Αρχική Eπικαιρότητα Η απάντηση της κυβέρνησης στην Εκκλησία για το «αντάρτικο»: Δεν μπορεί να...

Η απάντηση της κυβέρνησης στην Εκκλησία για το «αντάρτικο»: Δεν μπορεί να αγνοεί το νόμο όποιος διαφωνεί

Η κυβέρνηση, αντιδρώντας στις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, εκφράζει την ελπίδα η Εκκλησία να «αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε».
Αναλυτικά η κυβερνητική απάντηση:
Η Κυβέρνηση σε όλα τα στάδια της πανδημίας βρισκόταν σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία για τα θέματα των Λειτουργιών, με σεβασμό στη δημόσια υγεία αλλά και την πίστη των ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν οι Λειτουργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και προβλέφθηκε η Λειτουργία των Θεοφανείων.
Η ανάγκη να μη διακυβευθεί η σταθερή πορεία για την καταπολέμηση του ιού, εν όψει ιδίως και της επαναλειτουργίας των σχολείων, επέβαλε για την τρέχουσα εβδομάδα την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς περιορισμών στην αγορά και την κοινωνία, μεταξύ των οποίων και η πρόβλεψη να γίνει η Λειτουργία των Θεοφανείων χωρίς την παρουσία πιστών. Βεβαίως, παραμένει η δυνατότητα παρεμπίπτουσας ατομικής προσευχής των πιστών στους ναούς.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την απόφασή της δεν συναινεί στα νέα μέτρα που αφορούν τις Λειτουργίες. Όμως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν, ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί. Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας».

ΚΙΝΑΛ: Αδιανόητο η Ιερά Σύνοδος να ζητά εξαιρέσεις -Θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία

Η απόφαση της ΔΙΣ προκάλεσε την αντίδραση και του ΚΙΝΑΛ, το οποίο σε ανακοίνωσή του εξαπολύει βολές κατά της Εκκλησίας, αλλά και της κυβέρνησης.

«Είναι αδιανόητο όταν οι πολίτες υποχρεώνονται σε ένα σκληρό lockdown, η Ιερά Σύνοδος να ζητά εξαιρέσεις, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Εκεί οδηγούν οι υποχωρήσεις και η ενδοτικότητα της κυβέρνησης και η απουσία σχεδίου για ασφαλές άνοιγμα», ανέφερε το ΚΙΝΑΛ.

Προηγούμενο άρθροΜε ειδικές στολές και μάσκες η κηδεία του πρώτου θύματος του κορωνοϊού στο Ναύπλιο
Επόμενο άρθροΠως νηστεύουμε την Παραμονή των Φώτων, τα Αγία Θεοφάνεια και του Τιμίου Προδρόμου.