Αρχική Eπικαιρότητα Lockdown: Από σήμερα τα αυστηρότερα μέτρα -Ποιος κωδικός SMS είναι παρελθόν

Lockdown: Από σήμερα τα αυστηρότερα μέτρα -Ποιος κωδικός SMS είναι παρελθόν

Αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού είναι σε ισχύ από σήμερα στις 6 το πρωί και για μία εβδομάδα, με προτεραιότητα την επαναλειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων στις 11 Ιανουαρίου.

Για την εβδομάδα 3-10 Ιανουαρίου 2021, μόνο οι εργαζόμενοι και όσοι έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας θα μετακινούνται από τις 21.00 το βράδυ έως τις 05.00 το πρωί, ενώ κατεβάζει πάλι ρολά το λιανεμπόριο.

Συγκεκριμένα, θα ισχύσουν:
Απαγόρευση κυκλοφορίας 21:00 – 5:00
Σταματά το click away στα καταστήματα,
Βάζουν ξανά «λουκέτο» η λειτουργία βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων, υπηρεσιών περιποίησης νυχιών και ΚΤΕΟ.
Σταματούν οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος
Κλείνουν οι εκκλησίες και δεν θα γίνει Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους τα Θεοφάνεια.
Παρελθόν ο κωδικός μετακίνησης 6 για επισκέψεις σε σπίτια
Από σήμερα μέχρι τουλάχιστον και τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, δεν υπάρχει η δυνατότητα επισκέψεων σε άλλα σπίτια, η οποία ίσχυε για τις ημέρες των εορτών με κωδικό μετακίνησης 6.

Πλέον, επισκέψεις θα γίνονται μόνο για παροχή βοήθειας, με τον κωδικό μετακίνησης 4, ενώ το νέο ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Τι θα ισχύει για τις μετακινήσεις
Οσον αφορά τις μετακινήσεις από τις 21:00 έως τις 05:00, θα πραγματοποιούνται όπως και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, δηλαδή με μήνυμα στο 13033 και έντυπα μετακίνησης για:

Εργασία (μέσω βεβαίωσης)
Λόγους υγείας (κωδικός 3)
Ατομική άθληση και έξοδο με κατοικίδιο (κωδικός 6)
Τα SMS που θα ισχύουν είναι με τους κωδικούς:

Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 1.
Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. Σε αυτή την περίπτωση στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 2.
Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή ηλεκτρονική συναλλαγή. Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 3.
Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Σε αυτές τις περιπτώσεις (παροχή βοήθειας, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς στην εργασία του), αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 4.
Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπεται από τον νόμο ή για μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στις περιπτώσεις αυτές στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.
Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2)άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαία απόστασης του ενάμισι (1,5)μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.
Σε κάθε μετακίνηση πρέπει οι πολίτες να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.

Απόφαση του πρωθυπουργού
Το αυστηρότερο lockdown από σήμερα το πρωί, είναι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, απόφαση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για προληπτικούς λόγους» με στόχο «να μην επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα από την χαλάρωση των γιορτών, ώστε να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου τα σχολεία μας όλων των βαθμίδων.

«Παίζουμε άμυνα» με όσα μέτρα απαιτούνται για την ανάσχεση της πανδημίας και περνάμε στην αντεπίθεση με την επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό, ανέφερε ενδεικτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος αποφάσισε τη σύγκληση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την προσεχή Δευτέρα. Η απόφαση ελήφθη μετά την ανακοίνωση των μέτρων για την πρόληψη της διασποράς του κορονοϊού, στα οποία εντάσσεται η λειτουργία των Ιερών Ναών κατά την ημέρα των Θεοφανείων.

Αξιολόγηση μετά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου
Μετά τις 20 Ιανουαρίου αναμένονται αποφάσεις για την κοινωνικής και οικονομική δραστηριότητα καθώς θα αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση.

Μαζί με τα σχολεία αναμένεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές να επανέλθει και η λειτουργία του click away, των κομμωτηρίων, των υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, των ΚΤΕΟ και των δραστηριοτήτων κυνηγιού και ψαρέματος, όπως ίσχυαν στην περίοδο των γιορτών ενώ για οι εκκλησίες, μετά τις 11 Ιανουαρίου, θα ισχύσουν οι κανόνες που ίσχυαν.

Δεν θα καταβάλουν ενοίκιο Ιανουαρίου όσες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, οι επιχειρήσεις, που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή έως τις 11 του μηνός, δεν θα καταβάλουν το ενοίκιο για τον Ιανουάριο.

Παράλληλα, το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα. Με αυτό τον τρόπο, επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 80% στο κράτος και κατά 20% στον εκμισθωτή. Συνεπώς, η επιχείρηση που αξιοποιεί το ακίνητο δεν θα πληρώσει ενοίκιο τον Ιανουάριο. Επιπλέον, για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 60% του μηνιαίου μισθώματος για τον Ιανουάριο.

Στο μέτρο συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Επιπροσθέτως, οι επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή κατά την περίοδο των εορτών, όπως και οι επιχειρήσεις που θα είναι κλειστές με κρατική εντολή την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και οι επιχειρήσεις των κλάδων του τουρισμού και των μεταφορών, θα έχουν κατά τον Φεβρουάριο έκπτωση ενοικίου 80%, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, με επιμερισμό του κόστους του ενοικίου κατά 60% στο κράτος, 20% στις επιχειρήσεις- ενοικιαστές και 20% στους εκμισθωτές. Ενώ, για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 40% του μηνιαίου μισθώματος για τον Φεβρουάριο.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο σε ζώνες
«Το ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο σε ζώνες δεν έχει αποκλειστεί, κι αναλόγως της εξελίξεως της πανδημίας θα το δούμε», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης.

Τι θα γίνει με τη μετακίνηση από νομό σε νομό
Η κουβέντα έχει ήδη ανοίξει για να αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας από νομό σε νομό, μέτρο το οποίο θα μπει σε εφαρμογή από τις αρχές Φεβρουαρίου αρκεί βέβαια μέχρι τότε να μην υπάρξει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.

Μέχρι τότε όμως η μετακίνηση από νομό σε νομό θα απαγορεύεται και θα ισχύουν οι γνωστές εξαιρέσεις