Αρχική Eπικαιρότητα Δεν καταβάλλονται νωρίτερα τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ με το διπλό ΚΕΑ

Δεν καταβάλλονται νωρίτερα τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ με το διπλό ΚΕΑ

Κανένα ενδεχόμενο για καταβολή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ νωρίτερα δεν υπάρχει, πάρα μόνο για το επίδομα του παιδιού Α21, το οποίο αντί να πληρωθεί η έκτη δόση στις 31 Ιανουαρίου 2021 θα πληρωθεί μαζί με τα άλλα, στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Ειδικότερα η καταβολή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ γίνεται πλέον σε συγκεκριμένη ημερομηνία, κάθε τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα επομένως δεν μπορεί να γίνει καταβολή των επιδομάτων νωρίτερα λόγω τεχνικών δυσκολιών. Εξάλλου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής της ημερομηνίας καταβολής των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ σημειώνοντας ότι υπάρχουν θέματα διαδικαστικά όπως το πότε καταβάλλεται κάποιο ποσό, ενώ έχει πολύ μεγάλη σημασία και “ποιο είναι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την επόμενη φορά που θα πάρουν οι συμπολίτες μας κάποια χρήματα στα χέρια τους προκειμένου να μπορέσουν να διαχειριστούν καλύτερα το χρονικό διάστημα που θα απομείνει μέχρι την επόμενη φορά που θα έχουν χρήματα στον λογαριασμό τους. Όλα αυτά σταθμίζονται”.

Έτσι στις 31 Δεκεμβρίου ο ΟΠΕΚΑ θα πληρώσει το επίδομα γέννησης, τα Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα, το διπλό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), το Επίδομα Στέγασης, το Στεγαστικής Συνδρομής, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, η “Σύνταξη Υπερηλίκων του ν. 1296/1982”, το Επίδομα Ομογενών, “Συνεισφορά Δημοσίου του ν. 4605/2019” το επίδομα παιδιού Α21 και το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών 2019 και 2020.

Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος π. ΚΕΑ θα λάβουν διπλό ποσό επιδόματος. Πρόκειται για 256.562 οικογένειες με συνολικά 482.335 μέλη, που θα είναι οι ωφελούμενοι. Στους συγκεκριμένους θα δοθεί, τον Δεκέμβριο, διπλό το ειδικό επίδομα που λαμβάνουν. Αναφορικά με τα ποσά, για παράδειγμα, νοικοκυριό με ένα άτομο και μηδενικό εισόδημα θα λάβει 400 ευρώ αντί για 200 ευρώ. το επίδομα περικόπτεται στα 100 ευρώ τον μήνα (άρα θα λάβει 200 ευρώ συνολικά τον Δεκέμβριο), αν έχει εισόδημα 600 ευρώ το τελευταίο 6μηνο. Το ζευγάρι χωρίς παιδιά ή μονογονεική οικογένεια με 1 παιδί θα λάβει έως 600 ευρώ ή 440 ευρώ, αν το τελευταίο εξάμηνο, είχε άλλο εισόδημα ύψους, 600 ευρώ. Το ζευγάρι με ανήλικο παιδί θα λάβει έως 700 ευρώ, ενώ ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά θα λάβει έως 800 ευρώ, ή 486 ευρώ, αν στο τελευταίο εξάμηνο είχε εισόδημα τουλάχιστον 600 ευρώ.

Επίδομα παιδιού

Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού Α21 θα πληρωθούν στις 31 Δεκεμβρίου την έκτη δόση. Όσοι δε δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού κάνουν αίτηση αφού ανοίξει η πλατφόρμα και μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021 θα πληρωθούν σε νέα πληρωμή.

Στις 11/12/2020 έκλεισε προσωρινά η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων Α21 – Επίδομα Παιδιού, όπως άλλωστε συμβαίνει πριν από κάθε νέα πληρωμή από τον ΟΠΕΚΑ. Κατόπιν αυτού, η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν θα δέχεται νέες αιτήσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και η καταβολή της έκτης διμηναίας δόσης.

Μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου για αιτήσεις μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021 για να ολοκληρωθεί οι πληρωμές για το 2020.
Η συγκεκριμένη έκτη δόση του έτους 2020 θα καταβληθεί την τελευταία ημέρα του Δεκεμβρίου 2020, ήτοι την 31η Δεκεμβρίου, μαζί με το σύνολο των επιδομάτων που καταβάλλονται κλασσικά πλέον στο τέλος του μήνα.
Το Επίδομα Παιδιού υπολογίζεται με βάση τα εξαρτώμενα τέκνα που έχουν δηλωθεί στο Α21 του 2020. Η εκκαθάριση των αιτήσεων θα γίνει σύμφωνα με την τελευταία φορολογική δήλωση, που σημαίνει ότι θα πληρωθούν μόνον όσοι υπέβαλαν τη φετινή φορολογική δήλωση.

