Αρχική Eπικαιρότητα Σ. Πέτσας: Επιβεβλημένη η παράταση του lockdown μέχρι 14 Δεκεμβρίου

Σ. Πέτσας: Επιβεβλημένη η παράταση του lockdown μέχρι 14 Δεκεμβρίου

Την παράταση των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν σε όλη τη χώρα λόγω του κορονοϊού, μέχρι τις 6 το πρωί της Δευτέρας, 14 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, παρατηρείται μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς απ’ ότι αναμενόταν. Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, λέγοντας ότι θα υπάρξουν 1018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα και στόχος είναι να εμβολιάζονται σχεδόν 2 εκατομμύρια Έλληνες κάθε μήνα. Παράλληλα σημείωσε ότι από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, ανοίγουν τα καταστήματα εποχικών ειδών.

Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο κ. Πέτσας έκανε αναφορά στη σημερινή παρουσία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια του ανελκυστήρα στον ιερό βράχο της Ακρόπολης λέγοντας: «Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ‘η Ακρόπολη λάμπει πιο φωτεινή από ποτέ αλλά και πιο προσβάσιμη από ποτέ’», είπε ο κ. Πέτσας για το νέο αναβατόριο που επιτρέπει την πρόσβαση στον ιερό βράχο σε άτομα με κινητικά προβλήματα.

Περνώντας στη συνέχεια στο μέτωπο του κορονοϊού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «τις τελευταίες μέρες το εθνικό μέτωπο που έχει συγκροτηθεί από την πρώτη στιγμή της πανδημίας βάλλεται από ανυπόστατους ισχυρισμούς που υιοθετούν πρακτικές συνωμοσιολογίας και διασποράς ψευδών ειδήσεων. Με σεβασμό στους πολίτες και στους εκατοντάδες επιστήμονες που μετέχουν στη συλλογή των στοιχείων δόθηκαν από την κυβέρνηση, τον ΕΟΔΥ και κορυφαίους καθηγητές, μέλη της Επιτροπής των ειδικών, καταλυτικές απαντήσεις για την προάσπιση της αλήθειας».

Και τόνισε: «δεν υπάρχει άλλωστε καμιά αμφιβολία ότι οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έχει επιλέξει να έχει και να παρέχει πλήρη εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε πως «καθιέρωσε στην αρχή καθημερινή ενημέρωση από τους κ.κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά, συνέχισε να δημοσιοποιεί καθημερινά την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, επανέφερε τακτικές ενημερώσεις από το υπουργείο Υγείας, την Πολιτική Προστασία και μέλη της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων και συγκρότησε Παρατηρητήριο covid-19 το οποίο έχει ήδη δημοσιοποιήσει 25 περιοδικές εκθέσεις για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και τις συνέπειές της.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία: υπάρχει τη στιγμή αυτή μια σταθεροποίηση ή και μείωση κρουσμάτων που έρχεται ωστόσο με πιο αργούς ρυθμούς απ’ όσο αναμενόταν. Σε εθνικό επίπεδο διαπιστώνονται επίσης περισσότερα εξιτήρια από τα εισιτήρια ασθενών στα νοσοκομεία. Ωστόσο πολλά νοσοκομεία στη Β. Ελλάδα εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρή πίεση. Με αυτά τα δεδομένα γίνεται προφανές ότι το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας απομακρύνεται χρονικά».

Ο κ. Πέτσας συμπλήρωσε πως «γι αυτό προς το παρόν παρατείνονται τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό μέχρι και τη Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 06.00 το πρωί. Κατ εξαίρεση από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου θα επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών καθώς και η πώλησή τους από τα σούπερ μάρκετ». Πρόσθεσε επίσης πως οι λεπτομέρειες για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων αυτών θα ανακοινωθούν αύριο Παρασκευή από τον αρμόδιο γγ εμπορίου και προστασίας του καταναλωτή κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Επιβεβλημένη η παράταση του lockdown καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «η παράταση των γενικών περιοριστικών υφιστάμενων μέτρων κρίνεται επιβεβλημένη καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό. Προτεραιότητα παραμένει η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Άλλωστε, πάνω από τη δυσφορία που προκαλεί σε όλους μας ο πόλεμος που δεχόμαστε από τον ιό, αυτά τα Χριστούγεννα θα υπάρχει και θα είναι ορατή η ελπίδα που φέρνει σε ολόκληρο τον κόσμο η επιστήμη.

Το ένα μετά το άλλο μια σειρά εμβόλια μπαίνουν στη διαδικασία της τελικής έγκρισης και θα είναι στη χώρα μας τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου, την ίδια στιγμή που θα πάνε και στις άλλες χώρες της ΕΕ με την ίδια αναλογία ως προς τον πληθυσμό και με το ίδιο κόστος, μέρους του οποίου θα καλύψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Τόνισε ότι «βεβαίως ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν και θα υπάρχει προσπάθεια και καμπάνια προκειμένου να πειστούν οι συμπολίτες μας για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του».

Δημιουργούνται 1.018 κέντρα σε όλη την Ελλάδα. Εκτιμάται ότι θα μπορούν να εμβολιάζονται μηνιαίως 2.117.440 πολίτες

Ο Στέλιος Πέτσας εξήγησε πως δημιουργούνται ήδη 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα έτσι ώστε ο εμβολιασμός να αρχίσει μετά την πρώτη παραλαβή. «Εκτιμάται ότι θα μπορούν να εμβολιάζονται μηνιαίως 2.117.440 πολίτες. Κι αν έρθουν περισσότερα εμβόλια τον ίδιο μήνα μπορεί εφόσον χρειαστεί να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδίου για τη δημιουργία επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων.

Είναι αυτονόητο ότι πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες άνω των 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός. Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό είτε μέσω sms είτε διαδικτυακά είτε τηλεφωνικά μέσω τηλεφωνικών κέντρων», τόνισε.