Αρχική Eπικαιρότητα Γάλα με… κορωνοϊό; -Η ΔΕΛΤΑ κρύβει κρούσματα, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Γάλα με… κορωνοϊό; -Η ΔΕΛΤΑ κρύβει κρούσματα, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

«ΔΕΛΤΑ, ένα σύγχρονο κάτεργο για τα κέρδη των αφεντικών», είναι ο τίτλος ανακοίνωσης του Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων Ποτών Αττικής. Στην οποία καταγγέλλει ότι «το μόνο που θα κάνει η εργοδοσία (πέρα από το να προσπαθήσει να το κρύψει από το σύνολο των εργαζομένων) είναι κάποια τεστ στο πολύ κοντινό προσωπικό χωρίς να πάρει τα απαραίτητα μέτρα όπως μαζικά τεστ σε όλους τους εργαζομένους και απολύμανση όλου του εργοστασίου. Λες και ο κάθε εργαζόμενος δουλεύει μόνος του και δεν χρησιμοποιεί τα ίδια μηχανήματα, εργαλεία, δεν χρησιμοποιεί τις ίδιες τουαλέτες και του ίδιους χώρους!!», προσθέτει.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε στο εργοστάσιο της ΔΕΛΤΑ,
Απευθυνόμαστε σε σένα, που από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, σου κουνάνε το δάχτυλο στο όνομα της «ατομικής ευθύνης», την ίδια ώρα που στοιβάζεσαι με άλλους συναδέλφους σου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα Πούλμαν, γιατί η ασφαλής μεταφορά στο χώρο εργασίας σου θεωρείται κόστος.

 

Που όταν πιάνεις βάρδια είσαι αναγκασμένος να στριμωχτείς στα αποδυτήρια ο ένας δίπλας τον άλλο, που πάνω στη γραμμή παραγωγής και στο τρέξιμο «για να βγει η δουλειά» βρίσκεσαι επί της ουσίας πάνω στο συνάδελφό σου, που τα μόνα μέτρα που έχει πάρει η εργοδοσία είναι η μάσκα και η τυπική θερμομέτρηση όταν μπαίνεις στο εργοστάσιο.

Κρύβουν κρούσματα
Που αν τυχόν αρρωστήσεις εσύ ή κάποιος συνάδελφός μας, το μόνο που θα κάνει η εργοδοσία (πέρα από το να προσπαθήσει να το κρύψει από το σύνολο των εργαζομένων) είναι κάποια τεστ στο πολύ κοντινό προσωπικό χωρίς να πάρει τα απαραίτητα μέτρα όπως μαζικά τεστ σε όλους τους εργαζομένους και απολύμανση όλου του εργοστασίου. Λες και ο κάθε εργαζόμενος δουλεύει μόνος του και δεν χρησιμοποιεί τα ίδια μηχανήματα, εργαλεία, δεν χρησιμοποιεί τις ίδιες τουαλέτες και του ίδιους χώρους!!

Στον κλάδο μας δυστυχώς έχουμε την θλιβερή πρωτιά μαζικών κρουσμάτων σε μεγάλους εργασιακούς χώρους στην Αττική, Πέλλα, Ημαθία, Χαλκιδική, Ιωάννινα, Καβάλα κ.α. που έχουν μετατρέψει τις επιχειρήσεις και τα εργοστάσια σε κέντρα διασποράς αφήνοντας το αποτύπωμα της πανδημίας σε ολόκληρους νομούς.

12ωρο
Την ίδια στιγμή, με όλες αυτές τις αγωνίες που ζεις και βλέπεις καθημερινά, βλέπεις πως η νέα οικονομική κρίση του συστήματος που ερχόταν, επιταχύνθηκε λόγω της πανδημίας, και αυτό μεταφράζεται σε εκ περιτροπής εργασία, τηλεργασία, εντατικοποίηση, κατάργηση κάθε έννοιας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και σταθερής εργασίας.

Βλέπεις ότι στο εργοστάσιο που δουλεύεις, δεν υπάρχει το επαρκές προσωπικό που χρειάζεται για να καλυφθούν οι άδειες των εργαζομένων, ακόμα και οι βάρδιες. Το 12ωρο είναι συχνό φαινόμενο ιδιαίτερα σε τμήματα όπωςτο Τεχνικό, το Control, τα Ψυγεία. Συχνό φαινόμενο είναι επίσης και οι αλλαγές βάρδιας από πρωί σε νύχτα, χωρίς ενδιάμεσο ρεπό, πράγμα το οποίο είναι εξαντλητικό και φθείρει τον εργαζόμενο. Επίσης υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που δουλεύουν ως εποχικοί, ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της εργοδοσίας και δεν ξέρουν πότε και για πόσο διάστημα θα τους χρειαστούν, καθώς και συνάδελφοι που τους έχουν προσλάβει εργολαβικές εταιρείες, επί της ουσίας σύγχρονα δουλεμπορικά γραφεία, που κάθε μέρα ή βδομάδα περιμένουν μέχρι το βράδυ για το αν θα δουλέψουν το επόμενο πρωί, και μάλιστα με αμοιβή- ψίχουλα που πολλές φορές δεν φτάνει για να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΝΕΙ ΑΕΡΑ ΣΤΑ ΠΑΝΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ – ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΔΟΥΛΟΙ!
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της ΝΔ, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θέλει εν μέσω πανδημίας και απαγορεύσεων να περάσει ένα νέο νομοθετικό τερατούργημα όπου καταργεί το 8ωρο!Και για να το καταφέρουν αυτό έχουν βάλει στόχο το οργανωμένο ταξικό κίνημα, τη δράση των ταξικών συνδικάτων, με την τροποποίηση του νόμου 1264/82 με νέα χτυπήματα στη συνδικαλιστική δράση και ελευθερίες, στο παραπέρα χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος.

Όλες οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης όπως το 8ώρο στην δουλειά, που νομοθετήθηκε το 1920 στην Ελλάδα και θέλουν να το καταργήσουν το 2020, και η ελεύθερη συνδικαλιστική δράση για τα συμφέροντα των εργατών, όλες οι «παραχωρήσεις», όπως η κυβέρνηση ονομάζει τις κατακτήσεις των εργατών, κερδήθηκαν μετά απο σκληρούς αγώνες. Με οργανωμένο αγώνα θα τα υπερασπιστούμε.

Μπροστά σε όλα αυτά δε χωράει κανένας συμβιβασμός, καμία αναμονή. Χρειάζεται τώρα να δοθεί μαζική, μαχητική απάντηση από εμάς τους ίδιους τους εργαζόμενους. Εμείς είμαστε αυτοί που δουλεύουμε και παράγουμε τον πλούτο αυτής της χώρας.