων που δηλώθηκαν και την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι πληρωμές.

Τα χρήματα που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα ενώ όπως ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φλεβάρη οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν για τα «χαμένα» ενοίκια του Δεκεμβρίου.

Για τον Ιανουάριο ο υπουργός υπενθύμισε ότι οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή αλλά και των κλάδων του τουρισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών και του πολιτισμού δεν θα καταβάλουν καθόλου ενοίκιο ενώ οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή θα πληρώσουν το 60% του ενοικίου για την κύρια κατοικία τους ή για την κατοικία των παιδιών τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη μακριά από το τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.

Αποδείξεις
Ο Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων λέγοντας ότι θα εξετασθούν τα στοιχεία για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και την κατανάλωση ειδικά την περίοδο των εορτών.

Όπως είπε τα στοιχεία μπορεί να δείχνουν μείωση της κατανάλωσης αλλά ταυτόχρονα καταγράφεται αύξηση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Επίσης η αύξηση των καταθέσεων που παρατηρείται από την αρχή της πανδημίας δείχνει την ανησυχία των νοικοκυριών για την επόμενη ημέρα ενώ εκτίμησε ότι η έξοδος από το τούνελ της πανδημίας θα συνοδευτεί από έκρηξη της κατανάλωσης.

Click away

Ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στο μέτρο του click away υπογράμμισε ότι είχε θετικά αποτελέσματα στην αγορά η οποία έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία.

Όπως είπε από τις 13 Δεκεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου που εφαρμόστηκε το click away στην αγορά οι επιχειρήσεις περιόρισαν τις απώλειες σε σχέση με πέρυσι. Η πτώση του τζίρου από -59% που ήταν πριν το click away έγραψε -40%. Τα βιβλιοπωλεία σημείωσαν αύξηση πωλήσεων κατά 76%, ανοδικά κινήθηκαν οι πωλήσεις καλλυντικών και αξεσουάρ ενώ στους κλάδους που πάνε καλά είναι τα φαρμακεία, οι τηλεπικοινωνίες, οι ταχυμεταφορές.

Αντίθετα «υποφέρουν» οι επιχειρήσεις των ειδών ένδυσης και υπόδησης, η εστίαση και τα ξενοδοχεία.

Πηγή: newsbeast.gr