Αρχική Eπικαιρότητα Σύψας: Αναμένουμε τον Ιανουάριο να ζοριστούμε – Τι θα γίνει με τα...

Σύψας: Αναμένουμε τον Ιανουάριο να ζοριστούμε – Τι θα γίνει με τα σχολεία

«Αναμένουμε τον Ιανουάριο να ζοριστούμε. Αν επιστρέψουμε σε υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων θα ξαναγίνει lockdown διευκρίνισε μιλώντας στον “ΣΚΑΪ” ο καθηγητής Λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Νίκος Σύψας, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Ο κ. Σύψας είπε ότι τα δύσκολα δεν πέρασαν ακόμη, καθώς όσον αφορά τις νοσηλείες και τους θανάτους η αποκλιμάκωση είναι πιο αργή και αυτό οφείλεται στην απόδοση του lockdown.

Το άνοιγμα της αγοράς σημαίνει μεγαλύτερη κυκλοφορία άρα και μεγαλύτερη διασπορά εξήγησε και πρόσθεσε ότι το κρύο οδηγεί σε αύξηση της επιδημίας. «Αν παρατηρηθούν συνωστισμοί θα ανακληθεί το μέτρο του click away» είπε.

«Να προστατεύσουμε τον εαυτό μας»
Στις φετινές γιορτές ο κ. Σύψας τόνισε ότι δεν πρέπει να έχουμε «καμία επίσκεψη από συγγενείς και φίλους για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Του χρόνου θα έχουμε καλύτερα Χριστούγεννα».

Είπε επίσης ότι είναι σημαντικό να μη φτάσουμε στον Ιανουάριο και δούμε τα αποτελέσματα του Δεκεμβρίου από τη διασπορά. «Με 600 διασωληνωμένους είναι κακή ιδέα να ανοίξουν τα κλειστά εμπορικά κέντρα» επισήμανε.

Τι θα γίνει με τα σχολεία
Ο καθηγητής τόνισε ότι στις 7 Ιανουαρίου θα μπορέσουν να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία.

«Στις 7 Ιανουαρίου θα είμαστε σε θέση να ανοίξουν τουλάχιστον τα δημοτικά», είπε αρκεί να τηρήσουμε τα μέτρα. «Τρέμουμε την πίεση στο σύστημα υγείας. Αν τα νούμερα είναι καλύτερα και έχουν πτωτική τάση, τότε θα ανοίξουμε τα σχολεία.»

«Η εκκλησία να κάνει το καθήκον της»
Για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στους κόλπους της εκκλησίας το άνοιγμα των ναών μόνο για δύο μέρες ο κ. Σύψας ανέφερε: «Η εκκλησία στο δεύτερο κύμα είναι πολύ κάτω από τις περιστάσεις. Πρέπει να κάνει το καθήκον της.», είπε ο Λοιμωξιολόγος και συμπλήρωσε πως «τα γεγονότα που είδαμε δεν τιμούν την εκκλησία».

Ο καθηγητής τόνισε ότι «πρέπει να τηρήσουν τα μέτρα. Προέχει η δημόσια υγεία. Η εκκλησία να μην εκθέσει τους πιστούς σε κανέναν κίνδυνο».