Αρχική Eπικαιρότητα Κορωνοϊός: Ανοικτά από τις 7 το πρωί έως τις 20:30 το βράδυ...

Κορωνοϊός: Ανοικτά από τις 7 το πρωί έως τις 20:30 το βράδυ τα εποχικά καταστήματα

8.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα ανακοίνωσε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου. Δεν σπάει η αλυσίδα της μετάδοσης και αυτό μας ανησυχεί, είπε. Πινγκ πονγκ μεταξύ εργασιακών χώρων και σπιτιού η διασπορά του ιού.

Τα σημερινά κρούσματα κορονοϊού έδειξαν μια μικρή αποκλιμάκωση, όχι όμως και ο αριθμός των νεκρών που ήταν μια ανάσα από τους 100 και σήμερα (98) και το ίδιο και οι διασωληνωμένοι που είναι 612.

Σήμερα στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία στην Ελλάδα, εκτός από την καθηγήτρια παιδιατρικής κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη παρών θα είναι και ο γ.γ. Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Ο κ. Σταμπουλίδης θα ενημερώσει για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν τα αμιγώς εποχικά καταστήματα από την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου.

Ξεκινώντας την ενημέρωση η κα Παπαευαγγέλου είπε ότι τόσο η Αττική όσο και η Θεσσαλονίκη καταγράφουν πάνω από 300 κρούσματα αντίστοιχα. Η Θεσσαλονίκη προηγείται με 367 κρούσματα και ακολουθεί η Αττική με 316. Είπε ακόμα ότι σήμερα στην χώρα νοσηλεύονται 4.000 ασθενείς και οι ΜΕΘ εξακολουθούν να είναι γεμάτες. Είπε ακόμα ότι δεν πάει να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης και η κινητικότητα του πληθυσμού δεν μειώθηκε όσο στο πρώτο lockdown. Υπάρχει είπε ένα συνεχές πινγκ πονγκ από τους εργασιακούς χώρους στο σπίτι.

Η κα Παπαευαγγέλου είπε ακόμα ότι αυτή την στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 18.000 ενεργά κρούσματα.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέρθηκε στην παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου και πρόσθεσε ότι τα περισσότερα από τα ενεργά κρούσματα είναι στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας. Είπε ακόμα ότι πάνω από το 60% είναι στην βόρεια Ελλάδα.

Τα μέτρα είναι ίδια για όλες τις περιοχές, είπε και η μόνη διαφορά είναι το πως τα εφαρμόζουμε. Περιοχές που μας προβληματίζουν είναι η Ξάνθη, η Πέλλα, η Φλώρινα, η Δράμα, η Πιερία και η Ημαθία. Εκεί το φορτίο δεν υποχωρεί και βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις των περιοχών που μας απασχολούν.

Σε αυτές τις περιοχές παρατηρείται μετατόπιση των κρουσμάτων από τις πόλεις στα χωριά και πως τα επόμενα 24ωρα είναι καθοριστικά.