Αρχική Eπικαιρότητα Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη και Χρίστου Δήμα στον χώρο όπου θα δημιουργηθεί...

Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη και Χρίστου Δήμα στον χώρο όπου θα δημιουργηθεί η πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας

Επίσκεψη στο εγκαταλελειμμένο -επί πολλές δεκαετίες- ακίνητο, έκτασης 17.893 τ.μ, επί της οδού Πειραιώς και πιο συγκεκριμένα στις παλιές αποθήκες της ΧΡΩΠΕΙ, όπου θα δημιουργηθεί η πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας στην Αττική, πραγματοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας.

Στη θέση αυτή θα αναπτυχθεί ένας φυσικός χώρος Καινοτομίας που αναμένεται να δώσει νέα πνοή στην επιχειρηματικότητα και την δημιουργία. Στόχος είναι να φιλοξενηθούν εντός του τμήματα έρευνας & ανάπτυξης επιχειρήσεων, startup, ερευνητές και ακαδημαϊκά ιδρύματα, προκαλώντας συνέργειες Καινοτομίας, ώστε ο χώρος να καταστεί η φυσική έδρα της Καινοτομίας στην Ελλάδα αλλά και σημείο αναφοράς για τα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για τη δημιουργία, νέων ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

«Όλες οι σημαντικές πρωτεύουσες έχουν έναν αντίστοιχο πόλο καινοτομίας και ο χώρος εδώ προσφέρεται -και λόγω της ιστορίας του και λόγω της γεωγραφίας του και λόγω της θέσης του. Πιστεύω ότι σε κάποια χρόνια, όταν θα κάνουμε τη σύγκριση μεταξύ του τι υπήρχε και του τι θα δημιουργηθεί, θα έχουμε κάθε λόγο να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που δρομολογήσαμε με τόσο μεγάλη ταχύτητα αυτή την εμβληματική προσπάθεια στον τομέα της καινοτομίας, που ουσιαστικά είναι και η γέφυρα που πρέπει να διασχίσει η πατρίδα μας για να κατακτήσει το μέλλον», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία που λέει πολλά για την ανικανότητα του ελληνικού κράτους να διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του το γεγονός ότι επί σχεδόν 40 χρόνια αυτός ο χώρος, στο κέντρο της Αθήνας, παρέμενε πρακτικά εγκαταλελειμμένος. Θέλω να συγχαρώ το Υπουργείο Ανάπτυξης, και ειδικά τον Υφυπουργό, τον Γενικό Γραμματέα, για την ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν, έτσι ώστε να δρομολογηθεί αυτό το σημαντικό έργο, να δημιουργηθεί σε αυτόν τον χώρο μία πραγματική Πολιτεία Καινοτομίας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι ένα εμβληματικό έργο επειδή εδώ πέρα στοχεύουμε να φιλοξενεί τμήματα έρευνας και ανάπτυξης επιχειρήσεων, νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνοβλαστούς για να γίνει ένας χώρος συνεργείων που φυσική έδρα καινοτομίας για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, καινοτόμων υπηρεσιών ή ακόμα και καινοτόμων διαδικασιών. Υπάρχει σε αρκετές χώρες του κόσμου. Φιλοδοξία μας είναι να γίνει σημείο αναφοράς, φυσική έδρα για τη χώρα για την καινοτομία αλλά και σημείο αναφοράς για τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη», δήλωσε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας.

«Κατά τη διάρκεια του 2020 ήταν πολύ ενδιαφέρον να βλέπει κανείς την ανάπτυξη στον τομέα των ελληνικών startup και το ενδιαφέρον που έχει κεντρίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με ενθουσιάζει ιδιαίτερα η προοπτική να οικοδομήσουμε περαιτέρω τη συνεργασία Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών γύρω από αυτό το κέντρο. Εμείς έχουμε εμπειρία, έχοντας κάνει το ίδιο στο Σικάγο, το Λος Άντζελες, κατά μήκος των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή λοιπόν είναι μια εκπληκτική βάση, ενώ έχουμε και πραγματική δυναμική πλέον», δήλωσε ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Geoffrey Pyatt.

Ηδη αναρτήθηκε σε ανοικτή δημόσια διαβούλευση, η Πρόσκληση Υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την υλοποίηση του έργου ως Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα. Παράλληλα, θα αναλάβει την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και ανάδειξης της καινοτομίας καθώς και την εμπορική εκμετάλλευση των εν λόγω εγκαταστάσεων.

Η επιλογή του ανάδοχου Ιδιωτικού Φορέα αναμένεται να γίνει μετά το καλοκαίρι.