Υπενθυμίζεται προς όλους τους ενδιαφερομένους ότι για να χορηγηθεί το Επίδομα Παιδιού θα πρέπει η αίτηση να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση, η οποία αποθηκεύτηκε προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τον σύνδεσμο https://opeka.gr/oikogeneies/epidoma-paidiou/erotiseis-apantiseis/ προκειμένου να διαβάσουν τις συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις που δίδονται από τον οργανισμό που στοχεύουν σε διευκρινίσεις γύρω από το Επίδομα Παιδιού.

Επίδομα ενοικίου

Εγκρίθηκε η δαπάνη ύψους 26.000.000 ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο ΟΠΕΚΑ για την κάλυψη της δαπάνης καταβολής της πληρωμής Επιδόματος ενοικίου μηνός Δεκεμβρίου 2020 στις 31 Δεκεμβρίου. Παράλληλα στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τη διάδοση του κορωνοϊού παρατείνονται αυτοδίκαια για τρεις μήνες οι αιτήσεις του Επιδόματος ενοικίου με μήνα λήξης ισχύος (και επανυποβολής νέας αίτησης) το Νοέμβριο 2020, το Δεκέμβριο 2020 και τον Ιανουάριο 2021.
Υπενθυμίζεται ότι:

– Σε περίπτωση που υποβληθεί νέα αίτηση από τον αιτούντα, τότε αυτή η εγκεκριμένη αίτηση θα ισχύσει κανονικά και δεν θα παραταθεί η προηγούμενη.

– Εάν ο δικαιούχος έχει ξεκινήσει τη δημιουργία αίτησης, η οποία όμως παραμένει σε κατάσταση «ΝΕΑ» χωρίς να γίνει οριστική υποβολή αυτής, τότε θα ανανεωθεί αυτόματα η ισχύς της προηγούμενης εγκεκριμένης αίτησης.

– Οι δικαιούχοι του επιδόματος στέγασης θα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι ότι οι αιτήσεις οι οποίες συμπληρώνουν το 6μηνο ισχύος τους δύναται να ανανεωθούν αυτόματα για έξι ακόμη μήνες, εφόσον εξακολουθούν να πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις του προγράμματος. Οι δικαιούχοι ενημερώνονται σχετικά με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Προσοχή: Εάν υπάρχουν αλλαγές στα στοιχεία της αίτησης σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, οι οποίες δεν προκύπτουν μέσα από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και άρα δεν αποτυπώνονται σε αυτήν, οι δικαιούχοι μπορούν αποκλειστικά εντός του 6ου μήνα ισχύος της αίτησης να την ανακαλέσουν και να υποβάλουν νέα.

Ανασφάλιστοι Υπερήλικες

Εγκρίθηκε δαπάνη ύψους 13 εκατ. ευρώ, για την πληρωμή των επιδομάτων ανασφάλιστων υπερηλίκων Ιανουαρίου 2021 στις 31 Δεκεμβρίου. Ειδικότερα σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση που αναρτήθηκε στην Διαύγεια εγκρίθηκε η πίστωση προκειμένου να επιχορηγηθεί ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για την καταβολή παροχών σε ανασφάλιστους υπερήλικες μηνός Ιανουαρίου 2021.

Το επίδομα ύψους 360 ευρώ δίνεται στους ανασφάλιστους υπερήλικες και σε αυτούς που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, εφόσον όμως πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
ανασφάλιστους υπερήλικες μηνός Ιανουαρίου 2021.

Το επίδομα ύψους 360 ευρώ δίνεται στους ανασφάλιστους υπερήλικες και σε αυτούς που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, εφόσον όμως πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Επίδομα ορεινών

Στις 31 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών 2019 και 2020 από τον ΟΠΕΚΑ. Μάλιστα έχει ήδη εγκριθεί το ποσό για την καταβολή του επιδόματος ορεινών και μειονεκτικών περιοχών του ΟΠΕΚΑ για όσους το δικαιούνται το 2019 και το 2020. Ειδικότερα εγκρίθηκε η δαπάνη ύψους 4.500.000 ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο ΟΠΕΚΑ για την κάλυψη της δαπάνης καταβολής της εισοδηματικής ενίσχυσης οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών στους δικαιούχους ετών 2019 – 2020.

Το ποσόν της ενίσχυσης είναι 600 ευρώ ετησίως, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος ανά έτος δεν υπερβαίνει τα 3000 ευρώ, ή 300 ευρώ ετησίως, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα ανά έτος κυμαίνεται μεταξύ 3000.01 έως 4.700 ευρώ.

Για τον υπολογισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος προσμετρούνται το φορολογητέο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα όλων των μελών της οικογένειας του αιτούντος. Δεν προσμετρούνται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το Επίδομα Παιδιού, το Επίδομα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων, καθώς και τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται ως προνοιακές παροχές σε άτομα με αναπηρία καθώς και η εισοδηματική ενίσχυση που χορηγείται σε οικογένειες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Ο υπολογισμός γίνεται μέσω διαλειτουργικότητας αυτόματα από την Α.Α.ΔΕ.