Αρχική Eπικαιρότητα Οχι στο άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 14 Δεκεμβρίου από τους λοιμωξιολόγους

Οχι στο άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 14 Δεκεμβρίου από τους λοιμωξιολόγους

Πολλές επιφυλάξεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 14 Δεκεμβρίου -λόγω υπερμετάδοσης του κορωνοϊού- εξέφρασαν, οι λοιμωξιολόγοι σε διαδοχικές συσκέψεις που πραγματοποίησαν με κυβερνητικά στελέχη.

Φαίνεται πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου μετατίθεται χρονικά, χωρίς να έχει αποφασιστεί προς το παρόν πότε θα ανοίξει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό να ανοίξουν μόνο τα κομμωτήρια και τα ανθοπωλεια στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Για τις αποφάσεις, αναμένονται ανακοινώσεις από την κυβέρνηση την Παρασκευή.

Μπροστά στον κίνδυνο να μην ανοίξει καθόλου το λιανεμπόριο, έχει επανέλθει στο τραπέζι το διζωνικό σύστημα. Δηλαδή το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας να γίνει ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο που έχει η κάθε περιφερειακή ενότητα. Οι ειδικοί εμφανίζονται διστακτικοί καθώς μία τέτοια κίνηση μπορεί να αυξήσει την διασπορά του κορωνοϊού σε περιοχές που χαρακτηρίζονται “καθαρές”.

Ωστόσο το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα στις 21 Δεκεμβρίου, μία ημερομηνία που φέρεται να προκρίνουν οι λοιμωξιολόγοι με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ενέχει το κίνδυνο να αυξηθεί κατακόρυφα η κινητικότητα. Μάλιστα όπως εξηγούν κυβερνητικά στελέχη, μέσα σε τέσσερις μέρες που θα απομένουν μέχρι τα Χριστούγεννα θα βγουν όλοι για να ψωνίσουν τα δώρα τους.
Παράλληλα σημειώνουν πως μια τέτοια κίνηση δεν θα δώσει οικονομική ανάσα στους καταστηματάρχες ενώ οι καταναλωτές λόγω του μικρού διαστήματος που θα ανοίξουν τα μαγαζιά, θα κινδυνεύσουν να κολλήσουν κορωνοϊό.